Het jaar samengevat

Jaaroverzicht: de maritieme ups en downs van 2023

Nederland hield dagenlang de adem in rondom de Fremantle Highway, kon voorkomen worden dat het schip zal zinken? Sluizen werden massaal gestremd door personeelstekort bij Rijkswaterstaat, schepen van Nederlandse werven werden opgeleverd en daarnaast heeft Maritiem Nederland samen met het kabinet dit jaar een belangrijke stap gezet voor meer eigenwaarde door de sectoragenda Maritieme Maakindustrie op te tuigen.

Samengevat, 2023 was een druk jaar voor de maritieme sector.

De Canopée won de Ship op de Year Award 2023. Foto Tom van Oossanen

Januari

2 januari Rederij Vroon wil 40 offshore-schepen verkopen. De verkoop is een belangrijk onderdeel in de herstructurering van het bedrijf, waar CEO Herman Marks de leiding overdraagt aan CFO Rob Schuyt.

20 januari Scheepswerf Ferus Smit heeft van de Zweedse rederij Erik Thun een order gekregen voor de bouw van acht schepen. De werf in Westerbroek in Groningen is daardoor voor de komende jaren verzekerd van werk.

26 januari Hoewel het aantal scheepsongevallen in 2022 in zijn gebied is gedaald van 141 naar 137, is de Rotterdamse havenmeester René de Vries bezorgd om het vaargedrag. ‘Door een dodelijk ongeval in de haven mogen we natuurlijk niet tevreden zijn met de resultaten van het afgelopen jaar’, zei De Vries, doelend op het kapseizen van de Mar-Grethe op de Nieuwe Waterweg in april 2022.

Februari

1 februari Logistiek dienstverlener BTT Multimodal Container Solutions in Tilburg neemt Overslag Terminal Bergen op Zoom over. Daarmee breidt BTT flink uit naar Bergen op Zoom, waar medio maart een nieuwe containerterminal van BTT opent.1 februari De Groningse rederij ForestWave Navigation neemt Symphony Shipping over.

3 februari Rederij Unibarge leidt de retrofit van een bunkertanker naar dual fuel-methanol. Het schip wordt vanaf 2024 ingezet in de Rotterdamse haven om zeeschepen van groene methanol van leverancier OCI te voorzien.6 februari Een verbeterd en nieuw Maritiem Masterplan is ingediend bij het Nationaal Groeifonds. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was bij deze poging verantwoordelijk voor het indienen.

9 februari Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders wil het salaris van de nieuwe topman van Havenbedrijf Rotterdam verlagen.

9 februari Er zijn op de eerste dag 200 subsidieaanvragen ingediend voor een nieuwe Stage V-motor voor binnenvaartschepen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zodoende is een loting onvermijdelijk geworden om uit te wijzen wie de gelukkigen zijn.

Tekst gaat verder onder de foto

CEO van ZES Bart Hoevenaars steekt de stekker er in. Foto provincie Zuid-Holland

9 februari Rederij Vertom heeft opnieuw twee dieselelektrische droge-ladingschepen van 7000 dwt besteld bij Thecla Bodewes Shipyards. In totaal heeft Vertom nu acht van deze schepen bij de werf besteld, waarvan er op dit moment twee in aanbouw zijn.

10 februari Rederij de Jong breidt uit met Franse duwbakken.

22 februari Het Poolse binnenvaartschip Stanley en de Duitse tanker Callisto zijn in aanvaring gekomen op de Waal in de bocht van Erlecom. De Stanley heeft een groot gat en is op de oever geduwd om zinken te voorkomen.

23 februari ZES plaatst laadstation voor batterijcontainers bij BCTN in Alblasserdam.

23 februari Het Julianakanaal is gestremd tussen sluis Born en de haven van Stein. Een damwand heeft het begeven bij Berg Obbicht, waardoor een bouwkuip vol water is gelopen.

Maart

1 maart Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) vindt het onacceptabel dat de binnenvaart overgaat op vrachtwagendiesel. De brandstofhandelaren hebben hiertoe besloten omdat één Europese dieselspecificatie, EN590, nodig is om efficiënt gebruik te maken van productie, opslag en distributiekanalen.

2 maart Het casco van het 135 meter lange binnenvaartschip Antonie is in Nederland aangekomen en klaar voor de afbouw bij Concordia Damen.

9 maart Royal IHC gaat Iqip definitief verkopen aan HAL. Daarmee is de noodlijdende scheepsbouwer er in een klap veel beter aan toe.10 maart Eerste volledig elektrische Waterbus voor Drechtsteden, Blue Venice, gedoopt door Zuid-Hollandse gedeputeerde Jeannette Baljeu.

15 maart Containerreus MSC Irina breekt wereldrecord: 24.346 teu op een schip. Het schip is deze week in de vaart genomen.

15 maart De financiering voor de vernieuwing van de sluis bij Kornwerderzand is nu echt rond. Een uitzondering voor diepstekende viskotters heeft ervoor gezorgd dat iedereen zijn handtekening gaat zetten onder het ‘Sluisdocument’.

Strenge CCR-eisen knelpunt kleine binnenvaart

23 maart De Europese politiek is het eens geworden over het FuelEU Maritime Initiative. In 2050 moet de zeescheepvaart in Europa een CO2-emissiereductie van 80% hebben bereikt, te beginnen met een vermindering van 2% in 2025 en 6% in 2030.23 maart Het zeilcharterschip Noorderlicht is bij het Noorse Rugholmen aan de grond gelopen. Aan boord van het schip waren 26 mensen, waaronder 14 Nederlandse scholieren.

23 maart Koole Contractors uit Vijfhuizen is met een team van 30 mensen bezig met de berging van de 178 meter lange bulkcarrier OS-35 ten oosten van Gibraltar.

25 maart ASV gaat een eigen hardheidsclausule-formulier maken. Daarmee wil de schippersbond inzichtelijk krijgen welke CCR-overgangsbepalingen tot onoverkomelijke problemen leiden voor de binnenvaart.

28 maart Zero Emission Services (ZES) heeft 20 nieuwe batterijcontainers besteld bij Ebusco. De zogeheten ZESpacks zijn bedoeld om binnenvaartschepen elektrisch aan te drijven.28 maart De eerste van 10 River Drones heeft haar proefvaart voltooid. Het 106 meter lange en 11,75 meter brede schip gaat varen voor de Belgische Rederij Verstraeten Shipping.

31 maart APM Terminals gaat een nieuwe terminal bouwen op de Tweede Maasvlakte. De terminal vergt een investering van meer dan 1 miljard euro. Het project beslaat een terrein van zo’n 47,5 hectare en een diepzeekade met een totale lengte van één kilometer.

April

1 april CCR harmoniseert Rijnvaarteisen met EU-richtlijn. Hiervoor wordt onder meer een nieuw dienstboekje geïntroduceerd.

4 april Damen gaat vier fregatten bouwen voor de opsporing van onderzeeboten. Twee zijn bestemd voor de Nederlandse marine en twee voor de Belgische. Het eerste fregat komt in 2029 in de vaart.

6 april Het vasthouden van enkele tientallen binnenvaartschepen op de Rhône in Frankrijk is onaanvaardbaar. Dat zegt verladersorganisatie Evofenedex. De verladers en schippersbond ASV roepen het ministerie van Economische Zaken samen op te hulp te schieten.

11 april Wrak bulkcarrier OS-35 breekt en verschuift in storm. De bulker was al geplooid.

Tekst gaat verder onder de foto

Het laatste betonijzer is gelost uit het ruim van de gezonken bulker OS 35. Een storm heeft ervoor gezorgd dat het al geplooide schip in twee delen in circa 40 meter water ligt. Foto Enrico Balasco

19 april De 42 wachtplaatsen en 13 afloopvoorzieningen bij sluis Hansweert worden op korte termijn vernieuwd. Dat is hoog-nodig vanwege roest en houtrot in de constructie.

21 april Het voltallige bestuur van de Utrechtse afdeling van Schippersvereniging Schuttevaer (SVS) is opgestapt uit onvrede over de rol van B-leden binnen Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN). De Schippersvereniging is sinds de fusie van een jaar geleden onderdeel van KBN, maar niet al haar leden mag volwaardig lid worden van de branchevereniging.

25 april De strengere CCR-eisen zijn een knelpunt voor de binnenvaart. Varende ondernemers kunnen de benodigde investeringen niet opbrengen. Het gevolg is dat er onder de gegeven omstandigheden na 2050 geen Kempenaars en spitsen meer zullen varen.

Mei

2 mei De Duitse onderzeeboot U-17 vaart door Rotterdam. Dat doet het niet zelf, maar op een ponton van de Koninklijke Van der Wees Groep. Het vaartuig is onderweg van de Duitse marinehaven Kiel naar Dordrecht.

2 mei Kranenbouwer Huisman 25 jaar in Schiedam.

3 mei Twee schepen in één week die in aanvaring komen met een windmolen en een offshore-installatie roepen vragen op over de veiligheid op de Noordzee.

5 mei Maritieme opleider STC gaat de MBO-opleiding matroos-schipper ook vanuit Limburg aanbieden. Vanaf september krijgen studenten les in het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht.

9 mei Het personeelstekort op de sluizen in Zeeland is zo nijpend geworden dat Rijkswaterstaat de bediening deze zomer niet meer kan garanderen. Rijkswaterstaat kondigt daarom versobering van de bedientijden van een aantal Zeeuwse sluizen aan per 1 juni.

Tekst gaat verder onder de foto

De onderzeeboot U-17 op het ponton van Van der Wees. Foto Van der Wees

11 mei De Vorstenbosch, de grootste bunkertanker ter wereld, van de VT group gaat op FAME varen.12 mei Meander kondigt aan de schippersinternaten in Maasbracht, Nieuwegein, Lemmer en Terneuzen te sluiten. Meander gaat verder met de internaten Sint Nicolaas in Nijmegen, Prinses Margriet in Zwolle en Julia in Zwijndrecht.

12 mei Multraship heeft twee door Damen Shipyards gebouwde sleepboten gedoopt. De Multratug 5 is een Damen Stan Tug 1205 en Multratug 6 een Damen ASD Tug 2810 en de laatste in haar soort.

17 mei Het verbod op varend ontgassen gaat uiterlijk 1 juli 2024 in, dat schrijft minister Mark Harbers (IenW) in een brief aan de Tweede Kamer.

20 mei De Nederlandse Bark Europa, een historisch zeilschip, is tijdens een werfbeurt in Kaapstad omgevallen. De driemaster zou na werkzaamheden weer te water gelaten worden.

25 mei Het eerste binnenvaartschip op waterstof is in bedrijf genomen in Rotterdam. Het schip van rederij Future Proof Shipping (FPS) gaat varen onder de naam H2 Barge 1. Het 110 meter lange containerschip gaat voor Nike tussen Rotterdam en de BCTN-terminal in Meerhout varen.

25 mei Paul Goris stopt als voorzitter Koninklijke Binnenvaart Nederland.

26 mei De provincie Zuid-Holland heeft Damen gevraagd tijdelijk het veer Maassluis-Rozenburg over te nemen.

31 mei Nederlandse binnenvaartschepen moeten al vanaf 2030 massaal op biobrandstof varen. Bijmenging van circa 67% HVO of FAME is noodzakelijk om de vereiste CO2-reductie in Nederland te bereiken.

31 mei Er komt cameratoezicht aan boord van Europese vissersschepen. Daarover is na vijf jaar onderhandelen een akkoord bereikt in Brussel. De camera’s moeten voorkomen dat vis illegaal overboord wordt gegooid. De verplichting gaat gelden voor vissersschepen van 18 meter en langer.

Juni

1 juni De officiële proefvaart van de Zulu 04 vindt plaats op de Schelde. Die gaat goed, toch duurt het nog tot eind 2024 voor er commercieel gevaren wordt met dergelijke schepen.

3 juni Een met tarwe geladen binnenvaartschip zit sinds zaterdagmiddag 3 juni gevangen in een van de bakken van het Hellend vlak van Ronquières in het kanaal Brussel-Charleroi. Omdat een tweede bak sinds 2018 in reparatie is, kunnen er voorlopig geen schepen meer passeren.

5 juni De tijdelijk gesloten werf van Royal IHC in Krimpen aan den IJssel wordt weer in gebruik genomen. De scheepsbouwer heeft een opdracht van Boskalis voor de bouw van een grote sleephopperzuiger.

Het jaar van varend ontgassen

14 juni Royal Bodewes in Martenshoek heeft, na een oponthoud van ruim negen weken in de Eemshaven en acht proefvaarten de Hagland Progress opgeleverd aan Hagland Shipping. Het is de tweede van drie, optioneel vier, hybride zelflossers die de werf voor deze Noorse opdrachtgever in opdracht heeft.

19 juni Onderzeeër Titan die wordt gebruikt om het wrak van de Titanic te bezoeken, wordt vermist. Er waren 5 bemanningsleden aan boord. De onderzeeër, van het Amerikaanse Ocean-Gate werd bestuurd met een draadloze Logitech F710 pc-gamepad van 30 dollar.

22 juni Een spontane staking van Belgisch sluispersoneel dat is aangesloten bij vakbond ACOD heeft de binnenvaart in het land platgelegd.

22 juni Kustwacht: onderzeeër Titan gevonden, bemanning overleden.

26 juni Twee veerboten die pendelen tussen Ameland en het vasteland hebben afgelopen weekend aanzienlijke schade opgelopen als gevolg van de ondiepe vaargeul, aldus rederij Wagenborg (WPD). Eén van de schepen, Sier, liep dermate veel schade op dat het tijdelijk buiten gebruik is gesteld voor reparaties.

28 juni De elektrische veren Gorinchem XII en Altena VI zijn gedoopt op de werf van Holland Shipyards. De echte oplevering aan Riveer laat echter nog even op zich wachten. Aanvankelijk zouden de elektrische veren per 1 januari 2023 in de vaart komen, maar eerder was al een half jaar uitstel nodig tot 1 juli.

30 juni De maritieme sector krijgt 210 miljoen euro om de energietransitie in de maritieme sector te versnellen. Het geld komt uit het Nationaal Groeifonds. De Nederlandse scheepsbouw wil onder meer 40 emissieloze schepen bouwen.

Juli

7 juli Het Openbaar Ministerie gaat de schippers van een snelveerboot en een watertaxi vervolgen, omdat zij op 21 oktober vorig jaar een aanvaring veroorzaakten in het Schuitengat op de Waddenzee. Bij het ongeluk kwamen vier personen om.

7 juli ‘Historisch’ klimaatakkoord zeevaart: netto nul uitstoot in of rond 2050. Daarover zijn de 175 IMO-lidstaten het eens geworden tijdens de maritieme top in Londen.

11 juli De sluizen bij Hansweert zijn dinsdag 11 juli vanaf 23.00 uur tot 06.00 uur woensdag volledig gestremd vanwege personeelsgebrek bij Rijkswaterstaat.

14 juli De Rotterdamse maritieme bedrijven HEBO Maritiem Service en Bonn & Mees Drijvende Bokken gaan fuseren. De combinatie heeft een omzet van 70 miljoen euro en 170 werknemers.

14 juli In de binnenvaart is het aantal ernstige ongelukken enorm toegenomen. Rijkswaterstaat spreekt van een zorgelijke stijging. In 2021 waren er 78 ernstige ongevallen, in 2022 steeg dat naar 117. Een toename van 50%.

17 juli Het aantal in de vaart en in bestelling zijnde schepen met elektrische aandrijving is in het eerste halfjaar van 2023 met 38 procent gestegen naar 1014. Dat heeft klassenbureau Det Norske Veritas (DNV) bekendgemaakt.

21 juli Cruiseschepen moeten geweerd worden uit het centrum van Amsterdam. De meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad heeft met een motie die daartoe oproept ingestemd.

Tekst gaat verder onder de foto

De 200 meter lange Fremantle Highway heeft 2857 auto’s aan boord. Foto Kustwacht

De 200 meter lange Fremantle Highway heeft 2857 auto’s aan boord Foto Kustwacht

26 juli Bij een brand aan boord van de car carrier Fremantle Highway op zo’n 27 kilometer ten noorden van Ameland is een bemanningslid om het leven gekomen. Ook zijn meerdere mensen gewond geraakt, meldt de Kustwacht. De brand op het schip is nog niet onder controle. Het bergingsvaartuig Hunter heeft een sleepverbinding gemaakt met de brandende car carrier.

27 juli De brand op de car carrier Fremantle Highway ten noorden van Ameland, benadrukt de noodzaak om de regels voor zeevervoer van elektrische auto’s aan te scherpen. Dat zegt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

28 juli Wouter van Dusseldorp is onverwachts overleden. Hij was bekend van de nieuwssites Scheepspost, Zeepost en Zeilpost, schipperde de stevenaak Egberdina, was ex-bestuurder van de BBZ en docent Zeilvaart in Enkhuizen. Wouter van Dusseldorp werd 67 jaar.

30 juli De Panama Canal Authority (PCA) heeft aangekondigd dat de diepgang in het Panamakanaal per direct wordt verlaagd naar 44 voet (13,41 meter) vanwege de aanhoudende droogte.

Augustus

2 augustus Rederij Vroon moet op last van de rechter ingrijpend herstructureren. De uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant betekent dat de familie haar belang in de rederij ziet verwateren van 100 naar 5%.

3 augustus Fremantle Highway komt aan in de Groningse Eemshaven. Daarmee is een potentiële milieuramp voorkomen. Het schip werd dagenlang via een sleepverbinding onder controle gehouden boven de Waddeneilanden.

7 augustus Op de Boven-Zeeschelde bij Dendermonde is een schip gezonken. Het gaat om de Nederlandse Kempenaar Jogo 2 die vaart voor een bedrijf uit Antwerpen.

11 augustus Henk Hortensius is overleden. Hij was visser, blokmaker, charterschipper, harmonicaspeler, zeezeiler. In willekeurige volgorde. Hij werd in het IJsselmeer gevonden, langs de haven van Enkhuizen, waar hij te water was geraakt met zijn scootmobiel. Hij was 78 jaar oud.

14 augustus De bergers van Boskalis/Smit Salvage hebben alle ruwe olie uit de opslagtanker FSO Safer overgepompt naar de tanker Yemen. Daarmee is het grootste gevaar voor een olieramp in de Rode Zee geweken.

Tekst gaat verder onder de foto

Medewerkers van Smit Salvage aan dek bij de FSO Safer. Op de achtergrond de tanker Yemen. Foto Boskalis

14 augustus Er verdwijnen minder kotters naar de sloop dan verwacht. In eerste instantie werden 72 schepen aangemeld voor sanering, maar uiteindelijk heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor 54 vaartuigen een vaststellingsverzoek ontvangen.

16 augustus De Oostsluis van Terneuzen is woensdagmiddag 16 augustus van 14.45 tot 22.45 uur gestremd, ook maandagochtend 21 augustus is de sluis niet beschikbaar. Rijkswaterstaat Zeeland heeft veel moeite de diensten op deze sluis te vullen.

17 augustus Lichaam vermiste schipper Jogo 2 aan boord gevonden.

18 augustus Het Nederlandse Hebo Maritiemservice heeft de Jogo 2 geborgen en versleept. Het schip gaat naar een droogdok voor nader onderzoek.

29 augustus Duwboot Venjo is weer tegen een brug aangevaren. Dit keer gaat het om de Jan Bogaertsbrug op het Zeekanaal naar Brussel. Eerder kwam de duwboot al hardhandig in aanraking met met de Europabrug in Vilvoorde en de Ringbrug in Tisselt. Elke keer een andere kapitein.

29 augustus ZES bestelt 10 laadstations voor batterijcontainers bij Ebusco.

29 augustus Het ministerie van Infrastuctuur en Waterstaat wil een verplicht emissielabel voor de binnenvaart. Dat moet in 2030 leiden tot een gemiddeld label B van de binnenvaartvloot.

31 augustus Na ruim 75 jaar sluit het Dordtse schippersinternaat De Singel definitief haar deuren. De Singel is onderdeel van Stichting Meander, dat recent heeft aangekondigd meerdere locaties te gaan sluiten.

September

1 september Probleem bij stuw Grave stremt de Maas van sluis Sambeek tot sluis Grave. Ook het Maas-Waalkanaal inclusief sluis Heumen is dicht voor de scheepvaart. Een aannemer was in opdracht van Rijkswaterstaat bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een van de jukken. Tijdens die werkzaamheden klapte de juk ernaast eruit. De gecreëerde bouwkuip, waar vanuit de werkzaamheden aan de andere juk werd uitgevoerd, werd meegezogen.

9 september Het eerste nieuwbouw waterstofschip Antonie is gedoopt. Hoewel het schip nu is gedoopt, is het nog niet klaar om te varen op waterstof. De levering van zes waterstofopslag-containers heeft namelijk vertraging opgelopen als gevolg van een ongeval op een scheepswerf in Schotland.

Bergers Fremantle Highwayvoorkomen milieuramp

14 september Het eerste containerschip ter wereld dat op groene methanol vaart van Maersk is in haar thuishaven Kopenhagen Laura Maersk gedoopt. De doop werd verricht door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

19 september Eerste schip haalt graan op in Oekraïne sinds aflopen graandeal. Het gaat om het schip Resilient Africa met aan boord 3000 ton tarwe.21 september De Fremantle Highway is begonnen aan haar tocht naar Rotterdam. Onder begeleiding van Multratug 3, En Avant 25, Waterlines en Waterland verliet het uitgebrande schip de Groningse Eemshaven en is ze onderweg naar de werf van Damen Verolme.

25 september Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het verbod op varend ontgassen versnellen en fase 1 en fase 2 gelijktijdig laten ingaan.

27 september Gebrek aan toezicht en deskundigheid oorzaak ongevallen bruine vloot. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen vorig jaar aan boord van de zeilcharterschepen Wilhelmina en Risico.

Oktober

2 oktober Thecla Bodewes Shipyards heeft het onderzoeksschip Wim Wolff te water gelaten op haar werf in Harlingen. Het schip wordt gebouwd in opdracht van het nationale zee-onderzoeksinstituut Nioz.

3 oktober Negen migranten zijn gearresteerd op verdenking van muiterij aan boord van het Nederlandse offshore-schip Vos Pace. Vos Pace had even daarvoor 79 migranten gered op deAtlantische Oceaan.

3 oktober De campagne #GunjezelfRijkswaterstaat heeft 50 nieuwe werknemers opgeleverd. Het grootste deel (46) hiervan gaat aan de slag als brug- en sluiswachter.6 oktober Minister Harbers kondigt speciale ‘Binnenvaarttafel’ aan.

9 oktober Binnenvaartcoöperatie NPRC investeert drie miljoen euro in de verduurzaming van haar vloot. Alle 150 NPRC-leden krijgen 20.000 euro voor vergroening.

10 oktober LNG-cruiseschip MSC Euribia meert voor de eerste keer aan in de Rotterdamse haven. Het cruiseschip is nieuwe vaste gast van de Holland Amerikakade.

11 oktober Het zeilvrachtschip Canopée is gedoopt in Bordeaux. Het 121 meter lange schip met vier Oceanwings is gebouwd door het Nederlandse Neptune Marine.

12 oktober Duurzame rederij EcoClipper op de rand van een faillissement. Jorne Langelaan, de oprichter en visionaire kracht, trekt zich terug uit de leiding van de coöperatie.

12 oktober Het aantal geregistreerde black-outs van binnenvaartschepen in de Rotterdamse haven is in 2022 sterk toegenomen naar 54 incidenten tegen 21 een jaar eerder. Havenbedrijf Rotterdam vermoedt dat dit hogere aantal vooral een kwestie is van betere registratie.

19 oktober Natte voeten tijdens de tewaterlating van het open top multipurpose schip EasyMax bij Niestern Sander.

20 oktober Zeeschepen zijn niet meer welkom aan de Park- en Lloydkade in het centrum van Rotterdam. Uit een inspectie van de Europese Commissie blijkt dat de huidige beveiligingsmaatregelen op de openbare wachtlocaties niet voldoen.

24 oktober Bij een aanvaring tussen twee vrachtschepen, de Verity en de Polesie, in de buurt van het Duitse eiland Helgo-land in de Noordzee is de Verity gezonken en is zeker een persoon om het leven gekomen. Nog vier mensen worden vermist.

Tekst gaat verder onder de foto

De presentatie van de sectoragenda. Foto René Quist

24 oktober Provincie Zuid-Holland koopt autoveer Blankenburg tussen Maassluis en Rozenburg.

26 oktober Een Belgische tanker heeft een Nederlands containerschip op de kop geramd dat bij bunkerstation A. Nobel in Zwijndrecht voor de kant lag. De klap was zo groot dat ‘er een kettingbotsing ontstond’ en ook een aangemeerde bunkerboot van Nobel los is geslagen en 8 meter verder kwam te liggen.

26 oktober De sectoragenda maritieme maakindustrie wordt gepresenteerd in Rotterdam. Daarin staat dat het kabinet moet ingrijpen om te voorkomen dat de scheepsbouwsector in Nederland verdwijnt. Gezant ‘sectoragenda maritieme maakindustrie’ Marja van Bijsterveldt wil dat Nederland weer een land van scheepsbouwers wordt, en denkt dat veel meer typen schepen weer op Nederlandse bodem kunnen worden ontworpen, gebouwd en onderhouden.

27 oktober Het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) is per direct geschorst en mag geen certificaten meer uitgeven en SI keuringen uitvoeren. Het NBKB heeft 5 maanden om de problemen op te lossen.

31 oktober De bulkcarrier Polesie lijkt de in de Duitse Bocht gezonken kustvaarder Verity met de stuurboordzijde van de steven te hebben geraakt. De aanvaring volgde mogelijk op een mislukte uitwijkpoging.

November

1 november Derk te Bokkel is de nieuwe CEO van de Kinderdijkse scheepsbouwer Royal IHC. Hij volgt Jan-Pieter Klaver op.1 november Aflos & Crew Management (ACM) heeft de activiteiten van Amatha overgenomen. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in het uitzenden en detacheren van personeel op binnenvaartschepen.

2 november Stremming voor alle scheepvaart op Westerschelde door storm Ciarán. KBN is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium van de storm wordt stilgelegd.

3 november Directeur Johan Schot van het NBKB is per direct uit zijn functie gezet. Schot heeft het bestuur niet op de hoogte gesteld nadat het NBKB in het voorjaar al op de vingers werd getikt door de Raad voor de Accreditatie vanwege ‘non-conformiteiten’.

6 november De Canopée van Neptune Marine heeft de Ship of the Year Award gewonnen tijdens het Maritime Awards Gala in Ahoy.

7 november Een schip is tegen de hefbrug in Waddinxveen gevaren. Als gevolg hangt het brugdek stil en kan het deel niet naar beneden. De scheepvaart is daardoor gestremd.

8 november Het containerbinnenvaartschip Den Bosch Max Groen wordt omgebouwd om vanaf april 2024 als tweede schip batterij-elektrisch op ZESpacks te varen.

8 november Een aantal Nederlandse en Belgische schepen ligt al geruime tijd voor anker aan de Roemeense kant van de Donau tegenover de Moldavische plaats Giurgiulesti aan de monding van de rivier Proet. In Giurgiulesti moeten de schepen worden geladen maar vanwege ruimtegebrek mochten ze bij aankomst Moldavië niet in.

8 november Het aantal vissersschepen dat is gesaneerd is definitief uitgekomen op 51 stuks. Vorig jaar werd er nog van uitgegaan dat 82 schepen uit de vaart zouden worden genomen. In totaal is ruim 97 miljoen euro aan saneringsgeld uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR) uitgekeerd aan kottereigenaren.

11 november Nederlands schip vaart sluisdeur Iffezheim volledig kapot. De afvarige 110-er La Primavera voer tegen de bovendeur van de rechterkolk. De schipper bleek alcohol in haar bloed te hebben.

13 november De Congolese kotter ‘Afki’, de voormalige Nederlandse garnalenkotter UK-12 Hoop op Zegen met Nederlandse opvarenden vermist in Golf van Guinee. Het schip verdween enkele weken geleden van de radar voor de West-Afrikaanse kust tijdens de reis van Stellendam naar de Congolese havenplaats Banana.

16 november De ILT heeft twee schepen stilgelegd  bij Lobith waarvan de lading is besmet met fosfine. De schepen liggen sindsdien in afzondering aan een aparte steiger in de vlucht-haven Tolkamer afgemeerd.

Shock om schorsing NBKB

17 november De vermiste kotter Afki is gevonden. Het kostte de Nigeriaanse marine drie dagen om het schip, dat zonder brandstof zat, aan de wal te krijgen. De twee Nederlandse bemanningsleden verkeren in goede gezondheid en zijn van plan verder te varen naar Congo.

22 november De garnalenkotter YM-22 Black Jack is tijdens het vissen vastgelopen op een zandbank voor de Hollandse kust ten zuiden van Zandvoort. Een net in de schroef was mogelijk oorzaak van de stranding.

23 november OM eist half jaar celstraf tegen schipper om fatale giekbreuk op zeilschip Risico. Daarnaast vroeg de officier van justitie de schipper een beroepsverbod op te leggen voor de duur van 2,5 jaar, ‘als signaal naar de bruine vloot’. Bij het ongeluk kwam de 12-jarige scholiere Tara om het leven.

24 november Ad Koppejan wordt op de Algemene Vergadering van KBN benoemd als nieuwe voorzitter vanaf 1 januari 2024. Hij volgt Paul Goris op.

26 november Govert van Oord wordt de nieuwe topman bij Van Oord. Govert volgt komende zomer Pieter van Oord op, die de nieuwe baas wordt van luchthaven Schiphol.

30 november Teletekstpagina 722 met berichten en stremmingen voor de binnenvaart in het buitenland blijft voorlopig in de lucht. Rijkswaterstaat heeft dat besloten na reacties van schippers.

December

1 december Er komt een extra inspectie naar de staat van de masten en tuigage van de bruine vloot. Die controle moet zijn afgerond voor het nieuwe vaarseizoen op 1 april begint, zegt demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

Jaaroverzicht: de maritieme ups en downs van 2023 | Schuttevaer.nl
Het jaar samengevat

Jaaroverzicht: de maritieme ups en downs van 2023

Nederland hield dagenlang de adem in rondom de Fremantle Highway, kon voorkomen worden dat het schip zal zinken? Sluizen werden massaal gestremd door personeelstekort bij Rijkswaterstaat, schepen van Nederlandse werven werden opgeleverd en daarnaast heeft Maritiem Nederland samen met het kabinet dit jaar een belangrijke stap gezet voor meer eigenwaarde door de sectoragenda Maritieme Maakindustrie op te tuigen.

Samengevat, 2023 was een druk jaar voor de maritieme sector.

De Canopée won de Ship op de Year Award 2023. Foto Tom van Oossanen

Januari

2 januari Rederij Vroon wil 40 offshore-schepen verkopen. De verkoop is een belangrijk onderdeel in de herstructurering van het bedrijf, waar CEO Herman Marks de leiding overdraagt aan CFO Rob Schuyt.

20 januari Scheepswerf Ferus Smit heeft van de Zweedse rederij Erik Thun een order gekregen voor de bouw van acht schepen. De werf in Westerbroek in Groningen is daardoor voor de komende jaren verzekerd van werk.

26 januari Hoewel het aantal scheepsongevallen in 2022 in zijn gebied is gedaald van 141 naar 137, is de Rotterdamse havenmeester René de Vries bezorgd om het vaargedrag. ‘Door een dodelijk ongeval in de haven mogen we natuurlijk niet tevreden zijn met de resultaten van het afgelopen jaar’, zei De Vries, doelend op het kapseizen van de Mar-Grethe op de Nieuwe Waterweg in april 2022.

Februari

1 februari Logistiek dienstverlener BTT Multimodal Container Solutions in Tilburg neemt Overslag Terminal Bergen op Zoom over. Daarmee breidt BTT flink uit naar Bergen op Zoom, waar medio maart een nieuwe containerterminal van BTT opent.1 februari De Groningse rederij ForestWave Navigation neemt Symphony Shipping over.

3 februari Rederij Unibarge leidt de retrofit van een bunkertanker naar dual fuel-methanol. Het schip wordt vanaf 2024 ingezet in de Rotterdamse haven om zeeschepen van groene methanol van leverancier OCI te voorzien.6 februari Een verbeterd en nieuw Maritiem Masterplan is ingediend bij het Nationaal Groeifonds. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was bij deze poging verantwoordelijk voor het indienen.

9 februari Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders wil het salaris van de nieuwe topman van Havenbedrijf Rotterdam verlagen.

9 februari Er zijn op de eerste dag 200 subsidieaanvragen ingediend voor een nieuwe Stage V-motor voor binnenvaartschepen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zodoende is een loting onvermijdelijk geworden om uit te wijzen wie de gelukkigen zijn.

Tekst gaat verder onder de foto

CEO van ZES Bart Hoevenaars steekt de stekker er in. Foto provincie Zuid-Holland

9 februari Rederij Vertom heeft opnieuw twee dieselelektrische droge-ladingschepen van 7000 dwt besteld bij Thecla Bodewes Shipyards. In totaal heeft Vertom nu acht van deze schepen bij de werf besteld, waarvan er op dit moment twee in aanbouw zijn.

10 februari Rederij de Jong breidt uit met Franse duwbakken.

22 februari Het Poolse binnenvaartschip Stanley en de Duitse tanker Callisto zijn in aanvaring gekomen op de Waal in de bocht van Erlecom. De Stanley heeft een groot gat en is op de oever geduwd om zinken te voorkomen.

23 februari ZES plaatst laadstation voor batterijcontainers bij BCTN in Alblasserdam.

23 februari Het Julianakanaal is gestremd tussen sluis Born en de haven van Stein. Een damwand heeft het begeven bij Berg Obbicht, waardoor een bouwkuip vol water is gelopen.

Maart

1 maart Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) vindt het onacceptabel dat de binnenvaart overgaat op vrachtwagendiesel. De brandstofhandelaren hebben hiertoe besloten omdat één Europese dieselspecificatie, EN590, nodig is om efficiënt gebruik te maken van productie, opslag en distributiekanalen.

2 maart Het casco van het 135 meter lange binnenvaartschip Antonie is in Nederland aangekomen en klaar voor de afbouw bij Concordia Damen.

9 maart Royal IHC gaat Iqip definitief verkopen aan HAL. Daarmee is de noodlijdende scheepsbouwer er in een klap veel beter aan toe.10 maart Eerste volledig elektrische Waterbus voor Drechtsteden, Blue Venice, gedoopt door Zuid-Hollandse gedeputeerde Jeannette Baljeu.

15 maart Containerreus MSC Irina breekt wereldrecord: 24.346 teu op een schip. Het schip is deze week in de vaart genomen.

15 maart De financiering voor de vernieuwing van de sluis bij Kornwerderzand is nu echt rond. Een uitzondering voor diepstekende viskotters heeft ervoor gezorgd dat iedereen zijn handtekening gaat zetten onder het ‘Sluisdocument’.

Strenge CCR-eisen knelpunt kleine binnenvaart

23 maart De Europese politiek is het eens geworden over het FuelEU Maritime Initiative. In 2050 moet de zeescheepvaart in Europa een CO2-emissiereductie van 80% hebben bereikt, te beginnen met een vermindering van 2% in 2025 en 6% in 2030.23 maart Het zeilcharterschip Noorderlicht is bij het Noorse Rugholmen aan de grond gelopen. Aan boord van het schip waren 26 mensen, waaronder 14 Nederlandse scholieren.

23 maart Koole Contractors uit Vijfhuizen is met een team van 30 mensen bezig met de berging van de 178 meter lange bulkcarrier OS-35 ten oosten van Gibraltar.

25 maart ASV gaat een eigen hardheidsclausule-formulier maken. Daarmee wil de schippersbond inzichtelijk krijgen welke CCR-overgangsbepalingen tot onoverkomelijke problemen leiden voor de binnenvaart.

28 maart Zero Emission Services (ZES) heeft 20 nieuwe batterijcontainers besteld bij Ebusco. De zogeheten ZESpacks zijn bedoeld om binnenvaartschepen elektrisch aan te drijven.28 maart De eerste van 10 River Drones heeft haar proefvaart voltooid. Het 106 meter lange en 11,75 meter brede schip gaat varen voor de Belgische Rederij Verstraeten Shipping.

31 maart APM Terminals gaat een nieuwe terminal bouwen op de Tweede Maasvlakte. De terminal vergt een investering van meer dan 1 miljard euro. Het project beslaat een terrein van zo’n 47,5 hectare en een diepzeekade met een totale lengte van één kilometer.

April

1 april CCR harmoniseert Rijnvaarteisen met EU-richtlijn. Hiervoor wordt onder meer een nieuw dienstboekje geïntroduceerd.

4 april Damen gaat vier fregatten bouwen voor de opsporing van onderzeeboten. Twee zijn bestemd voor de Nederlandse marine en twee voor de Belgische. Het eerste fregat komt in 2029 in de vaart.

6 april Het vasthouden van enkele tientallen binnenvaartschepen op de Rhône in Frankrijk is onaanvaardbaar. Dat zegt verladersorganisatie Evofenedex. De verladers en schippersbond ASV roepen het ministerie van Economische Zaken samen op te hulp te schieten.

11 april Wrak bulkcarrier OS-35 breekt en verschuift in storm. De bulker was al geplooid.

Tekst gaat verder onder de foto

Het laatste betonijzer is gelost uit het ruim van de gezonken bulker OS 35. Een storm heeft ervoor gezorgd dat het al geplooide schip in twee delen in circa 40 meter water ligt. Foto Enrico Balasco

19 april De 42 wachtplaatsen en 13 afloopvoorzieningen bij sluis Hansweert worden op korte termijn vernieuwd. Dat is hoog-nodig vanwege roest en houtrot in de constructie.

21 april Het voltallige bestuur van de Utrechtse afdeling van Schippersvereniging Schuttevaer (SVS) is opgestapt uit onvrede over de rol van B-leden binnen Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN). De Schippersvereniging is sinds de fusie van een jaar geleden onderdeel van KBN, maar niet al haar leden mag volwaardig lid worden van de branchevereniging.

25 april De strengere CCR-eisen zijn een knelpunt voor de binnenvaart. Varende ondernemers kunnen de benodigde investeringen niet opbrengen. Het gevolg is dat er onder de gegeven omstandigheden na 2050 geen Kempenaars en spitsen meer zullen varen.

Mei

2 mei De Duitse onderzeeboot U-17 vaart door Rotterdam. Dat doet het niet zelf, maar op een ponton van de Koninklijke Van der Wees Groep. Het vaartuig is onderweg van de Duitse marinehaven Kiel naar Dordrecht.

2 mei Kranenbouwer Huisman 25 jaar in Schiedam.

3 mei Twee schepen in één week die in aanvaring komen met een windmolen en een offshore-installatie roepen vragen op over de veiligheid op de Noordzee.

5 mei Maritieme opleider STC gaat de MBO-opleiding matroos-schipper ook vanuit Limburg aanbieden. Vanaf september krijgen studenten les in het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht.

9 mei Het personeelstekort op de sluizen in Zeeland is zo nijpend geworden dat Rijkswaterstaat de bediening deze zomer niet meer kan garanderen. Rijkswaterstaat kondigt daarom versobering van de bedientijden van een aantal Zeeuwse sluizen aan per 1 juni.

Tekst gaat verder onder de foto

De onderzeeboot U-17 op het ponton van Van der Wees. Foto Van der Wees

11 mei De Vorstenbosch, de grootste bunkertanker ter wereld, van de VT group gaat op FAME varen.12 mei Meander kondigt aan de schippersinternaten in Maasbracht, Nieuwegein, Lemmer en Terneuzen te sluiten. Meander gaat verder met de internaten Sint Nicolaas in Nijmegen, Prinses Margriet in Zwolle en Julia in Zwijndrecht.

12 mei Multraship heeft twee door Damen Shipyards gebouwde sleepboten gedoopt. De Multratug 5 is een Damen Stan Tug 1205 en Multratug 6 een Damen ASD Tug 2810 en de laatste in haar soort.

17 mei Het verbod op varend ontgassen gaat uiterlijk 1 juli 2024 in, dat schrijft minister Mark Harbers (IenW) in een brief aan de Tweede Kamer.

20 mei De Nederlandse Bark Europa, een historisch zeilschip, is tijdens een werfbeurt in Kaapstad omgevallen. De driemaster zou na werkzaamheden weer te water gelaten worden.

25 mei Het eerste binnenvaartschip op waterstof is in bedrijf genomen in Rotterdam. Het schip van rederij Future Proof Shipping (FPS) gaat varen onder de naam H2 Barge 1. Het 110 meter lange containerschip gaat voor Nike tussen Rotterdam en de BCTN-terminal in Meerhout varen.

25 mei Paul Goris stopt als voorzitter Koninklijke Binnenvaart Nederland.

26 mei De provincie Zuid-Holland heeft Damen gevraagd tijdelijk het veer Maassluis-Rozenburg over te nemen.

31 mei Nederlandse binnenvaartschepen moeten al vanaf 2030 massaal op biobrandstof varen. Bijmenging van circa 67% HVO of FAME is noodzakelijk om de vereiste CO2-reductie in Nederland te bereiken.

31 mei Er komt cameratoezicht aan boord van Europese vissersschepen. Daarover is na vijf jaar onderhandelen een akkoord bereikt in Brussel. De camera’s moeten voorkomen dat vis illegaal overboord wordt gegooid. De verplichting gaat gelden voor vissersschepen van 18 meter en langer.

Juni

1 juni De officiële proefvaart van de Zulu 04 vindt plaats op de Schelde. Die gaat goed, toch duurt het nog tot eind 2024 voor er commercieel gevaren wordt met dergelijke schepen.

3 juni Een met tarwe geladen binnenvaartschip zit sinds zaterdagmiddag 3 juni gevangen in een van de bakken van het Hellend vlak van Ronquières in het kanaal Brussel-Charleroi. Omdat een tweede bak sinds 2018 in reparatie is, kunnen er voorlopig geen schepen meer passeren.

5 juni De tijdelijk gesloten werf van Royal IHC in Krimpen aan den IJssel wordt weer in gebruik genomen. De scheepsbouwer heeft een opdracht van Boskalis voor de bouw van een grote sleephopperzuiger.

Het jaar van varend ontgassen

14 juni Royal Bodewes in Martenshoek heeft, na een oponthoud van ruim negen weken in de Eemshaven en acht proefvaarten de Hagland Progress opgeleverd aan Hagland Shipping. Het is de tweede van drie, optioneel vier, hybride zelflossers die de werf voor deze Noorse opdrachtgever in opdracht heeft.

19 juni Onderzeeër Titan die wordt gebruikt om het wrak van de Titanic te bezoeken, wordt vermist. Er waren 5 bemanningsleden aan boord. De onderzeeër, van het Amerikaanse Ocean-Gate werd bestuurd met een draadloze Logitech F710 pc-gamepad van 30 dollar.

22 juni Een spontane staking van Belgisch sluispersoneel dat is aangesloten bij vakbond ACOD heeft de binnenvaart in het land platgelegd.

22 juni Kustwacht: onderzeeër Titan gevonden, bemanning overleden.

26 juni Twee veerboten die pendelen tussen Ameland en het vasteland hebben afgelopen weekend aanzienlijke schade opgelopen als gevolg van de ondiepe vaargeul, aldus rederij Wagenborg (WPD). Eén van de schepen, Sier, liep dermate veel schade op dat het tijdelijk buiten gebruik is gesteld voor reparaties.

28 juni De elektrische veren Gorinchem XII en Altena VI zijn gedoopt op de werf van Holland Shipyards. De echte oplevering aan Riveer laat echter nog even op zich wachten. Aanvankelijk zouden de elektrische veren per 1 januari 2023 in de vaart komen, maar eerder was al een half jaar uitstel nodig tot 1 juli.

30 juni De maritieme sector krijgt 210 miljoen euro om de energietransitie in de maritieme sector te versnellen. Het geld komt uit het Nationaal Groeifonds. De Nederlandse scheepsbouw wil onder meer 40 emissieloze schepen bouwen.

Juli

7 juli Het Openbaar Ministerie gaat de schippers van een snelveerboot en een watertaxi vervolgen, omdat zij op 21 oktober vorig jaar een aanvaring veroorzaakten in het Schuitengat op de Waddenzee. Bij het ongeluk kwamen vier personen om.

7 juli ‘Historisch’ klimaatakkoord zeevaart: netto nul uitstoot in of rond 2050. Daarover zijn de 175 IMO-lidstaten het eens geworden tijdens de maritieme top in Londen.

11 juli De sluizen bij Hansweert zijn dinsdag 11 juli vanaf 23.00 uur tot 06.00 uur woensdag volledig gestremd vanwege personeelsgebrek bij Rijkswaterstaat.

14 juli De Rotterdamse maritieme bedrijven HEBO Maritiem Service en Bonn & Mees Drijvende Bokken gaan fuseren. De combinatie heeft een omzet van 70 miljoen euro en 170 werknemers.

14 juli In de binnenvaart is het aantal ernstige ongelukken enorm toegenomen. Rijkswaterstaat spreekt van een zorgelijke stijging. In 2021 waren er 78 ernstige ongevallen, in 2022 steeg dat naar 117. Een toename van 50%.

17 juli Het aantal in de vaart en in bestelling zijnde schepen met elektrische aandrijving is in het eerste halfjaar van 2023 met 38 procent gestegen naar 1014. Dat heeft klassenbureau Det Norske Veritas (DNV) bekendgemaakt.

21 juli Cruiseschepen moeten geweerd worden uit het centrum van Amsterdam. De meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad heeft met een motie die daartoe oproept ingestemd.

Tekst gaat verder onder de foto

De 200 meter lange Fremantle Highway heeft 2857 auto’s aan boord. Foto Kustwacht

De 200 meter lange Fremantle Highway heeft 2857 auto’s aan boord Foto Kustwacht

26 juli Bij een brand aan boord van de car carrier Fremantle Highway op zo’n 27 kilometer ten noorden van Ameland is een bemanningslid om het leven gekomen. Ook zijn meerdere mensen gewond geraakt, meldt de Kustwacht. De brand op het schip is nog niet onder controle. Het bergingsvaartuig Hunter heeft een sleepverbinding gemaakt met de brandende car carrier.

27 juli De brand op de car carrier Fremantle Highway ten noorden van Ameland, benadrukt de noodzaak om de regels voor zeevervoer van elektrische auto’s aan te scherpen. Dat zegt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

28 juli Wouter van Dusseldorp is onverwachts overleden. Hij was bekend van de nieuwssites Scheepspost, Zeepost en Zeilpost, schipperde de stevenaak Egberdina, was ex-bestuurder van de BBZ en docent Zeilvaart in Enkhuizen. Wouter van Dusseldorp werd 67 jaar.

30 juli De Panama Canal Authority (PCA) heeft aangekondigd dat de diepgang in het Panamakanaal per direct wordt verlaagd naar 44 voet (13,41 meter) vanwege de aanhoudende droogte.

Augustus

2 augustus Rederij Vroon moet op last van de rechter ingrijpend herstructureren. De uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant betekent dat de familie haar belang in de rederij ziet verwateren van 100 naar 5%.

3 augustus Fremantle Highway komt aan in de Groningse Eemshaven. Daarmee is een potentiële milieuramp voorkomen. Het schip werd dagenlang via een sleepverbinding onder controle gehouden boven de Waddeneilanden.

7 augustus Op de Boven-Zeeschelde bij Dendermonde is een schip gezonken. Het gaat om de Nederlandse Kempenaar Jogo 2 die vaart voor een bedrijf uit Antwerpen.

11 augustus Henk Hortensius is overleden. Hij was visser, blokmaker, charterschipper, harmonicaspeler, zeezeiler. In willekeurige volgorde. Hij werd in het IJsselmeer gevonden, langs de haven van Enkhuizen, waar hij te water was geraakt met zijn scootmobiel. Hij was 78 jaar oud.

14 augustus De bergers van Boskalis/Smit Salvage hebben alle ruwe olie uit de opslagtanker FSO Safer overgepompt naar de tanker Yemen. Daarmee is het grootste gevaar voor een olieramp in de Rode Zee geweken.

Tekst gaat verder onder de foto

Medewerkers van Smit Salvage aan dek bij de FSO Safer. Op de achtergrond de tanker Yemen. Foto Boskalis

14 augustus Er verdwijnen minder kotters naar de sloop dan verwacht. In eerste instantie werden 72 schepen aangemeld voor sanering, maar uiteindelijk heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor 54 vaartuigen een vaststellingsverzoek ontvangen.

16 augustus De Oostsluis van Terneuzen is woensdagmiddag 16 augustus van 14.45 tot 22.45 uur gestremd, ook maandagochtend 21 augustus is de sluis niet beschikbaar. Rijkswaterstaat Zeeland heeft veel moeite de diensten op deze sluis te vullen.

17 augustus Lichaam vermiste schipper Jogo 2 aan boord gevonden.

18 augustus Het Nederlandse Hebo Maritiemservice heeft de Jogo 2 geborgen en versleept. Het schip gaat naar een droogdok voor nader onderzoek.

29 augustus Duwboot Venjo is weer tegen een brug aangevaren. Dit keer gaat het om de Jan Bogaertsbrug op het Zeekanaal naar Brussel. Eerder kwam de duwboot al hardhandig in aanraking met met de Europabrug in Vilvoorde en de Ringbrug in Tisselt. Elke keer een andere kapitein.

29 augustus ZES bestelt 10 laadstations voor batterijcontainers bij Ebusco.

29 augustus Het ministerie van Infrastuctuur en Waterstaat wil een verplicht emissielabel voor de binnenvaart. Dat moet in 2030 leiden tot een gemiddeld label B van de binnenvaartvloot.

31 augustus Na ruim 75 jaar sluit het Dordtse schippersinternaat De Singel definitief haar deuren. De Singel is onderdeel van Stichting Meander, dat recent heeft aangekondigd meerdere locaties te gaan sluiten.

September

1 september Probleem bij stuw Grave stremt de Maas van sluis Sambeek tot sluis Grave. Ook het Maas-Waalkanaal inclusief sluis Heumen is dicht voor de scheepvaart. Een aannemer was in opdracht van Rijkswaterstaat bezig met onderhoudswerkzaamheden aan een van de jukken. Tijdens die werkzaamheden klapte de juk ernaast eruit. De gecreëerde bouwkuip, waar vanuit de werkzaamheden aan de andere juk werd uitgevoerd, werd meegezogen.

9 september Het eerste nieuwbouw waterstofschip Antonie is gedoopt. Hoewel het schip nu is gedoopt, is het nog niet klaar om te varen op waterstof. De levering van zes waterstofopslag-containers heeft namelijk vertraging opgelopen als gevolg van een ongeval op een scheepswerf in Schotland.

Bergers Fremantle Highwayvoorkomen milieuramp

14 september Het eerste containerschip ter wereld dat op groene methanol vaart van Maersk is in haar thuishaven Kopenhagen Laura Maersk gedoopt. De doop werd verricht door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

19 september Eerste schip haalt graan op in Oekraïne sinds aflopen graandeal. Het gaat om het schip Resilient Africa met aan boord 3000 ton tarwe.21 september De Fremantle Highway is begonnen aan haar tocht naar Rotterdam. Onder begeleiding van Multratug 3, En Avant 25, Waterlines en Waterland verliet het uitgebrande schip de Groningse Eemshaven en is ze onderweg naar de werf van Damen Verolme.

25 september Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het verbod op varend ontgassen versnellen en fase 1 en fase 2 gelijktijdig laten ingaan.

27 september Gebrek aan toezicht en deskundigheid oorzaak ongevallen bruine vloot. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen vorig jaar aan boord van de zeilcharterschepen Wilhelmina en Risico.

Oktober

2 oktober Thecla Bodewes Shipyards heeft het onderzoeksschip Wim Wolff te water gelaten op haar werf in Harlingen. Het schip wordt gebouwd in opdracht van het nationale zee-onderzoeksinstituut Nioz.

3 oktober Negen migranten zijn gearresteerd op verdenking van muiterij aan boord van het Nederlandse offshore-schip Vos Pace. Vos Pace had even daarvoor 79 migranten gered op deAtlantische Oceaan.

3 oktober De campagne #GunjezelfRijkswaterstaat heeft 50 nieuwe werknemers opgeleverd. Het grootste deel (46) hiervan gaat aan de slag als brug- en sluiswachter.6 oktober Minister Harbers kondigt speciale ‘Binnenvaarttafel’ aan.

9 oktober Binnenvaartcoöperatie NPRC investeert drie miljoen euro in de verduurzaming van haar vloot. Alle 150 NPRC-leden krijgen 20.000 euro voor vergroening.

10 oktober LNG-cruiseschip MSC Euribia meert voor de eerste keer aan in de Rotterdamse haven. Het cruiseschip is nieuwe vaste gast van de Holland Amerikakade.

11 oktober Het zeilvrachtschip Canopée is gedoopt in Bordeaux. Het 121 meter lange schip met vier Oceanwings is gebouwd door het Nederlandse Neptune Marine.

12 oktober Duurzame rederij EcoClipper op de rand van een faillissement. Jorne Langelaan, de oprichter en visionaire kracht, trekt zich terug uit de leiding van de coöperatie.

12 oktober Het aantal geregistreerde black-outs van binnenvaartschepen in de Rotterdamse haven is in 2022 sterk toegenomen naar 54 incidenten tegen 21 een jaar eerder. Havenbedrijf Rotterdam vermoedt dat dit hogere aantal vooral een kwestie is van betere registratie.

19 oktober Natte voeten tijdens de tewaterlating van het open top multipurpose schip EasyMax bij Niestern Sander.

20 oktober Zeeschepen zijn niet meer welkom aan de Park- en Lloydkade in het centrum van Rotterdam. Uit een inspectie van de Europese Commissie blijkt dat de huidige beveiligingsmaatregelen op de openbare wachtlocaties niet voldoen.

24 oktober Bij een aanvaring tussen twee vrachtschepen, de Verity en de Polesie, in de buurt van het Duitse eiland Helgo-land in de Noordzee is de Verity gezonken en is zeker een persoon om het leven gekomen. Nog vier mensen worden vermist.

Tekst gaat verder onder de foto

De presentatie van de sectoragenda. Foto René Quist

24 oktober Provincie Zuid-Holland koopt autoveer Blankenburg tussen Maassluis en Rozenburg.

26 oktober Een Belgische tanker heeft een Nederlands containerschip op de kop geramd dat bij bunkerstation A. Nobel in Zwijndrecht voor de kant lag. De klap was zo groot dat ‘er een kettingbotsing ontstond’ en ook een aangemeerde bunkerboot van Nobel los is geslagen en 8 meter verder kwam te liggen.

26 oktober De sectoragenda maritieme maakindustrie wordt gepresenteerd in Rotterdam. Daarin staat dat het kabinet moet ingrijpen om te voorkomen dat de scheepsbouwsector in Nederland verdwijnt. Gezant ‘sectoragenda maritieme maakindustrie’ Marja van Bijsterveldt wil dat Nederland weer een land van scheepsbouwers wordt, en denkt dat veel meer typen schepen weer op Nederlandse bodem kunnen worden ontworpen, gebouwd en onderhouden.

27 oktober Het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) is per direct geschorst en mag geen certificaten meer uitgeven en SI keuringen uitvoeren. Het NBKB heeft 5 maanden om de problemen op te lossen.

31 oktober De bulkcarrier Polesie lijkt de in de Duitse Bocht gezonken kustvaarder Verity met de stuurboordzijde van de steven te hebben geraakt. De aanvaring volgde mogelijk op een mislukte uitwijkpoging.

November

1 november Derk te Bokkel is de nieuwe CEO van de Kinderdijkse scheepsbouwer Royal IHC. Hij volgt Jan-Pieter Klaver op.1 november Aflos & Crew Management (ACM) heeft de activiteiten van Amatha overgenomen. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in het uitzenden en detacheren van personeel op binnenvaartschepen.

2 november Stremming voor alle scheepvaart op Westerschelde door storm Ciarán. KBN is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium van de storm wordt stilgelegd.

3 november Directeur Johan Schot van het NBKB is per direct uit zijn functie gezet. Schot heeft het bestuur niet op de hoogte gesteld nadat het NBKB in het voorjaar al op de vingers werd getikt door de Raad voor de Accreditatie vanwege ‘non-conformiteiten’.

6 november De Canopée van Neptune Marine heeft de Ship of the Year Award gewonnen tijdens het Maritime Awards Gala in Ahoy.

7 november Een schip is tegen de hefbrug in Waddinxveen gevaren. Als gevolg hangt het brugdek stil en kan het deel niet naar beneden. De scheepvaart is daardoor gestremd.

8 november Het containerbinnenvaartschip Den Bosch Max Groen wordt omgebouwd om vanaf april 2024 als tweede schip batterij-elektrisch op ZESpacks te varen.

8 november Een aantal Nederlandse en Belgische schepen ligt al geruime tijd voor anker aan de Roemeense kant van de Donau tegenover de Moldavische plaats Giurgiulesti aan de monding van de rivier Proet. In Giurgiulesti moeten de schepen worden geladen maar vanwege ruimtegebrek mochten ze bij aankomst Moldavië niet in.

8 november Het aantal vissersschepen dat is gesaneerd is definitief uitgekomen op 51 stuks. Vorig jaar werd er nog van uitgegaan dat 82 schepen uit de vaart zouden worden genomen. In totaal is ruim 97 miljoen euro aan saneringsgeld uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR) uitgekeerd aan kottereigenaren.

11 november Nederlands schip vaart sluisdeur Iffezheim volledig kapot. De afvarige 110-er La Primavera voer tegen de bovendeur van de rechterkolk. De schipper bleek alcohol in haar bloed te hebben.

13 november De Congolese kotter ‘Afki’, de voormalige Nederlandse garnalenkotter UK-12 Hoop op Zegen met Nederlandse opvarenden vermist in Golf van Guinee. Het schip verdween enkele weken geleden van de radar voor de West-Afrikaanse kust tijdens de reis van Stellendam naar de Congolese havenplaats Banana.

16 november De ILT heeft twee schepen stilgelegd  bij Lobith waarvan de lading is besmet met fosfine. De schepen liggen sindsdien in afzondering aan een aparte steiger in de vlucht-haven Tolkamer afgemeerd.

Shock om schorsing NBKB

17 november De vermiste kotter Afki is gevonden. Het kostte de Nigeriaanse marine drie dagen om het schip, dat zonder brandstof zat, aan de wal te krijgen. De twee Nederlandse bemanningsleden verkeren in goede gezondheid en zijn van plan verder te varen naar Congo.

22 november De garnalenkotter YM-22 Black Jack is tijdens het vissen vastgelopen op een zandbank voor de Hollandse kust ten zuiden van Zandvoort. Een net in de schroef was mogelijk oorzaak van de stranding.

23 november OM eist half jaar celstraf tegen schipper om fatale giekbreuk op zeilschip Risico. Daarnaast vroeg de officier van justitie de schipper een beroepsverbod op te leggen voor de duur van 2,5 jaar, ‘als signaal naar de bruine vloot’. Bij het ongeluk kwam de 12-jarige scholiere Tara om het leven.

24 november Ad Koppejan wordt op de Algemene Vergadering van KBN benoemd als nieuwe voorzitter vanaf 1 januari 2024. Hij volgt Paul Goris op.

26 november Govert van Oord wordt de nieuwe topman bij Van Oord. Govert volgt komende zomer Pieter van Oord op, die de nieuwe baas wordt van luchthaven Schiphol.

30 november Teletekstpagina 722 met berichten en stremmingen voor de binnenvaart in het buitenland blijft voorlopig in de lucht. Rijkswaterstaat heeft dat besloten na reacties van schippers.

December

1 december Er komt een extra inspectie naar de staat van de masten en tuigage van de bruine vloot. Die controle moet zijn afgerond voor het nieuwe vaarseizoen op 1 april begint, zegt demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.