Doorvaren in de bijstand

Steeds vaker houdt de overheid in geldnood verkerende binnenvaartondernemers aan het varen. De schipper kan een uitkering krijgen in het kader van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Inclusief allerlei toeslagen kan deze uitkering oplopen tot 3500 euro netto per maand. Het aantal aanvragen hiervoor in Rotterdam en Nijmegen vertienvoudigde in 2009 ten opzichte van 2008.

Het Bbz is ingesteld om zelfstandigen uit de bijstand te houden. In de binnenvaart is de regeling dus bedoeld om schippers, die vanwege de crisis in financiële problemen verkeren, niet failliet te laten gaan en zo te behouden voor binnenvaart.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (25)

  • Goede dag,

    Heeft u behoefte aan financiële steun voor elk type bedrijf of heb je geen persoonlijke behoefte ons dan via e-mail contact opnemen met: wilson_bottonloan@gala.net voor meer informatie.

    Geplaatst door: Mr Wilson Botton op
  • ze praten hier over terug betalen van de bbz das niet helemaal waar zolang je bedrijf resultaat negatief is hoef je dat gedeelte niet terug te betalen dus de komdende tien jaar geen positieve cijfers halen hoeven we de bbz ook niet terug te betalen

    Geplaatst door: bert op
  • Van mij hoeft er geen enkele collega in Faillissement te gaan .Maar collega’s die BBZ ontvangen moeten dan ook bijstand krijgen van EUBO en lid worden om eens te leren NEE te zeggen tegen onaanvaarbare vervoersprijzen en niet blijven verder varen aan elke prijs tot het geld weer op is !!

    Geplaatst door: Rifaut Patrick op
  • Kritiek leveren mag. Absolute voorwaarde is wel dat je als criticus weet waar je over praat.
    Zelfs voor insiders is de regeling zo complex dat ik niet begrijp dat naar aanleiding van een artikel in de Schuttevaer een storm van ongenuaceerde reacties op gang komt door mensen die zichzelf als expert aanmerken.
    Mijn mening is dat slechts een ondernemer die vertrouwen heeft in de toekomst deze extra verplichting krijgt en aan zal willen gaan. Blijkbaar gaat het nog steeds erg goed in de binnenvaart. Of men heeft heel erg weinig vertrouwen in de toekomst.
    Beste mijnheer C. de Waardt. Nog los van het feit of uw stelling klopt. Ik ben het met u eens dat schuldsanering altijd nog beter is dan een faillissement. Faillissement betekent levenslang. Schuldsanering een korte gevangenisstraf. Wie durft? U in ieder geval niet.
    Ik wacht op de emmer die over me wordt uitgestort.

    Van Dongen Financial Accounting & Advies
    Paul van Dongen AB

    Geplaatst door: Paul van Dongen op
  • Het krediet is in principe rentedragend en kan maximaal ca 166.576 euro bedragen. Dit is letterlijk wat er bij BBZ staat. Dus de bank strijkt het geld op, Uw wordt alsnog van boord gezet.En de belastingbetaler draaid er weer voor op.Maar niets aan de hand het is volkomen legaal! En bij de bank is de schade weer wat beperkt.

    Geplaatst door: Karel op
  • Ik ben het eens met de schrijvers die zeggen concurentievervalsing, dus een zaak voor de NMA.
    Om nou te zeggen dat ik jaloers ben op deze ondernemers nee echt niet.
    Ik raad iedereen aan om eens te gaan googlen naar forums over de BBZ.
    Als U dit heeft gelezen kunt U maar tot 1 conclusie komen liever geen BBZ.
    Je kan namelijk niet in de schuldsanering komen met een BBZ vergoeding.
    Het enigste voordeel is je betaalt het eerste jaar geen rente en de 2 volgende jaren kan het beperkt worden.
    Ik zoek het dan maar liever in de zorgtoeslag, kindgebonden toeslag en diverse vrijstellingen van belastingen en als U een huis hebt zijn er in Uw gemeente nog wel belasting voordelen te behalen.
    Ik weet het is niet zo riant als de BBZ, maar U heeft er recht op en je hoeft het niet terug te betalen, ikzelf ga tevens kijken of ik in aanmerking kom voor de voedselbank.
    Iedereen succes

    Geplaatst door: C de Waardt op
  • Ja das lekker ik wil ook een nieuw schip en dan uitkering er bij maar dan wel effe ook een nieuwe mercedes

    Geplaatst door: ik schipper op
  • hoezo concurentie vervalsing ????

    Geplaatst door: Fred op
  • Dit is onze vrije markt, steun van de overheid

    snappen jullie het nog?

    mvg een student die weinig van praktijk weet, maar de theorie wel kent

    Geplaatst door: student op
  • Dus diegene die eerst de markt kapot hebben gemaakt zitten nu in hun onbetaalde hot tubs te lachen gefinancierd door de overheid cq wij?

    Geplaatst door: Kees op
  • Beste mensen, al het geleende geld moet worden terugbetaald. Misschien dat het dan nog zonder rente hoeft, maar desondanks is het absoluut geen vetpot. En juist de mensen die de afgelopen jaren zijn begonnen met een schip waarop praktisch geen eigen vermogen zit komen hier NIET voor in aanmerking. Zij hebben namelijk geen jarenlange reeks van rendement gemaakt, dus kan er niet bepaald worden of zij na de crisis nog levensvatbaar zijn. Dus zoals ik het lees worden juist die mensen niet door deze regeling geholpen.

    En schipper, in de bijstand mag je wel werken, alleen wordt het verdiende loon ingehouden op je uitkering. Het is dus niet aantrekkelijk om te gaan werken, tenzij je meteen een aardig loon krijgt…

    Geplaatst door: andere kees op
  • Als je in de bijstand zit mag je toch niet werken?Volgens mij moeten we ons allemaal maar aanmelden.

    Geplaatst door: schipper op
  • helaas, wat een blunder Schuttevaer, de informatie is wel erg ongenuanceerd, en zet veel mensen op het verkeerde been. De basis uitkering voor iedereen is nog geen 1300 euro per maand, met gereserveerde vakantietoeslag bijna 1500 euro, dat is 18000 die in eerste instantie als lening word verstrekt. Hoe je dan zelfs met een woonkostentoeslag (welke schipper zal daar voor in aanmerking komen?)aan 3500 euro komt? Word de kinderbijslag van tien kinderen er soms bij op geteld? Leon, iedere zelfstandige, ook de kapper, winkelier, en de boer kunnen een aanvraag indienen, maar je moet ook al een poosje wel rendement hebben gehaald om in aanmerking te komen. En, om nog een droom de wereld uit te helpen. het zijn niet alleen nieuwbouwers en overgefinancierden die een uitkering krijgen, dat staat in het artikel al te lezen. En als laatste, de uitkering is bij lange na niet genoeg om de onderneming voor faillissement te behoeden, degene die dat denkt, mag wel eens nakijken of hij/zij zelf de kostprijs wel weet te berekenen.

    Geplaatst door: Uitkeringstrekker op
  • Fijne overheid hebben we,eerst zijn ze de boel aan het over financieren met staatsgaranties en het overeind houden van banken die veel te hoge hypotheken hebben gegeven,toch wel heel fijn voor mensen die goed gekeken hebben wat wel en niet haalbaar was,zij die al die jaren wat gespaard hebben mogen nu eerst hun eigen zuur verdiende centen op gaan maken en hoeven op geen enkele vorm van steun te rekenen!
    Waar je al die jaren voor bezig bent geweest zie je nu als sneeuw voor de zon verdwijnen,met dank aan de overheid en onze fijne collegas die niet weten hoe ze zelf hun broek op moeten houden!

    Geplaatst door: Adri op
  • Tja,als we nu eens massaal de NMA gaan aanschrijven op het gedrag van de banken.Ben heus niet rancuneus,maar dit gaat nergens meer over.Heb dit reeds gedaan en heb ze uitgenodigd bij mij op de koffie!!

    Geplaatst door: Karel op
  • ik ga gelijk een nieuwe bestellen. we worden er toch niet afgezet. krijgen er juist hulp bij?!

    Geplaatst door: . op
  • Als we de voorbeelden bekijken zien we dat het om mensen gaat die van pokeren houden zonder eigen geld.

    Geplaatst door: criticaster op
  • Weer zo’n niet gecheckt stukje van de Schuttevear Belde Nieuwegein op wisten ze nergens van Kreeg een nummer in Utrecht Kreeg je een bandje van “telefonisch niet bereikbaar” Maar in wat voor sector zijn we beland

    Geplaatst door: Ik weet het niet meer op
  • In wat voor land leven we, mijn dochter met 3 kinderen in de bijstand kan nog geen wasmachine krijgen en hier rollen de tonnen over tafel.

    Geplaatst door: Gonnie op
  • Ik zie dit als een soort verkapte subsidie van overgefinancierde schepen die in een slechte tijd zoals deze niet levensvatbaar zijn.Want de instelling dat deze schepen nu wel weer levensvatbaar zijn na deze tegemoetkomig is natuurlijk onzin. Ik vraag me daarom ook af hoelang wij als ondernemers die nog niet in dit pakket verkeren,omdat we niet zo extreem zijn gefinancierd, dit nog accepteren want op deze mannier gaat elke ook gezonde onderneming ten onder Ik begin me daarom ook af te vragen wat beter is de angst voor een soort damco rederij of deze verkapte subsidie vorm waardoor mensen voor vrachtprijzen varen die nergens meer over gaan.
    Ik weet ook wel dat wanneer er een rederij ontstaat , dit moet ik overigens eerst nog zien, wij het werk misschien niet meer krijgen maar op deze mannier zie ik ook geen oplossing. Ik roep dan ook alle mensen op om tegen hun account manager te zeggen dat op deze wijze alles kapot gaat en dat het tijd wordt dat er nu eens schepen in de hoek gaan,en begrijp me goed ik gun het niemand,maar zo komt iedereen in de problemen.

    Geplaatst door: J.S. op
  • Tuurlijk!! geef ze nog maar wat geld toe! Kunnen ze voor nog minder vracht varen!
    Tis te gek voor woorden!

    Geplaatst door: roos op
  • Nou ik zie het al ik ga een scheepvaartbedrijf opzetten em als ik het niet haal dan helpt de overheid dit is beter dan elke andere bedrijfstak dan ook.Kappers,winkeliers ,horeca en boeren enz enz gaan gewoon failliet. Maar gelukkig gebeurt dit niet in de binnenvaart.Nou op deze manier wil iedereen wel schipper worden denk ik.

    Geplaatst door: Leon op
  • tjonge jonge , zo dus zo wordt iedereen aan het varen gehouden ,iedereen zie achter een ander zijn werk aan met de steun van den haag, spijt me wel maar als dit zo door blijft gaan gaan de gezonde bedrijven er ook nog aan met al deze concurentie die door overheden en banken aan het varen blijven gehouden.

    Geplaatst door: agb op
  • dus iemand met 100% of meer hypotheek(eigenlijk al concurrentie vervalsend omdat hij al modern materiaal koopt met geleend geld om zo de buurman eruit te concureren)heeft geen eigen geld en kan dus een uitkering krijgen en iemand die nog geld heeft moet dat eerst maar opmaken?
    vreemde wereld.

    Geplaatst door: schipper op
  • Gaat de overheid dan ook mijn personeel betalen zodat ik door kan varen?

    Geplaatst door: C. de Vette op

Reageer

Doorvaren in de bijstand | Schuttevaer.nl

Doorvaren in de bijstand

Steeds vaker houdt de overheid in geldnood verkerende binnenvaartondernemers aan het varen. De schipper kan een uitkering krijgen in het kader van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Inclusief allerlei toeslagen kan deze uitkering oplopen tot 3500 euro netto per maand. Het aantal aanvragen hiervoor in Rotterdam en Nijmegen vertienvoudigde in 2009 ten opzichte van 2008.

Het Bbz is ingesteld om zelfstandigen uit de bijstand te houden. In de binnenvaart is de regeling dus bedoeld om schippers, die vanwege de crisis in financiële problemen verkeren, niet failliet te laten gaan en zo te behouden voor binnenvaart.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (25)

  • Goede dag,

    Heeft u behoefte aan financiële steun voor elk type bedrijf of heb je geen persoonlijke behoefte ons dan via e-mail contact opnemen met: wilson_bottonloan@gala.net voor meer informatie.

    Geplaatst door: Mr Wilson Botton op
  • ze praten hier over terug betalen van de bbz das niet helemaal waar zolang je bedrijf resultaat negatief is hoef je dat gedeelte niet terug te betalen dus de komdende tien jaar geen positieve cijfers halen hoeven we de bbz ook niet terug te betalen

    Geplaatst door: bert op
  • Van mij hoeft er geen enkele collega in Faillissement te gaan .Maar collega’s die BBZ ontvangen moeten dan ook bijstand krijgen van EUBO en lid worden om eens te leren NEE te zeggen tegen onaanvaarbare vervoersprijzen en niet blijven verder varen aan elke prijs tot het geld weer op is !!

    Geplaatst door: Rifaut Patrick op
  • Kritiek leveren mag. Absolute voorwaarde is wel dat je als criticus weet waar je over praat.
    Zelfs voor insiders is de regeling zo complex dat ik niet begrijp dat naar aanleiding van een artikel in de Schuttevaer een storm van ongenuaceerde reacties op gang komt door mensen die zichzelf als expert aanmerken.
    Mijn mening is dat slechts een ondernemer die vertrouwen heeft in de toekomst deze extra verplichting krijgt en aan zal willen gaan. Blijkbaar gaat het nog steeds erg goed in de binnenvaart. Of men heeft heel erg weinig vertrouwen in de toekomst.
    Beste mijnheer C. de Waardt. Nog los van het feit of uw stelling klopt. Ik ben het met u eens dat schuldsanering altijd nog beter is dan een faillissement. Faillissement betekent levenslang. Schuldsanering een korte gevangenisstraf. Wie durft? U in ieder geval niet.
    Ik wacht op de emmer die over me wordt uitgestort.

    Van Dongen Financial Accounting & Advies
    Paul van Dongen AB

    Geplaatst door: Paul van Dongen op
  • Het krediet is in principe rentedragend en kan maximaal ca 166.576 euro bedragen. Dit is letterlijk wat er bij BBZ staat. Dus de bank strijkt het geld op, Uw wordt alsnog van boord gezet.En de belastingbetaler draaid er weer voor op.Maar niets aan de hand het is volkomen legaal! En bij de bank is de schade weer wat beperkt.

    Geplaatst door: Karel op
  • Ik ben het eens met de schrijvers die zeggen concurentievervalsing, dus een zaak voor de NMA.
    Om nou te zeggen dat ik jaloers ben op deze ondernemers nee echt niet.
    Ik raad iedereen aan om eens te gaan googlen naar forums over de BBZ.
    Als U dit heeft gelezen kunt U maar tot 1 conclusie komen liever geen BBZ.
    Je kan namelijk niet in de schuldsanering komen met een BBZ vergoeding.
    Het enigste voordeel is je betaalt het eerste jaar geen rente en de 2 volgende jaren kan het beperkt worden.
    Ik zoek het dan maar liever in de zorgtoeslag, kindgebonden toeslag en diverse vrijstellingen van belastingen en als U een huis hebt zijn er in Uw gemeente nog wel belasting voordelen te behalen.
    Ik weet het is niet zo riant als de BBZ, maar U heeft er recht op en je hoeft het niet terug te betalen, ikzelf ga tevens kijken of ik in aanmerking kom voor de voedselbank.
    Iedereen succes

    Geplaatst door: C de Waardt op
  • Ja das lekker ik wil ook een nieuw schip en dan uitkering er bij maar dan wel effe ook een nieuwe mercedes

    Geplaatst door: ik schipper op
  • hoezo concurentie vervalsing ????

    Geplaatst door: Fred op
  • Dit is onze vrije markt, steun van de overheid

    snappen jullie het nog?

    mvg een student die weinig van praktijk weet, maar de theorie wel kent

    Geplaatst door: student op
  • Dus diegene die eerst de markt kapot hebben gemaakt zitten nu in hun onbetaalde hot tubs te lachen gefinancierd door de overheid cq wij?

    Geplaatst door: Kees op
  • Beste mensen, al het geleende geld moet worden terugbetaald. Misschien dat het dan nog zonder rente hoeft, maar desondanks is het absoluut geen vetpot. En juist de mensen die de afgelopen jaren zijn begonnen met een schip waarop praktisch geen eigen vermogen zit komen hier NIET voor in aanmerking. Zij hebben namelijk geen jarenlange reeks van rendement gemaakt, dus kan er niet bepaald worden of zij na de crisis nog levensvatbaar zijn. Dus zoals ik het lees worden juist die mensen niet door deze regeling geholpen.

    En schipper, in de bijstand mag je wel werken, alleen wordt het verdiende loon ingehouden op je uitkering. Het is dus niet aantrekkelijk om te gaan werken, tenzij je meteen een aardig loon krijgt…

    Geplaatst door: andere kees op
  • Als je in de bijstand zit mag je toch niet werken?Volgens mij moeten we ons allemaal maar aanmelden.

    Geplaatst door: schipper op
  • helaas, wat een blunder Schuttevaer, de informatie is wel erg ongenuanceerd, en zet veel mensen op het verkeerde been. De basis uitkering voor iedereen is nog geen 1300 euro per maand, met gereserveerde vakantietoeslag bijna 1500 euro, dat is 18000 die in eerste instantie als lening word verstrekt. Hoe je dan zelfs met een woonkostentoeslag (welke schipper zal daar voor in aanmerking komen?)aan 3500 euro komt? Word de kinderbijslag van tien kinderen er soms bij op geteld? Leon, iedere zelfstandige, ook de kapper, winkelier, en de boer kunnen een aanvraag indienen, maar je moet ook al een poosje wel rendement hebben gehaald om in aanmerking te komen. En, om nog een droom de wereld uit te helpen. het zijn niet alleen nieuwbouwers en overgefinancierden die een uitkering krijgen, dat staat in het artikel al te lezen. En als laatste, de uitkering is bij lange na niet genoeg om de onderneming voor faillissement te behoeden, degene die dat denkt, mag wel eens nakijken of hij/zij zelf de kostprijs wel weet te berekenen.

    Geplaatst door: Uitkeringstrekker op
  • Fijne overheid hebben we,eerst zijn ze de boel aan het over financieren met staatsgaranties en het overeind houden van banken die veel te hoge hypotheken hebben gegeven,toch wel heel fijn voor mensen die goed gekeken hebben wat wel en niet haalbaar was,zij die al die jaren wat gespaard hebben mogen nu eerst hun eigen zuur verdiende centen op gaan maken en hoeven op geen enkele vorm van steun te rekenen!
    Waar je al die jaren voor bezig bent geweest zie je nu als sneeuw voor de zon verdwijnen,met dank aan de overheid en onze fijne collegas die niet weten hoe ze zelf hun broek op moeten houden!

    Geplaatst door: Adri op
  • Tja,als we nu eens massaal de NMA gaan aanschrijven op het gedrag van de banken.Ben heus niet rancuneus,maar dit gaat nergens meer over.Heb dit reeds gedaan en heb ze uitgenodigd bij mij op de koffie!!

    Geplaatst door: Karel op
  • ik ga gelijk een nieuwe bestellen. we worden er toch niet afgezet. krijgen er juist hulp bij?!

    Geplaatst door: . op
  • Als we de voorbeelden bekijken zien we dat het om mensen gaat die van pokeren houden zonder eigen geld.

    Geplaatst door: criticaster op
  • Weer zo’n niet gecheckt stukje van de Schuttevear Belde Nieuwegein op wisten ze nergens van Kreeg een nummer in Utrecht Kreeg je een bandje van “telefonisch niet bereikbaar” Maar in wat voor sector zijn we beland

    Geplaatst door: Ik weet het niet meer op
  • In wat voor land leven we, mijn dochter met 3 kinderen in de bijstand kan nog geen wasmachine krijgen en hier rollen de tonnen over tafel.

    Geplaatst door: Gonnie op
  • Ik zie dit als een soort verkapte subsidie van overgefinancierde schepen die in een slechte tijd zoals deze niet levensvatbaar zijn.Want de instelling dat deze schepen nu wel weer levensvatbaar zijn na deze tegemoetkomig is natuurlijk onzin. Ik vraag me daarom ook af hoelang wij als ondernemers die nog niet in dit pakket verkeren,omdat we niet zo extreem zijn gefinancierd, dit nog accepteren want op deze mannier gaat elke ook gezonde onderneming ten onder Ik begin me daarom ook af te vragen wat beter is de angst voor een soort damco rederij of deze verkapte subsidie vorm waardoor mensen voor vrachtprijzen varen die nergens meer over gaan.
    Ik weet ook wel dat wanneer er een rederij ontstaat , dit moet ik overigens eerst nog zien, wij het werk misschien niet meer krijgen maar op deze mannier zie ik ook geen oplossing. Ik roep dan ook alle mensen op om tegen hun account manager te zeggen dat op deze wijze alles kapot gaat en dat het tijd wordt dat er nu eens schepen in de hoek gaan,en begrijp me goed ik gun het niemand,maar zo komt iedereen in de problemen.

    Geplaatst door: J.S. op
  • Tuurlijk!! geef ze nog maar wat geld toe! Kunnen ze voor nog minder vracht varen!
    Tis te gek voor woorden!

    Geplaatst door: roos op
  • Nou ik zie het al ik ga een scheepvaartbedrijf opzetten em als ik het niet haal dan helpt de overheid dit is beter dan elke andere bedrijfstak dan ook.Kappers,winkeliers ,horeca en boeren enz enz gaan gewoon failliet. Maar gelukkig gebeurt dit niet in de binnenvaart.Nou op deze manier wil iedereen wel schipper worden denk ik.

    Geplaatst door: Leon op
  • tjonge jonge , zo dus zo wordt iedereen aan het varen gehouden ,iedereen zie achter een ander zijn werk aan met de steun van den haag, spijt me wel maar als dit zo door blijft gaan gaan de gezonde bedrijven er ook nog aan met al deze concurentie die door overheden en banken aan het varen blijven gehouden.

    Geplaatst door: agb op
  • dus iemand met 100% of meer hypotheek(eigenlijk al concurrentie vervalsend omdat hij al modern materiaal koopt met geleend geld om zo de buurman eruit te concureren)heeft geen eigen geld en kan dus een uitkering krijgen en iemand die nog geld heeft moet dat eerst maar opmaken?
    vreemde wereld.

    Geplaatst door: schipper op
  • Gaat de overheid dan ook mijn personeel betalen zodat ik door kan varen?

    Geplaatst door: C. de Vette op

Reageer