Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Kreeftenvisser opgeslokt en uitgespuugd door walvis

PROVINCETOWN

Een kreeftenvisser is tijdens zijn werkzaamheden in de bek van een bultrugwalvis terechtgekomen, en is daarna door het dier uitgespuugd. De Amerikaanse Michael Packard (56) heeft het Bijbelse tafereel naar eigen zeggen met enkel blauwe plekken overleefd.

1 / 1
De walvis had geen kwaad in de zin toen het de man opslokte. (Foto Wikipedia)

De walvis had geen kwaad in de zin toen het de man opslokte. (Foto Wikipedia)

‘Ik was aan het duiken naar kreeften toen een bultrug me probeerde op te eten’, schrijft de visser. ‘Ik zat 30 tot 40 seconden in de bek voordat de walvis weer naar het wateroppervlak kwam en me uitspuugde.’

Packard is bont en blauw, maar heeft verder geen gebroken botten of andere ernstige verwondingen. ‘Ik bedank de reddingswerkers in Provincetown voor hun zorg en hun hulp’, schreef hij, vanuit zijn ziekenhuisbed. Eén persoon was getuige van de gebeurtenis, die aan de lokale krant Cape Cod Times vertelde dat hij zag hoe de walvis Packard weer uitspuugde. Daarna heeft de getuige de reddingsdiensten gewaarschuwd.

Unicum

Jooke Robins, walvisexpert van het Center for Coastal Studies, zegt dat de visser waarschijnlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Mensen staan bij bultruggen niet op het menu en volgens Robins had de walvis Packard ook niet kunnen inslikken. ‘Hun bek is vrij breed maar hun keel is tamelijk smal. Een walvis kan op geen enkele manier iets groots als een mens doorslikken’, aldus Robins, die benadrukte dat het belangrijk is dat mensen een veilige afstand houden als zij een walvis zien. ‘Het is erg belangrijk om de walvissen wat ruimte te geven’, aldus de deskundige.

Het ongeluk had waarschijnlijk te maken met de manier waarop walvissen hun eten bij elkaar sprokkelen. De dieren klappen namelijk hun bek wijd open en zuigen daarbij zoveel mogelijk kleine visjes op. Tijdens hun vreetpartij kunnen de walvissen niet recht vooruitkijken, waardoor ze langskomende kreeftvissers moeilijk kunnen spotten.

Lees ook:

Oosterscheldekreeft lang in rust-modus

Zeven aangespoelde walvissen gered in Nieuw-Zeeland

(ANP/RvdB)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook