Gabe Newell

Superjacht van rijkste man in de video game business gespot in Nederland

Het ruim 90 meter lange superjacht Tranquility ligt momenteel in Vlissingen. Eigenaar is miljardair Gabe Newell. Hij vergaarde zijn rijkdom met Valve Software, een van de meest succesvolle gamebedrijven ter wereld.

De Tranquility op de Westerschelde. Foto Frank Viergever Fotografie

Als een superjacht in Vlissingen aanmeert, dan verwacht je al snel dat het naar Damen Yachting (Amels) op weg is. Maar daar weten ze van niets. ‘Het schip is nog niet bij ons aangemeld’, aldus een medewerker van Damen.

De Tranquility is geen onbekende in Nederland, het schip werd in 2014 gebouwd bij Oceanco in Alblasserdam. Daar was ze vorig jaar nog voor een refit. Dan maar een belletje daar naartoe met de vraag of het superjacht naar hen onderweg is. Helaas: ‘Daar mogen wij niks over zeggen.’

Eigenaar

Het jacht was oorspronkelijk eigendom van de Maleisische miljardair Jho Low, voordat het door de Indonesische overheid in beslag werd genomen en later in 2019 aan de Genting Group werd verkocht. Sinds vorig jaar is het in eigendom van Newell.

Het jacht biedt accommodatie aan 26 gasten en een 28-koppige bemanning. Het jacht heeft naar verluidt een waarde van 150 miljoen euro, met jaarlijkse exploitatiekosten van 15 miljoen. Een weekje charteren is mogelijk voor een prijs van minimaal een miljoen euro per week. Reality-ster Kylie Jenner vierde enkele jaren geleden haar 22e verjaardag op het motorjacht.