schaal 1:50

Man bouwt zeven jaar lang aan Legomodel van kraanschip Thialf, maar breekt het zaterdag weer af

Marco de Vries (54) uit het Friese Oudega is zo trots als wat nu zijn vier meter lange Lego-model van het beroemde kraanschip Thialf van Heerema wordt tentoongesteld. Maar het geluk is van korte duur. ‘Zaterdag 27 april breek ik het in ongeveer 50 delen weer af.’

Kraanschip Thialf 1:50 nagebouwd van Lego door Marco de Vries. Foto privé-archief De Vries

De Vries bouwt al jaren schepen na van Lego en zag in 2006 de halfafzinkbare Thialf in een tijdschrift staan. ‘Ik vond het een lelijk schip, maar ook weer heel mooi. Het is vierkant en dat maakt het juist heel interessant om na te bouwen van Lego.’

Hij liet het artikel in de la liggen, maar toch ging het kriebelen. Marco stond 20 jaar op een hobbybeurs in Leeuwarden bij de afdeling modelbouw. Daar toonde hij al een containerschip, een offshore-platform dat door radiografische bootjes kon worden gesleept en een aantal nagebouwde bruggen. ‘Ik merkte dat mensen onder de indruk waren van mijn Lego-miniaturen. Ik wilde steeds groter bouwen.’

Hij dook in zijn archieven en vond het artikel over de Thialf terug. Dat bleek nog nooit in Lego te zijn nagebouwd en er waren ook geen modelbouwtekeningen voor. ‘Ik moest dus zelf op pad.’

Heerema helpt

Marco vroeg zeven jaar geleden bij Heerema Marine Contractors de bouwtekeningen op van het nu bijna 40 jaar oude schip. Daar werd hij met open armen ontvangen. Niet alleen kreeg hij drie vereenvoudigde bouwtekeningen met de maten, maar ook een uitnodiging om samen met zijn vrouw naar het echte schip te gaan. Drie uur lang verbleven ze aan boord in Rozenburg. ‘Toen we kwamen aanrijden, was ik al enorm onder de indruk van de afmetingen. We stonden op 50 meter hoogte. We mochten overal kijken, de machinekamer, de bakkerij en zelfs de gevangenis die ze aan boord hebben.’

De bemanning was zeer behulpzaam. ‘Ze wisten dat we zouden komen en de mannen op de brug kwamen al direct naar me toe. Die waren enorm enthousiast dat ik hun schip wilde nabouwen.’

Tekst gaat verder onder foto

Een bouwtekening van de Thialf die Marco van Heerema kreeg. Foto Marco de Vries

Klopt niet

Thuis moest hij aan de slag. ‘Ik bouwde een drijvers met poten erop. Een foto plaatste ik op Facebook en toen kwam ik in contact met iemand die op het schip werkt en zei dat het niet klopte. Hij wilde wel even een tekening van de onderkant sturen. Hij liet me zien dat de drijvers aan de voorkant niet vierkant zijn, dus anders dan aan de achterkant. Vervolgens heeft hij me enorm vaak geholpen als ik vastliep. Hij maakte aan boord foto’s en we hielden contact.’

In werkelijkheid is de Thialf 201,60 meter lang en 88,44 meter breed. De Vries maakte haar na op schaal 1:50. Dat duurde maar liefst zeven jaar, omdat hij zo nu en dan pauze nam.

Tekst gaat verder onder foto

De echte Thialf van Heerema. Foto Heerema Marine Contractors

Moeilijk

Het moeilijkste was het nabouwen van de hijskranen. ‘Die moesten supersterk zijn en ik wilde ook dat ze bewegen. Ik gaf het bijna op en zette het hele project in een hoek. Ik ging aan de slag met andere projecten. Na een jaar begon ik weer. Ik bekeek de foto’s nog eens goed en bedacht hoe ik de kraan stabiel kon krijgen en hoe hij kon draaien. Ik heb een ring van beton gemaakt, zodat de kraan stabiel zou staan, maar dat werkte niet, dus die gooide ik weer weg. Uiteindelijk heb ik een frame gebouwd op een kaasplank van Ikea.’

Delen

Hij bouwde het schip modulair, zodat hij het in delen kon verplaatsen. ‘Mijn zolder is niet groot genoeg. Ik heb een zaaltje gehuurd in Oudega, zodat ik het hele schip in elkaar kon zetten. Daar staat het nu al drie weken. Alles klopt en past goed in elkaar. De kranen kunnen bewegen en er zijn lichtjes. Ik heb de man die mij al die tijd heeft geholpen, als Lego-poppetje bovenop het schip gezet.’

Marco betaalt de huur van het zaaltje zelf en anderen willen ook de zaal gebruiken. ‘Dus helaas, zaterdag breek ik het schip weer af.’

Tekst gaat verder onder foto

Marco de Vries zo trots als een pauw met zijn miniatuurschip Thialf. Foto Privé-archief

Legoworld

De Legobouwer hoopt dat hij op een beurs zijn schip kan tentoonstellen. ‘Ik denk aan Legoworld in de Jaarbeurs, maar ik zit een beetje met de kosten. Ik moet dan een busje huren en vanuit Friesland naar Utrecht rijden. Wellicht vind ik nog een sponsor, maar voorlopig kijk ik even naar lokale beurzen die wat dichterbij zijn. Tot die tijd staat de Thialf in onderdelen op mijn zolder.’

Zelfs de brug is op schaal nagebouwd. Foto Marco de Vries