Windmolenparken

Belgen onderzoeken ook mogelijk Russisch spionageschip

België is een onderzoek begonnen naar waarschijnlijk hetzelfde Russische onderzoeksschip dat eerder was gesignaleerd in Nederlandse wateren. Het mogelijke spionageschip was midden november opgemerkt in het Belgische deel van de Noordzee.

Windmolenparken zouden in kaart zijn gebracht door het Russische schip. Foto ANP

Het schip voer zonder het verplichte veiligheidssysteem dat de identiteit van schepen automatisch kenbaar maakt. Vanwege het ‘verdacht’ vaargedrag van het schip werd een onderzoek ingesteld. De Belgische autoriteiten vermoeden een link met de Oekraïne-oorlog.

De Nederlandse militaire Inlichtingendienst MIVD rapporteerde begin deze week over het incident. Daarbij werd gesuggereerd dat het schip mogelijk de bedoeling had om gevoelige infrastructuur in kaart te brengen, zoals windmolenparken, onderzeese gasleidingen en kabels voor communicatie en dataverkeer. Ook de Belgische inlichtingen- en veiligheidsdiensten houden rekening met dit scenario.

‘De precieze motieven van dit Russische schip kennen we niet, toch moeten we hierin niet naïef zijn. Zeker als ze zich verdacht gedragen in de buurt van onze windmolenparken, gasleidingen en datakabels en andere kritieke infrastructuur’, aldus minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne. ‘We stemmen ook af met andere Noordzeelanden om meer informatie uit te wisselen en samen te kunnen ingrijpen.’

Lees ook:

‘Russisch schip spioneerde bij Nederlandse windmolenparken’

Russische olie-exporteurs veel meer geld kwijt aan tankers

Belgen onderzoeken ook mogelijk Russisch spionageschip | Schuttevaer.nl
Windmolenparken

Belgen onderzoeken ook mogelijk Russisch spionageschip

België is een onderzoek begonnen naar waarschijnlijk hetzelfde Russische onderzoeksschip dat eerder was gesignaleerd in Nederlandse wateren. Het mogelijke spionageschip was midden november opgemerkt in het Belgische deel van de Noordzee.

Windmolenparken zouden in kaart zijn gebracht door het Russische schip. Foto ANP

Het schip voer zonder het verplichte veiligheidssysteem dat de identiteit van schepen automatisch kenbaar maakt. Vanwege het ‘verdacht’ vaargedrag van het schip werd een onderzoek ingesteld. De Belgische autoriteiten vermoeden een link met de Oekraïne-oorlog.

De Nederlandse militaire Inlichtingendienst MIVD rapporteerde begin deze week over het incident. Daarbij werd gesuggereerd dat het schip mogelijk de bedoeling had om gevoelige infrastructuur in kaart te brengen, zoals windmolenparken, onderzeese gasleidingen en kabels voor communicatie en dataverkeer. Ook de Belgische inlichtingen- en veiligheidsdiensten houden rekening met dit scenario.

‘De precieze motieven van dit Russische schip kennen we niet, toch moeten we hierin niet naïef zijn. Zeker als ze zich verdacht gedragen in de buurt van onze windmolenparken, gasleidingen en datakabels en andere kritieke infrastructuur’, aldus minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne. ‘We stemmen ook af met andere Noordzeelanden om meer informatie uit te wisselen en samen te kunnen ingrijpen.’

Lees ook:

‘Russisch schip spioneerde bij Nederlandse windmolenparken’

Russische olie-exporteurs veel meer geld kwijt aan tankers