Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Defensie òm: militairen aan boord tegen piraten

HILVERSUM/DEN HAAG [update]

Nederlande koopvaardijschepen krijgen bewapende Nederlandse militairen aan boord. Dat bleek maandagavond in een reportage van het tv-programma Nieuwsuur.

1 / 1
Ministers Hans Hillen van Defensie

Ministers Hans Hillen van Defensie

Het gaat om de Hermod van rederij Heerema en de MPI Adventure van rederij Vroon, beiden langzaam varende werkeilanden die de komende weken door de Indische oceaan en de Golf van Aden varen. De MPI Adventure is een nieuw gebouwd hefschip dat beveiliging krijgt van Spore naar Djibouti. Het kraanschip Hermod vaart onder Panamese vlag, wordt gesleept door twee sleepboten onder Nederlandse vlag en krijgt beveiliging van Mumbai naar Dubai. Beide vaartuigen hebben daar een grote kans om door piraten gekaapt te worden. Minister van Defensie Hans Hillen stelt 20 tot 30 mariniers per schip beschikbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Met de beslissing om militairen in te zetten gaat de minister in tegen het beleid van het vorige kabinet, dat militairen op koopvaardijschepen niet toestond. Defensieminister Van Middelkoop oordeelde twee jaar geleden dat een team militairen te veel risico’s loopt in het geval van escalatie, omdat er geen tactische ondersteuning is van bijvoorbeeld een marineschip in de buurt. Ook het ontbreken van optimale medische verzorging aan boord was onoverkomelijk.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (3)
 • wilco

  Het is een stap in de goede richting dat nu mariniers voor het eerst gebruikt worden om schepen te beveiligen.
  Als zeevarende ben ik geen voorstander van het ter hand nemen van wapens zoals Joost suggereert. Ook niet na een opleiding. Als ik met wapens had willen werken had ik een ander beroep gekozen.
  Mensen die er voor opgeleid zijn en er hun beroep gemaakt hebben lijkt mij meer op zijn plaats.
  Desalniettemin de vraag of je met een schip door een gebied moet willen varen waar je dergelijke risico’s loopt. Het is goed dat de golf van aden en omgeving tot oorlogs gebied zijn verklaard door de reders wat de zeevarenden de keuze geeft om aan te geven of ze daar willen varen. En als je dan toch de keuze maakt om aan boord te blijven als het schip waar je op werkt door dat gebied vaart zou het een hele goede zaak zijn dat je weet dat je professionele bescherming kan krijgen. De reders en redersvereniging zijn hier ook op aan het aansturen. Wat er nu besloten is met het plaatsen van mariniers op deze twee schepen is een eerste stap in de goede richting.
  Buiten dat zijn het inmiddels ook de verschepers die steeds vaker eisen dat er bewaking aan boord komt indien men door de golf van aden vaart en dat dus de nederlandse reder lading verliest omdat je dat niet mag bieden.

 • Sander

  Apart om te lezen dat het hier schepen betreft die niet onder NL vlag varen en dus ook niet belasting plichtig zijn.
  Het is eindelijk tot uitvoering gekomen dat het beleid is veranderd wat goed nieuws is. Is de NL vloot nu ook aan de beurt voor beveiliging door de Nederlandse staat!?

 • Joost

  Deze maatregel gaat voorbij aan het echte probleem: als Nederlander / NL-zeevarende is het nog steeds niet toegestaan (lees: ten strengste verboden) om defensief op te treden danwel gepast geweld te gebruiken om eigen lijf en goed te beschermen.
  Het geweldsmonopolie ligt immers bij de staat.
  Vanuit dat oogpunt is het dan ook niet toegestaan om de koopvaardij te bewapenen ergo de zogenaamd ‘snellere’ schepen en de Nederlandse bemanningen blijven nog steeds onbeschermd doordat er helaas alleen maar tijdelijke oplossingen worden bedacht en geen alomvattende maatregelen worden genomen.

  In mijn ogen zouden we in Nederland het zelfde moeten doen als in Rusland.
  Als onderdeel van de zeevaartopleiding moeten de Russen een tijdje intern bij de marine waar ze een opleiding krijgen in het militair recht en leren schieten.
  Hiermee wordt iedere zeevarende automatisch een onderdeel van de marine-reserve en leert op een verantwoorde manier met wapens omgaan.
  Een kapitein ter koopvaardij heeft wettelijk gezien de taak om in voorkomende gevallen op te treden als hulpofficier van Justitie, uit hoofde van die functie is dus te stellen dat hij de overheid vertegenwoordigd.
  Dit resumerend moet het dus toch mogelijk zijn om het geweldsmonopolie bij de overheid te laten (op bevel van kapitein) en tegelijkertijd de verantwoorde omgang met wapens te garanderen.

  Als bijkomend voordeel zou dit betekenen dat er een flinke hoeveelheid mensen bij de marine-reserve worden ingelijfd waardoor de Nederlandse krijgsmacht minder problemen krijgt om de vacatures te vullen.

  Als iemand andere ideeën of aanvullingen heeft zie ik die graag in de comments

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook