Dan werkt het zo

Als het werkt: stijf en rank

Bij ‘stijve’ schepen gaat het niet om schepen die weinig vervorming kennen, maar om het slingergedrag van het betreffende schip. Zo wordt ‘stijf’ tegenover ‘rank’ gezet. Beide zijn niet zulke handige benamingen, want een rank schip in de termen van slingergedrag, hoeft geen schip te zijn dat rank is in termen van afmetingen, en een stijf schip hoeft niet per se stevig gebouwd te zijn.

Als het werkt
Bij schepen met zo’n hoge last zal wel geen sprake zijn van wreed zeegangsgedrag. In het algemeen slingert een schip prettiger als het zwaartepunt van schip plus lading niet te laag ligt. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: stijf en rank | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: stijf en rank

Bij ‘stijve’ schepen gaat het niet om schepen die weinig vervorming kennen, maar om het slingergedrag van het betreffende schip. Zo wordt ‘stijf’ tegenover ‘rank’ gezet. Beide zijn niet zulke handige benamingen, want een rank schip in de termen van slingergedrag, hoeft geen schip te zijn dat rank is in termen van afmetingen, en een stijf schip hoeft niet per se stevig gebouwd te zijn.

Als het werkt
Bij schepen met zo’n hoge last zal wel geen sprake zijn van wreed zeegangsgedrag. In het algemeen slingert een schip prettiger als het zwaartepunt van schip plus lading niet te laag ligt. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer