Van boord

KNRM-schipper over bemanning brandende Fremantle Highway: ‘Ze waren echt in nood, daarom moesten ze springen’

Het vuur op het brandende vrachtschip boven Ameland verspreidde zich vannacht zo snel, dat zeven van de in totaal 23 mensen aan boord gecontroleerd in het water zijn gesprongen. Dat vertelde Willard Molenaar van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) tegen de NOS. Molenaar is schipper op een van de reddingsvaartuigen die betrokken waren bij de reddingsactie.

Hulpdiensten brengen bemanningsleden van het vrachtschip de Fremantle Highway aan land. Door een brand op het schip op zo'n 27 kilometer ten noorden van Ameland is een bemanningslid om het leven gekomen. Ook zijn meerdere mensen gewond geraakt. Foto ANP

Rond 00:30 uur werd hij uit bed gepiept vanwege een brandmelding op de Fremantle Highway. ‘In eerste instantie zouden we er alleen naartoe gaan om standby te liggen, maar we zagen al gauw dat de situatie best wel ernstig was. Er hingen flink wat rookpluimen en het vuur verspreidde zich snel, veel sneller dan verwacht. De mensen aan boord moesten er snel allemaal vanaf.’

Metershoge schip

Een voor een zijn ze gecontroleerd van het huizenhoge schip van boord gesprongen. ‘Ze waren echt in nood, daarom moesten ze springen. Dat doe je niet zomaar. Wij hebben ze uit het water gevist.’

Een helikopter heeft daarna de rest van de mensen van het schip gehaald. Volgens Molenaar hadden de zeven opvarenden ademhalingsproblemen en waren ze gewond door de sprong in het water. Zij zijn met de boot van de KNRM naar Lauwersoog gebracht waar ambulances klaar stonden. Door de brand is een bemanningslid om het leven gekomen.

Een KNRM-medewerker op de kade zegt woensdagochtend dat zijn collega’s een zware nacht hebben gehad. ‘Ze zijn al even wakker, het was zwaar voor ze’, geeft hij aan. Nazorg voor de betrokkenen regelt de KNRM intern.

Lees ook:

Hunter maakt sleepverbinding met brandende Fremantle Highway

Dode en meerdere gewonden door brand op carcarrier Fremantle Highway boven Ameland

KNRM-schipper over bemanning brandende Fremantle Highway: ‘Ze waren echt in nood, daarom moesten ze springen’ | Schuttevaer.nl
Van boord

KNRM-schipper over bemanning brandende Fremantle Highway: ‘Ze waren echt in nood, daarom moesten ze springen’

Het vuur op het brandende vrachtschip boven Ameland verspreidde zich vannacht zo snel, dat zeven van de in totaal 23 mensen aan boord gecontroleerd in het water zijn gesprongen. Dat vertelde Willard Molenaar van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) tegen de NOS. Molenaar is schipper op een van de reddingsvaartuigen die betrokken waren bij de reddingsactie.

Hulpdiensten brengen bemanningsleden van het vrachtschip de Fremantle Highway aan land. Door een brand op het schip op zo'n 27 kilometer ten noorden van Ameland is een bemanningslid om het leven gekomen. Ook zijn meerdere mensen gewond geraakt. Foto ANP

Rond 00:30 uur werd hij uit bed gepiept vanwege een brandmelding op de Fremantle Highway. ‘In eerste instantie zouden we er alleen naartoe gaan om standby te liggen, maar we zagen al gauw dat de situatie best wel ernstig was. Er hingen flink wat rookpluimen en het vuur verspreidde zich snel, veel sneller dan verwacht. De mensen aan boord moesten er snel allemaal vanaf.’

Metershoge schip

Een voor een zijn ze gecontroleerd van het huizenhoge schip van boord gesprongen. ‘Ze waren echt in nood, daarom moesten ze springen. Dat doe je niet zomaar. Wij hebben ze uit het water gevist.’

Een helikopter heeft daarna de rest van de mensen van het schip gehaald. Volgens Molenaar hadden de zeven opvarenden ademhalingsproblemen en waren ze gewond door de sprong in het water. Zij zijn met de boot van de KNRM naar Lauwersoog gebracht waar ambulances klaar stonden. Door de brand is een bemanningslid om het leven gekomen.

Een KNRM-medewerker op de kade zegt woensdagochtend dat zijn collega’s een zware nacht hebben gehad. ‘Ze zijn al even wakker, het was zwaar voor ze’, geeft hij aan. Nazorg voor de betrokkenen regelt de KNRM intern.

Lees ook:

Hunter maakt sleepverbinding met brandende Fremantle Highway

Dode en meerdere gewonden door brand op carcarrier Fremantle Highway boven Ameland