Op positie

Hunter maakt sleepverbinding met brandende Fremantle Highway

Het bergingsvaartuig Hunter heeft een sleepverbinding gemaakt met de brandende car carrier Fremantle Highway ten noorden van Ameland. Dat meldt de Kustwacht. Het schip staat nog altijd in brand. Momenteel wordt overlegd wat de beste manier van bergen is.

Brand aan boord van de Fremantle Highway. Foto Twitter / Kustwacht

Update 13.39: Boskalis en Multraship moeten brandende car carrier Fremantle Highway bergen

Bergingsbedrijven, de Kustwacht en Rijkswaterstaat overleggen over waar ze heen moesten met het schip. De noodverbinding zorgt ervoor dat het schip gecontroleerd op positie blijft en niet langer op drift is.

De Kustwacht voegt nieuwe updates toe aan haar liveblog.

Sleepboot Hunter

De sleepboot Hunter, die de Fremantle Highway nu controleert, is 39,40 meter lang en heeft een paaltrek van 40 ton. Het is niet de enige sleper bij het schip. Ook de calamiteitensleper van de Kustwacht, de Guardian, en de sleper Hurricane zijn aanwezig. Hunter en Hurricane zijn beide slepers van Rederij Noordgat.

Bemanningslid overleden

De Fremantle Highway had een 23-koppige bemanning. Die heeft zelf geprobeerd de brand op een van de autodekken te blussen, maar dat lukte volgens de Kustwacht niet. De brand ontwikkelde zich zeer snel. ‘De brand breidde zich steeds verder uit, waarna een evacuatie werd opgestart’.

Waardoor het dodelijke slachtoffer is omgekomen, kan de woordvoerder nog niet zeggen. Zeven bemanningsleden zijn overboord gesprongen en opgepikt door vaartuigen ter plaatse. De rest is met helikopters van boord gehaald.

Het 200 meter lange schip heeft 2857 auto’s aan boord, waaronder 25 elektrische auto’s. De melding dat er brand aan boord was kwam rond middernacht binnen bij de hulpdiensten.

Op een video op Twitter van @NicoGuud is het schip te zien vanaf Ameland

Lees ook:

Dode en meerdere gewonden door brand op carcarrier Fremantle Highway boven Ameland

Gehavende Felicity Ace wordt naar veilige plek gesleept