Halfjaarcijfers

Goederenoverslag Antwerpen-Brugge daalt in eerste halfjaar naar 139 miljoen ton

De haven van Antwerpen-Brugge heeft in de eerste helft van dit jaar 139 miljoen ton goederen verwerkt. Dat 5,5% minder in vergelijking met vorig jaar. Vooral het containervervoer is wereldwijd afgenomen.

Het totale aantal bezoekende zeeschepen in Antwerpen-Brugge kwam uit op 10.188, een vermindering van 2,8%.
Het totale aantal bezoekende zeeschepen in Antwerpen-Brugge kwam uit op 10.188, een vermindering van 2,8%. Foto Port of Antwerpen-Brugge

Mede daardoor zijn de congestieproblemen op de containerterminals volgens het Havenbedrijf nu wel opgelost, na twee moeilijke jaren. Hoewel de containeroverslag in het tweede kwartaal een verbetering van 4,6% liet zien ten opzichte van het eerste kwartaal, is die over de afgelopen zes maanden toch met 5,9% gedaald. Het Havenbedrijf wijt dit aan een onzekere economische situatie en laag consumentenvertrouwen.

Minder staal

Het conventionele stukgoed is met 5,3 miljoen ton op het niveau van voor de coronapandemie. Maar in vergelijking met vorig jaar is een daling van 17,2% te zien, vooral vanwege een afnemende vraag naar staal.

De overslag in het droge bulksegment daalde met 12,9% naar 7,6 miljoen ton. De overslag van meststoffen ging 19% onderuit en die van kolen met 32,4%. Dit laatste wordt geweten aan een milde winter en overschotten in Europa. De overslag van zand en grind is daarentegen met 16% gestegen.

Tekst gaat verder onder de infographic.

Beeld: Haven van Antwerpen-Brugge

De overslag van vloeibare bulk daalde met 3,2% naar 45,8 miljoen ton. De overslag van vloeibare brandstoffen is wel met 6,2% gestegen. Er werd vooral meer gasolie/diesel overgeslagen. De overslag van chemicaliën is met 15,4% gedaald als gevolg van een zwakkere vraag en verminderde productie.

De RoRo-overslag bleef vrijwel stabiel op 10,9 miljoen ton (+0,1%). Er zijn 15% meer auto’s vervoerd dan vorig jaar. Daarnaast is vervoer van en naar Ierland met 16,7% gestegen, maar het zeevervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk daalde juist met 4%.

Antwerpen-Brugge zag de behandeling van reefercontainers met 10,6% toenemen. Deze koelcontainers worden voornamelijk gebruikt voor het vervoer van fruit.

In de eerste helft van dit jaar hebben 90 cruiseschepen en 248.600 passagiers Zeebrugge bezocht. Het totale aantal bezoekende zeeschepen in Antwerpen-Brugge kwam uit op 10.188, een vermindering van 2,8%. Dit is het gevolg van schaalvergroting. De totale tonnage van deze schepen is met 4,7% gestegen.

Lees ook:

Goederenoverslag North Sea Port daalt in eerste halfjaar

Complete monitoring van het Antwerpse havengebied dankzij nieuwe camera- en radarinfrastructuur

Goederenoverslag Antwerpen-Brugge daalt in eerste halfjaar naar 139 miljoen ton | Schuttevaer.nl
Halfjaarcijfers

Goederenoverslag Antwerpen-Brugge daalt in eerste halfjaar naar 139 miljoen ton

De haven van Antwerpen-Brugge heeft in de eerste helft van dit jaar 139 miljoen ton goederen verwerkt. Dat 5,5% minder in vergelijking met vorig jaar. Vooral het containervervoer is wereldwijd afgenomen.

Het totale aantal bezoekende zeeschepen in Antwerpen-Brugge kwam uit op 10.188, een vermindering van 2,8%.
Het totale aantal bezoekende zeeschepen in Antwerpen-Brugge kwam uit op 10.188, een vermindering van 2,8%. Foto Port of Antwerpen-Brugge

Mede daardoor zijn de congestieproblemen op de containerterminals volgens het Havenbedrijf nu wel opgelost, na twee moeilijke jaren. Hoewel de containeroverslag in het tweede kwartaal een verbetering van 4,6% liet zien ten opzichte van het eerste kwartaal, is die over de afgelopen zes maanden toch met 5,9% gedaald. Het Havenbedrijf wijt dit aan een onzekere economische situatie en laag consumentenvertrouwen.

Minder staal

Het conventionele stukgoed is met 5,3 miljoen ton op het niveau van voor de coronapandemie. Maar in vergelijking met vorig jaar is een daling van 17,2% te zien, vooral vanwege een afnemende vraag naar staal.

De overslag in het droge bulksegment daalde met 12,9% naar 7,6 miljoen ton. De overslag van meststoffen ging 19% onderuit en die van kolen met 32,4%. Dit laatste wordt geweten aan een milde winter en overschotten in Europa. De overslag van zand en grind is daarentegen met 16% gestegen.

Tekst gaat verder onder de infographic.

Beeld: Haven van Antwerpen-Brugge

De overslag van vloeibare bulk daalde met 3,2% naar 45,8 miljoen ton. De overslag van vloeibare brandstoffen is wel met 6,2% gestegen. Er werd vooral meer gasolie/diesel overgeslagen. De overslag van chemicaliën is met 15,4% gedaald als gevolg van een zwakkere vraag en verminderde productie.

De RoRo-overslag bleef vrijwel stabiel op 10,9 miljoen ton (+0,1%). Er zijn 15% meer auto’s vervoerd dan vorig jaar. Daarnaast is vervoer van en naar Ierland met 16,7% gestegen, maar het zeevervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk daalde juist met 4%.

Antwerpen-Brugge zag de behandeling van reefercontainers met 10,6% toenemen. Deze koelcontainers worden voornamelijk gebruikt voor het vervoer van fruit.

In de eerste helft van dit jaar hebben 90 cruiseschepen en 248.600 passagiers Zeebrugge bezocht. Het totale aantal bezoekende zeeschepen in Antwerpen-Brugge kwam uit op 10.188, een vermindering van 2,8%. Dit is het gevolg van schaalvergroting. De totale tonnage van deze schepen is met 4,7% gestegen.

Lees ook:

Goederenoverslag North Sea Port daalt in eerste halfjaar

Complete monitoring van het Antwerpse havengebied dankzij nieuwe camera- en radarinfrastructuur