Helder

Kustvissers smachten naar dik water

Mede door de oostelijke wind is het kustwater de afgelopen weken kraakhelder. Daardoor zien garnalen en vis de tuigen eerder aankomen en vluchten. Zuur voor de kustvissers. Vandaar dat ze smachten naar dik water.

Van links naar rechts de TH-10, SL-23 en de WR-181. Foto W.M. den Heijer

Sinds de terugdringing van de fosfaat- en nitraatuitstoot is het Noordzeewater de afgelopen decennia geleidelijk aan helderder geworden. Maar een noordoostelijke of oostelijke wind draagt ook bij aan de helderheid, vooral in de kustzone. Vissers prefereren dik of troebel water. Dan zijn de vistuigen voor de doelsoorten minder snel zichtbaar. Bij mooi weer met helder water kunnen vissers het verschil tussen de dag- en nachtresultaten duidelijk zien.

Omschakelen

’s Nachts zijn de vangsten aanzienlijk beter dan overdag. Garnalenvissers kampen al lange tijd met helder water en ook met een overwegend noordelijke wind. Een noordelijke wind staat garant voor matige tot slechte vangstresultaten. Vanwege de slechte garnalenvangsten zijn sommige vissers overgeschakeld op de boomkorren om tong en andere platvis te vangen. Maar in die visserij zijn de vangsten niet veel beter.

Hoogseizoen

Hoewel het nu min of meer hoogseizoen is, blijven de vangsten van tong ver achter met wat er in het recente verleden werd gevangen. Enkele garnalenkotters die met vier-meter korren vissen, hielden het overdag voor gezien. Op woensdagochtend 14 juni liepen de SCH-10, SL-23, TH-10 en de WR-181 de haven van Scheveningen binnen. Er viel bij daglicht niets te vangen. Pas aan het begin van de avond vertrokken de kotters weer naar zee.

Lees ook:

Visserij krijgt klap op klap

GO-20 vierde boomkorkotter van Goeree die stopt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Kustvissers smachten naar dik water | Schuttevaer.nl
Helder

Kustvissers smachten naar dik water

Mede door de oostelijke wind is het kustwater de afgelopen weken kraakhelder. Daardoor zien garnalen en vis de tuigen eerder aankomen en vluchten. Zuur voor de kustvissers. Vandaar dat ze smachten naar dik water.

Van links naar rechts de TH-10, SL-23 en de WR-181. Foto W.M. den Heijer

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer