Dan werkt het zo

Als het werkt: eentaktmotor

Dat de motorensector onder zware druk staat van verduurzaming is duidelijk. Dat er nu ook een ééntaktmotor verschijnt, maakt wel indruk. Er draait momenteel namelijk een motor, die in veel opzichten anders is dan de bekende tweetakt- of viertaktmotoren. Het is een motor die veel lichter en krachtiger is dan bestaande motoren en ook nog eens weinig bewegende delen bevat. Bovendien kan hij op waterstof werken.

Eentaktmotor
Op deze doorsnede zijn de belangrijkste onderdelen goed te zien, zoals de gespiegelde zuigers en ook de gegolfde tuimelplaat bijna helemaal links. De bougies tussen beide cilinders zijn weggelaten. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: eentaktmotor | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: eentaktmotor

Dat de motorensector onder zware druk staat van verduurzaming is duidelijk. Dat er nu ook een ééntaktmotor verschijnt, maakt wel indruk. Er draait momenteel namelijk een motor, die in veel opzichten anders is dan de bekende tweetakt- of viertaktmotoren. Het is een motor die veel lichter en krachtiger is dan bestaande motoren en ook nog eens weinig bewegende delen bevat. Bovendien kan hij op waterstof werken.

Eentaktmotor
Op deze doorsnede zijn de belangrijkste onderdelen goed te zien, zoals de gespiegelde zuigers en ook de gegolfde tuimelplaat bijna helemaal links. De bougies tussen beide cilinders zijn weggelaten. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer