Dan werkt het zo

Als het werkt: vreemde havens

De herinnering aan Hongkong, een haven in China die door het Verenigd Koninkrijk werd gehuurd en bestuurd, ligt nog vers in het geheugen. Het eiland werd in 1842 bij het verdrag van Nankin voor een periode van 155 jaar aan de Britten verhuurd en werd dus in 1997 weer bij China gevoegd. Ook Macau was zo’n havenstad in China, die niet door de Britten, maar door de Portugezen werd beheerd. Hoe vreemd ook, dat soort constructies hebben ook in onze eigen omgeving bestaan.

vreemde Havens
Vanuit de lucht is te zien dat bijna elke vierkante meter van de Moldauhaven in Hamburg wordt gebruikt voor overslag. Het is dan ook het enige vrijhavengebied voor de Tsjechische Republiek. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: vreemde havens | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: vreemde havens

De herinnering aan Hongkong, een haven in China die door het Verenigd Koninkrijk werd gehuurd en bestuurd, ligt nog vers in het geheugen. Het eiland werd in 1842 bij het verdrag van Nankin voor een periode van 155 jaar aan de Britten verhuurd en werd dus in 1997 weer bij China gevoegd. Ook Macau was zo’n havenstad in China, die niet door de Britten, maar door de Portugezen werd beheerd. Hoe vreemd ook, dat soort constructies hebben ook in onze eigen omgeving bestaan.

vreemde Havens
Vanuit de lucht is te zien dat bijna elke vierkante meter van de Moldauhaven in Hamburg wordt gebruikt voor overslag. Het is dan ook het enige vrijhavengebied voor de Tsjechische Republiek. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer