Dan werkt het zo

Als het werkt: stabiliteit

Een van de belangrijkste factoren bij het varen is de stabiliteit van een schip. Komt het uit zichzelf weer overeind na een tijdelijke slagzij door wind of golven? Nu bestaan er veel soorten stabiliteit: langsscheepse en dwarsscheepse stabiliteit, maar ook aanvangstabiliteit en stabiliteit bij grotere hellingshoeken of zelfs lekstabiliteit. Hierbij de dwarsscheepse aanvangsstabiliteit.

stabiliteit
Gezien de kalme zee zal hier sprake zijn van een calamiteit die de slagzij veroorzaakt. In dat geval gelden de bij de bouw berekende gegevens over de metacentrische hoogtes niet meer. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: stabiliteit | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: stabiliteit

Een van de belangrijkste factoren bij het varen is de stabiliteit van een schip. Komt het uit zichzelf weer overeind na een tijdelijke slagzij door wind of golven? Nu bestaan er veel soorten stabiliteit: langsscheepse en dwarsscheepse stabiliteit, maar ook aanvangstabiliteit en stabiliteit bij grotere hellingshoeken of zelfs lekstabiliteit. Hierbij de dwarsscheepse aanvangsstabiliteit.

stabiliteit
Gezien de kalme zee zal hier sprake zijn van een calamiteit die de slagzij veroorzaakt. In dat geval gelden de bij de bouw berekende gegevens over de metacentrische hoogtes niet meer. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer