Teunis Huibertus

Nieuwste sleephopperzuiger van IHC passeert De Hef voor proefvaart

De bij IHC gebouwde sleephopperzuiger Teunis Huibertus is begonnen aan haar proefvaart. Het 87,50 meter lange schip wordt daarna opgeleverd aan aannemersbedrijf Gebr. Van der Lee.

Teunis Huibertus passeert De Hef onderweg naar de Noordzee. Foto Michel Revet

Het schip is van het type Beagle 4. Ze kan tot 25 meter diepte zuigen met twee pijpen met een diameter van 600 millimeter en in totaal 4000 kubieke meter zand innemen. ‘Rijkswaterstaat, de opdrachtgever van veel Nederlandse baggerprojecten, stuurt op de inzet van schonere schepen’, zei directeur Eddy van der Lee eerder al tegen Netherlands Maritime Technology. ‘Daarom wilden we overtuigd worden dat de nieuwe sleephopperzuiger goed scoort op de milieukosten-indicator, een kritische succesfactor om tenders te winnen. Dat is IHC Dredging gelukt.’

De Teunis Huibertus is voor IHC een van de laatste twee schepen die voorlopig van de werf in Krimpen aan den IJssel zijn gegleden. Eind september vorig jaar werd bekend dat IHC de werf tijdelijk sluit. Ook werd het dochterbedrijf Iqip verkocht. ‘2023 wordt een cruciaal jaar voor ons als producent van complexe geïntegreerde schepen’, stelde CEO Pieter Klaver in het jaarverslag.

Lees ook:

Royal IHC weet verlies aanzienlijk te beperken

Superjacht Jeff Bezos is in Rotterdam, De Hef niet uit elkaar