Brandstory

‘Het rotorkoproer is een goede investering’

Aan boord van Henk de Vries’ nieuwe MTS Myriam trekt één systeem in het bijzonder de aandacht van collega-schippers: het Rotor Manoeuvreer Systeem van Damen Marine Components (DMC). Dit actieve rotorkoproer houdt zijn schip stabieler op koers en zorgt voor minder verbruik van brandstof. ‘Je merkt absoluut het effect.’

MTS Myriam
Het Rotor Manoeuvreer Systeem van Damen Marine Components op de nieuwe MTS Myriam zorgt voor minder verbruik van brandstof. Foto's Damen Marine Components

Als je lang actief bent in de binnenscheepvaart, zie je continu nieuwe ontwikkelingen voorbijkomen. Draai je al héél lang mee, bijna een halve eeuw zoals in het geval van Henk de Vries, dan zie je sommige uitvindingen decennia later soms zelfs weer terugkeren.
Dat ondervond De Vries (69) toen hij de nieuwbouw van zijn meest recente MTS Myriam begeleidde. Met Damen Marine Components (DMC) raakte hij min of meer bij toeval in gesprek over het Rotor Manoeuvreer Systeem, dat hij al kende sinds de introductie ervan in 2000 maar dat daarna een beetje uit beeld was verdwenen. Een actief rotorkoproer voor meer koersstabiliteit en minder brandstofverbruik: precies wat hij nodig had.

Op zijn nieuwe binnenvaarttanker, van 135 meter lang en 17,50 meter breed, liet hij daarop niet één maar zelfs twee RMS-systemen inbouwen. Nu hij daar een tijdje mee vaart, kan hij concluderen dat ze de verwachtingen waarmaken. ‘Het is een goede investering geweest.’

Magnus-effect

Het rotorkoproersysteem bestaat uit een verticale cilinder van corrosiebestendig composiet. Vanaf een snelheid van 6 kilometer per uur kan de cilinder zakken in het water onder het schip. De werking is gebaseerd op het principe van het Magnus-effect, het fysische verschijnsel dat de draaiing van voorwerpen in een vloeistof of in lucht hun voorwaartse beweging beïnvloedt.

Als de cilinder snel roteert onder de boeg, dan ontstaat in het langsstromende water een drukverschil tussen de stuurboord- en bakboordkant van de cilinder met een zijwaartse lift- of stuwkracht: het Magnus-effect. Door de draairichting te veranderen, kan de cilinder de kop van het schip naar stuurboord of bakboord trekken. Zo houd je de kop recht, zodat je niet hoeft te compenseren met de hoofdroeren en deze recht kunnen blijven staan.

De rotor zakt maximaal 1,20 meter onder de kop, waar de diepgang zeer gering is, en is vanaf 60 centimeter uitschuiven traploos in te stellen. Het in- en uittrekken gebeurt hydraulisch, het roteren gaat elektrisch met behulp van een elektromotor van 15 kilowatt. Het systeem is te bedienen via een HDMI-touchscreen en een bediening in de vorm van een hendel waarmee de schipper het aantal toeren van de elektromotor kan regelen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Henk de Vries RMS Myriam Damen Marine Components
Schipper Henk de Vries en senior sales engineer Toofan Pour.

Stabiele koers, minder brandstof

Henk de Vries ervaart het RMS-systeem als zeer makkelijk in het gebruik. ‘Als je de wind dwars op het schip hebt staan, laat je de rotor iets zakken en kun je het keurig netjes op koers houden. In het begin moet je even de combinatie zien te vinden met de gewone roeren achterop, zodat het voor- en het achterschip als het ware met elkaar ‘spreken’. Heb je dat eenmaal onder de knie, dan gaat het vrij simpel. Naarmate je meer vermogen wilt halen, laat je de cilinder iets verder onder het schip zakken en geef je het commando om sneller rond te draaien. Dan merk je absoluut het effect.’

Behalve een verbeterde koersstabiliteit, en daarmee verhoogde veiligheid, heeft het rotorkoproersysteem voor hem nog een groot voordeel: hij bespaart er brandstof mee. “De roeren achterop hebben nu nauwelijks uitslag en iedereen weet dat elke roeruitslag een verandering van snelheid teweegbrengt, wat weer brandstof kost. Hier hebben we nu niet meer mee te maken.”

Toofan Pour, senior sales engineer bij Damen Marine Components in Hardinxveld-Giessendam, kan dat beamen. “De rotor stuurt niet op weerstand, zoals normale koproeren doen, maar enkel op basis van het Magnus-effect. Je verliest daarmee geen snelheid en hebt geen roerbewegingen nodig die het brandstofverbruik omhoog laten schieten.”

Bij elk nieuw schip kan DMC een document meeleveren met het bewijs dat de rotor brandstofbesparing oplevert. Hiermee komt de eigenaar in aanmerking voor energie-investeringsaftrek (EIA), een subsidie van de overheid voor het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen.

Tekst gaat verder onder de foto.

MTS Myriam
De nieuwste MTS Myriam is onder meer voorzien van een stuurmachine, roeren, straalbuizen en hydraulische units van DMC.

Integratie met rivierpiloot

Het rotorkoproersysteem aan boord van Henk de Vries’ MTS Myriam heeft in februari nog een extra update gekregen: integratie met de automatische rivierpiloot van Alphatron Marine, een veelgebruikt systeem in de binnenvaart. Pour: ‘Voorheen moest je de rotor wegafhankelijk zelf bijsturen. Nu zijn er twee knopjes op de piloot: één voor de traditionele piloot waarbij gebruik wordt gemaakt van het roerwerk, en één voor de rotor waarbij het roerwerk recht blijft staan en je alleen stuurt met het RMS-systeem.’ Binnenkort komt de nieuwe AlphaRiverPilot MFS op de markt, waarbij er een verdere integratie ontstaat en beide systemen ook gelijktijdig bediend gaan worden met de stuurknuppel van deze automatische piloot.

Zo blijft een systeem dat al zo lang bestaat, nog altijd in ontwikkeling. Hoewel de vernieuwde versie van de RMS in sommige opzichten nauwelijks nog te vergelijken is met het origineel van destijds. ‘We hebben het product uit 2000 in 2020 volledig doorgelopen, opnieuw doorberekend en aangepast aan de eisen van de moderne tijd’, aldus Pour. ‘Daarom spreken we niet meer van de oude en de nieuwe versie: dit is dé versie.’

Veel vraag naar

Een versie die op geen beter moment had kunnen komen, want de vraag naar het rotorkoproersysteem is nog nooit zo hoog geweest. ‘Er zijn nu al verschillende nieuwbouwschepen mee in de vaart en er komen er nog enkele tientallen aan. Met dank aan de ons-kent-ons-wereld die de binnenvaart nu eenmaal is. Als je zo’n rotor bij een collega-schipper ziet en hem daarnaar vraagt, en je krijgt vervolgens een heel enthousiast verhaal te horen, dan word je er zelf ook nieuwsgierig naar. Het is echt weer gaan leven.’

Tot vreugde van Henk de Vries, die al sinds 1976 actief is als zelfstandig schipper in de binnenvaart en sinds 1987 een beroep doet op de producten van Damen Marine Components, destijds nog Van der Velden geheten. Zijn nieuwste MTS Myriam is onder meer voorzien van een stuurmachine, roeren, straalbuizen en hydraulische units van DMC. Want alle voordelen op het gebied van koersstabiliteit en brandstofbesparing ten spijt, het draait voor hem om nog iets anders. ‘Vaarplezier en vaargenot zijn ook belangrijk voor mij en daar dragen systemen als het rotorkoproer zeker aan bij.’

Meer informatie via de website van Damen Marine Components.

Deel dit artikel

Reacties (5)

 • Dank voor uw uitleg. Zijn jullie ook al bezig met de integratie tussen jullie RMS en een TrackPilot systeem?
  Worden de krachten veroorzaakt door stroom (op rivieren, getijdewateren en door spuien en inlaten) en wind dan automatisch en voldoende gecompenseerd, zonder dat de roerganger hoeft in te grijpen? D.w.z. blijft schip dan netjes een vooraf ingestelde track of koers volgen?
  Soms wordt je schip uit koers gedrukt door schroefwater van een collega schip (een oploper b.v.), wat vooral bij lage waterstanden een rol speelt, en de bodemvrijheid bepaalt dan tot hoe diep de rotor (met een marge) onder het vlak kan zakken zonder schade van de rivierbodem op te lopen. M.a.w. een dieptemeter in de buurt lijkt mij dan wel handig, toch? Lijkt mij een uitdaging om een naderende verondieping te zien aankomen en met de juiste maatregelen tegemoet te treden.
  Je wil niet met je rotor tegen een sluisdrempel varen, zoals recent met een defect gegane spudpaal gebeurde.
  Klopt het dat het variabele vermogen van de RMS dan het stuurgedrag bepaalt?
  Zo ja, dan zou dat ook geautomatiseerd met behulp van een gyrocompas en/of dubbele gps-compas moeten kunnen, toch?
  De kans dat ik nog beroepsmatig ga varen acht ik vrij gering als gepensioneerd ambtenaar, ICT-er en binnenvaartschipperszoon, maar nieuwe technieken volg ik graag met flinke interesse, mede voor de nog wel varende familie en bekenden. Vandaar de meerdere reacties van mijn kant op diverse artikelen in Schuttevaer.

  Geplaatst door: Henri.Derksen op
 • Beste meneer Derksen,

  Bedankt voor uw reactie, u heeft inderdaad gelijk. De RMS biedt heel aanzienlijke voordelen bij extreme zijwind. Doormiddel van de RMS blijft uw koers stabiel en verliest u geen snelheid door onnodige roerbewegingen.

  De RMS biedt bij snelheden boven de 6km/h een verbeterd sturend vermogen: hoe hoger de snelheid des te beter het sturend vermogen. Dit komt doordat de voorwaartse snelheid een aanzienlijke factor is bij koersstabiliteit. Schepen zullen te allen tijde voor lage snelheden de boegschroef moeten gebruiken. De RMS is dan ook geen alternatief voor de boegschroef maar voor de conventionele koproeren.

  Het verschil ten opzichte van een conventioneel koproer heeft te maken met de weerstand. Een conventioneel koproer stuurt door middel van weerstand over grote schuiven (roeren) in de boeg. Bij gebruik van een conventioneel koproer zal het brandstofverbruik flink omhoog schieten. Een RMS stuurt volledig op basis van het Magnus effect. De weerstand van de roterende buis is nihil in vergelijking met de conventionele koproeren. De benodigde ruimte en het gewicht van de RMS is ook aanzienlijk lager.

  Tevens wordt de RMS gezien als een vergroening, het is een energiebesparend systeem. Hierdoor komen alle schepen onder de Nederlandse vlag in aanmerking voor een EIA (subsidie).

  Veel van de binnenvaartschepen die inmiddels varen met de RMS gebruiken het hoofdroer weinig of niet tijdens de route, wat resulteert in aanzielijke brandstofbesparing. De terugverdientijd, brandstofbesparing en de EIA kunnen wij allemaal vrijblijvend uitrekenen als u geïnteresseerd bent.

  De flankingroeren voor duwconvooien worden nog wel toegepast, al is dit vaak voor projecten buiten onze landgrenzen.

  We hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Neem bij vragen gerust contact met ons op via onze website https://www.damenmc.com/nl/contact/ of telefonisch +31 (0)184 67 62 62.

  Geplaatst door: 4192466477 op
 • Voordeel van dit systeem is wel dat men met een leeg schip bij harde zijwind niet meer zo extreem gebekt hoeft te varen, wat vooral in nauwe wateren met tegenliggers een enorm voordeel is. Of op snelstromende rivieren het in en uitvaren van stilstaand water in havens e.d. prettiger te regelen is.
  Mooi die nieuwe techniek, maar het werkt kennelijk dus alleen bij snelheden boven de 6 km/h? Een boegschroef heb je toch juist ook nodig bij lagere snelheden dan die 6 km/h? M.a.w. je ontkomt er dan niet aan om ook nog een conventioneel boegschroefsysteem er bij te hebben. Daar wordt helaas niets over gezegd.
  Mijn Vader gaf in 1971 op zijn Kempenaar een demonstratie van sturen met een conventioneel koproer stroomopvarig op de Rijn, terwijl het dubbele hoofdroer achterop in de middenstand op de pal stond vastgezet op bijna vol hoofdmotorvermogen. Het sturen voorop ging prachtig wat ik heel leerzaam vond. Nu heeft nagenoeg geen enkel schip nog een intrekbaar koproer. Over (intrekbare) flankingroeren voor achteruitvaren met duwconvooien lees ik ook zelden nog iets.

  Geplaatst door: Henri.Derksen op
 • Ik heb de koppeling tussen de AlphaRiverPilot en RMS mogen aansluiten op de MTS Myriam. Met de rotor en slechts 1 á 2 graden roer kun je al serieuze bochten draaien. Ongelooflijk wat het Magnus effect voor resultaat geeft!

  De nieuwe AlphaRiverPilot MFS gaat de integratie qua varen met een koprotor naar een nieuw niveau brengen!

  Geplaatst door: Gert Verschoor op
 • Ik heb de koppeling tussen de AlphaRiverPilot en RMS mogen aansluiten op de MTS Myriam. Met de rotor en slechts 1 á 2 graden roer kun je al serieuze bochten draaien. Ongelooflijk wat het Magnus effect voor resultaat geeft!

  De integratie van de nieuwe AlphaRiverPilot MFS gaat de integratie qua varen met een koprotor naar een nieuw niveau brengen!

  Geplaatst door: Gert Verschoor op

Reageer

‘Het rotorkoproer is een goede investering’ | Schuttevaer.nl
Brandstory

‘Het rotorkoproer is een goede investering’

Aan boord van Henk de Vries’ nieuwe MTS Myriam trekt één systeem in het bijzonder de aandacht van collega-schippers: het Rotor Manoeuvreer Systeem van Damen Marine Components (DMC). Dit actieve rotorkoproer houdt zijn schip stabieler op koers en zorgt voor minder verbruik van brandstof. ‘Je merkt absoluut het effect.’

MTS Myriam
Het Rotor Manoeuvreer Systeem van Damen Marine Components op de nieuwe MTS Myriam zorgt voor minder verbruik van brandstof. Foto's Damen Marine Components

Als je lang actief bent in de binnenscheepvaart, zie je continu nieuwe ontwikkelingen voorbijkomen. Draai je al héél lang mee, bijna een halve eeuw zoals in het geval van Henk de Vries, dan zie je sommige uitvindingen decennia later soms zelfs weer terugkeren.
Dat ondervond De Vries (69) toen hij de nieuwbouw van zijn meest recente MTS Myriam begeleidde. Met Damen Marine Components (DMC) raakte hij min of meer bij toeval in gesprek over het Rotor Manoeuvreer Systeem, dat hij al kende sinds de introductie ervan in 2000 maar dat daarna een beetje uit beeld was verdwenen. Een actief rotorkoproer voor meer koersstabiliteit en minder brandstofverbruik: precies wat hij nodig had.

Op zijn nieuwe binnenvaarttanker, van 135 meter lang en 17,50 meter breed, liet hij daarop niet één maar zelfs twee RMS-systemen inbouwen. Nu hij daar een tijdje mee vaart, kan hij concluderen dat ze de verwachtingen waarmaken. ‘Het is een goede investering geweest.’

Magnus-effect

Het rotorkoproersysteem bestaat uit een verticale cilinder van corrosiebestendig composiet. Vanaf een snelheid van 6 kilometer per uur kan de cilinder zakken in het water onder het schip. De werking is gebaseerd op het principe van het Magnus-effect, het fysische verschijnsel dat de draaiing van voorwerpen in een vloeistof of in lucht hun voorwaartse beweging beïnvloedt.

Als de cilinder snel roteert onder de boeg, dan ontstaat in het langsstromende water een drukverschil tussen de stuurboord- en bakboordkant van de cilinder met een zijwaartse lift- of stuwkracht: het Magnus-effect. Door de draairichting te veranderen, kan de cilinder de kop van het schip naar stuurboord of bakboord trekken. Zo houd je de kop recht, zodat je niet hoeft te compenseren met de hoofdroeren en deze recht kunnen blijven staan.

De rotor zakt maximaal 1,20 meter onder de kop, waar de diepgang zeer gering is, en is vanaf 60 centimeter uitschuiven traploos in te stellen. Het in- en uittrekken gebeurt hydraulisch, het roteren gaat elektrisch met behulp van een elektromotor van 15 kilowatt. Het systeem is te bedienen via een HDMI-touchscreen en een bediening in de vorm van een hendel waarmee de schipper het aantal toeren van de elektromotor kan regelen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Henk de Vries RMS Myriam Damen Marine Components
Schipper Henk de Vries en senior sales engineer Toofan Pour.

Stabiele koers, minder brandstof

Henk de Vries ervaart het RMS-systeem als zeer makkelijk in het gebruik. ‘Als je de wind dwars op het schip hebt staan, laat je de rotor iets zakken en kun je het keurig netjes op koers houden. In het begin moet je even de combinatie zien te vinden met de gewone roeren achterop, zodat het voor- en het achterschip als het ware met elkaar ‘spreken’. Heb je dat eenmaal onder de knie, dan gaat het vrij simpel. Naarmate je meer vermogen wilt halen, laat je de cilinder iets verder onder het schip zakken en geef je het commando om sneller rond te draaien. Dan merk je absoluut het effect.’

Behalve een verbeterde koersstabiliteit, en daarmee verhoogde veiligheid, heeft het rotorkoproersysteem voor hem nog een groot voordeel: hij bespaart er brandstof mee. “De roeren achterop hebben nu nauwelijks uitslag en iedereen weet dat elke roeruitslag een verandering van snelheid teweegbrengt, wat weer brandstof kost. Hier hebben we nu niet meer mee te maken.”

Toofan Pour, senior sales engineer bij Damen Marine Components in Hardinxveld-Giessendam, kan dat beamen. “De rotor stuurt niet op weerstand, zoals normale koproeren doen, maar enkel op basis van het Magnus-effect. Je verliest daarmee geen snelheid en hebt geen roerbewegingen nodig die het brandstofverbruik omhoog laten schieten.”

Bij elk nieuw schip kan DMC een document meeleveren met het bewijs dat de rotor brandstofbesparing oplevert. Hiermee komt de eigenaar in aanmerking voor energie-investeringsaftrek (EIA), een subsidie van de overheid voor het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen.

Tekst gaat verder onder de foto.

MTS Myriam
De nieuwste MTS Myriam is onder meer voorzien van een stuurmachine, roeren, straalbuizen en hydraulische units van DMC.

Integratie met rivierpiloot

Het rotorkoproersysteem aan boord van Henk de Vries’ MTS Myriam heeft in februari nog een extra update gekregen: integratie met de automatische rivierpiloot van Alphatron Marine, een veelgebruikt systeem in de binnenvaart. Pour: ‘Voorheen moest je de rotor wegafhankelijk zelf bijsturen. Nu zijn er twee knopjes op de piloot: één voor de traditionele piloot waarbij gebruik wordt gemaakt van het roerwerk, en één voor de rotor waarbij het roerwerk recht blijft staan en je alleen stuurt met het RMS-systeem.’ Binnenkort komt de nieuwe AlphaRiverPilot MFS op de markt, waarbij er een verdere integratie ontstaat en beide systemen ook gelijktijdig bediend gaan worden met de stuurknuppel van deze automatische piloot.

Zo blijft een systeem dat al zo lang bestaat, nog altijd in ontwikkeling. Hoewel de vernieuwde versie van de RMS in sommige opzichten nauwelijks nog te vergelijken is met het origineel van destijds. ‘We hebben het product uit 2000 in 2020 volledig doorgelopen, opnieuw doorberekend en aangepast aan de eisen van de moderne tijd’, aldus Pour. ‘Daarom spreken we niet meer van de oude en de nieuwe versie: dit is dé versie.’

Veel vraag naar

Een versie die op geen beter moment had kunnen komen, want de vraag naar het rotorkoproersysteem is nog nooit zo hoog geweest. ‘Er zijn nu al verschillende nieuwbouwschepen mee in de vaart en er komen er nog enkele tientallen aan. Met dank aan de ons-kent-ons-wereld die de binnenvaart nu eenmaal is. Als je zo’n rotor bij een collega-schipper ziet en hem daarnaar vraagt, en je krijgt vervolgens een heel enthousiast verhaal te horen, dan word je er zelf ook nieuwsgierig naar. Het is echt weer gaan leven.’

Tot vreugde van Henk de Vries, die al sinds 1976 actief is als zelfstandig schipper in de binnenvaart en sinds 1987 een beroep doet op de producten van Damen Marine Components, destijds nog Van der Velden geheten. Zijn nieuwste MTS Myriam is onder meer voorzien van een stuurmachine, roeren, straalbuizen en hydraulische units van DMC. Want alle voordelen op het gebied van koersstabiliteit en brandstofbesparing ten spijt, het draait voor hem om nog iets anders. ‘Vaarplezier en vaargenot zijn ook belangrijk voor mij en daar dragen systemen als het rotorkoproer zeker aan bij.’

Meer informatie via de website van Damen Marine Components.

Deel dit artikel

Reacties (5)

 • Dank voor uw uitleg. Zijn jullie ook al bezig met de integratie tussen jullie RMS en een TrackPilot systeem?
  Worden de krachten veroorzaakt door stroom (op rivieren, getijdewateren en door spuien en inlaten) en wind dan automatisch en voldoende gecompenseerd, zonder dat de roerganger hoeft in te grijpen? D.w.z. blijft schip dan netjes een vooraf ingestelde track of koers volgen?
  Soms wordt je schip uit koers gedrukt door schroefwater van een collega schip (een oploper b.v.), wat vooral bij lage waterstanden een rol speelt, en de bodemvrijheid bepaalt dan tot hoe diep de rotor (met een marge) onder het vlak kan zakken zonder schade van de rivierbodem op te lopen. M.a.w. een dieptemeter in de buurt lijkt mij dan wel handig, toch? Lijkt mij een uitdaging om een naderende verondieping te zien aankomen en met de juiste maatregelen tegemoet te treden.
  Je wil niet met je rotor tegen een sluisdrempel varen, zoals recent met een defect gegane spudpaal gebeurde.
  Klopt het dat het variabele vermogen van de RMS dan het stuurgedrag bepaalt?
  Zo ja, dan zou dat ook geautomatiseerd met behulp van een gyrocompas en/of dubbele gps-compas moeten kunnen, toch?
  De kans dat ik nog beroepsmatig ga varen acht ik vrij gering als gepensioneerd ambtenaar, ICT-er en binnenvaartschipperszoon, maar nieuwe technieken volg ik graag met flinke interesse, mede voor de nog wel varende familie en bekenden. Vandaar de meerdere reacties van mijn kant op diverse artikelen in Schuttevaer.

  Geplaatst door: Henri.Derksen op
 • Beste meneer Derksen,

  Bedankt voor uw reactie, u heeft inderdaad gelijk. De RMS biedt heel aanzienlijke voordelen bij extreme zijwind. Doormiddel van de RMS blijft uw koers stabiel en verliest u geen snelheid door onnodige roerbewegingen.

  De RMS biedt bij snelheden boven de 6km/h een verbeterd sturend vermogen: hoe hoger de snelheid des te beter het sturend vermogen. Dit komt doordat de voorwaartse snelheid een aanzienlijke factor is bij koersstabiliteit. Schepen zullen te allen tijde voor lage snelheden de boegschroef moeten gebruiken. De RMS is dan ook geen alternatief voor de boegschroef maar voor de conventionele koproeren.

  Het verschil ten opzichte van een conventioneel koproer heeft te maken met de weerstand. Een conventioneel koproer stuurt door middel van weerstand over grote schuiven (roeren) in de boeg. Bij gebruik van een conventioneel koproer zal het brandstofverbruik flink omhoog schieten. Een RMS stuurt volledig op basis van het Magnus effect. De weerstand van de roterende buis is nihil in vergelijking met de conventionele koproeren. De benodigde ruimte en het gewicht van de RMS is ook aanzienlijk lager.

  Tevens wordt de RMS gezien als een vergroening, het is een energiebesparend systeem. Hierdoor komen alle schepen onder de Nederlandse vlag in aanmerking voor een EIA (subsidie).

  Veel van de binnenvaartschepen die inmiddels varen met de RMS gebruiken het hoofdroer weinig of niet tijdens de route, wat resulteert in aanzielijke brandstofbesparing. De terugverdientijd, brandstofbesparing en de EIA kunnen wij allemaal vrijblijvend uitrekenen als u geïnteresseerd bent.

  De flankingroeren voor duwconvooien worden nog wel toegepast, al is dit vaak voor projecten buiten onze landgrenzen.

  We hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Neem bij vragen gerust contact met ons op via onze website https://www.damenmc.com/nl/contact/ of telefonisch +31 (0)184 67 62 62.

  Geplaatst door: 4192466477 op
 • Voordeel van dit systeem is wel dat men met een leeg schip bij harde zijwind niet meer zo extreem gebekt hoeft te varen, wat vooral in nauwe wateren met tegenliggers een enorm voordeel is. Of op snelstromende rivieren het in en uitvaren van stilstaand water in havens e.d. prettiger te regelen is.
  Mooi die nieuwe techniek, maar het werkt kennelijk dus alleen bij snelheden boven de 6 km/h? Een boegschroef heb je toch juist ook nodig bij lagere snelheden dan die 6 km/h? M.a.w. je ontkomt er dan niet aan om ook nog een conventioneel boegschroefsysteem er bij te hebben. Daar wordt helaas niets over gezegd.
  Mijn Vader gaf in 1971 op zijn Kempenaar een demonstratie van sturen met een conventioneel koproer stroomopvarig op de Rijn, terwijl het dubbele hoofdroer achterop in de middenstand op de pal stond vastgezet op bijna vol hoofdmotorvermogen. Het sturen voorop ging prachtig wat ik heel leerzaam vond. Nu heeft nagenoeg geen enkel schip nog een intrekbaar koproer. Over (intrekbare) flankingroeren voor achteruitvaren met duwconvooien lees ik ook zelden nog iets.

  Geplaatst door: Henri.Derksen op
 • Ik heb de koppeling tussen de AlphaRiverPilot en RMS mogen aansluiten op de MTS Myriam. Met de rotor en slechts 1 á 2 graden roer kun je al serieuze bochten draaien. Ongelooflijk wat het Magnus effect voor resultaat geeft!

  De nieuwe AlphaRiverPilot MFS gaat de integratie qua varen met een koprotor naar een nieuw niveau brengen!

  Geplaatst door: Gert Verschoor op
 • Ik heb de koppeling tussen de AlphaRiverPilot en RMS mogen aansluiten op de MTS Myriam. Met de rotor en slechts 1 á 2 graden roer kun je al serieuze bochten draaien. Ongelooflijk wat het Magnus effect voor resultaat geeft!

  De integratie van de nieuwe AlphaRiverPilot MFS gaat de integratie qua varen met een koprotor naar een nieuw niveau brengen!

  Geplaatst door: Gert Verschoor op

Reageer