Miljardenorder

Bloomberg: Damen gaat nog twee Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Damen bouwt al vier van deze fregatten voor de Duitse marine.

De Duitse marine had al vier F126 fregatten besteld bij Damen Naval. Foto Damen Shipyards

Damen Naval is gekozen als hoofdaannemer voor de bouw van de fregatten en gaat daarbij samenwerken met het Franse Thales en Blohm+Voss uit Duitsland. Volgens Bloomberg overweegt de Duitse regering nog twee extra F126-fregatten bij te bestellen, waardoor Duitsland zijn totaal naar zes zou brengen. De vier andere F126-fregatten zijn ook besteld bij Damen.

Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro. Uit het plan gaat 4 miljard euro naar de aanschaf van negenhonderd gepantserde legervoertuigen, geproduceerd door het Duitse Rheinmetall. Zo wil Duitsland zijn defensie moderniseren, nog als reactie op de Russische inval van Oekraïne.

Nederlandse onderzeeboten

Damen greep vorige maand naast een order uit eigen land voor het maken van vier onderzeeërs. Het demissionaire kabinet koos voor het Franse Naval. Damen reageerde destijds teleurgesteld. ‘Met de voorlopige gunning van het meest innovatieve Nederlandse maritieme project aan een Frans staatsbedrijf, is het fundament weggeslagen onder onze complete en goed functionerende Nederlandse marinebouw.’

Bloomberg: Damen gaat nog twee Duitse marineschepen bouwen | Schuttevaer.nl
Miljardenorder

Bloomberg: Damen gaat nog twee Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Damen bouwt al vier van deze fregatten voor de Duitse marine.

De Duitse marine had al vier F126 fregatten besteld bij Damen Naval. Foto Damen Shipyards

Damen Naval is gekozen als hoofdaannemer voor de bouw van de fregatten en gaat daarbij samenwerken met het Franse Thales en Blohm+Voss uit Duitsland. Volgens Bloomberg overweegt de Duitse regering nog twee extra F126-fregatten bij te bestellen, waardoor Duitsland zijn totaal naar zes zou brengen. De vier andere F126-fregatten zijn ook besteld bij Damen.

Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro. Uit het plan gaat 4 miljard euro naar de aanschaf van negenhonderd gepantserde legervoertuigen, geproduceerd door het Duitse Rheinmetall. Zo wil Duitsland zijn defensie moderniseren, nog als reactie op de Russische inval van Oekraïne.

Nederlandse onderzeeboten

Damen greep vorige maand naast een order uit eigen land voor het maken van vier onderzeeërs. Het demissionaire kabinet koos voor het Franse Naval. Damen reageerde destijds teleurgesteld. ‘Met de voorlopige gunning van het meest innovatieve Nederlandse maritieme project aan een Frans staatsbedrijf, is het fundament weggeslagen onder onze complete en goed functionerende Nederlandse marinebouw.’