Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Havengeldstijging lager dan inflatie

ZOETERMEER

De havengeldtarieven voor de binnenvaart stijgen dit jaar in Nederland met gemiddeld 0,5%. Dat is minder dan de verwachte inflatie van 1,3%, zo blijkt uit de jaarlijkse havengeld-inventarisatie van onderzoeksbureau Panteia.
1 / 1
De gemeente Tilburg voert de lijst met havengeldverhogingen aan met een stijging van maar liefst 25%.

De gemeente Tilburg voert de lijst met havengeldverhogingen aan met een stijging van maar liefst 25%.

Volgens Panteia hebben 43 binnenhavens hun tarieven dit jaar verhoogd. Daar staat tegenover dat zes binnenhavens hun tarieven verlaagden. De verhogingen kwamen gemiddeld uit op 4,6%. Uitschieters zijn de gemeenten Tilburg (+25%), Meijerijstad (haven Veghel; +17%), Tiel (+11%), Meppel (+10%), Harderwijk (+10%) en Hoeksche Waard (+10%).Ook in Terneuzen, onderdeel van North Sea Port, steeg het havengeld met 10%. Bij de havens die het tarief verlaagden, ging het ook meteen om een forste daling van gemiddeld 28%. Hierbij valt op dat het havengeld in Den Helder werd gehalveerd, bij Ridderkerk het tarief met een kwart daalde en in Den Bosch met 13%. Inmiddels bieden 28 van de 95 Nederlandse binnenhavens met een havengeldverordening kortingen aan duurzame schepen. Het gemiddelde havengeldtarief in Nederland bedraagt in 2021 € 0,1354 per ton laadvermogen.In 2020 lag dit nog iets hoger met € 0,1358 per ton. Dat het gemiddelde havengeld toch steeg met 0,5%, heeft ermee te maken dat vooral relatief kleine havens hun tarieven sterk verlaagden. Er zijn in Nederland grote verschillen per binnenhaven: de goedkoopste havens kennen een tarief van € 0,05 per ton laadvermogen of minder, terwijl de duurste havens tarieven rekenen van meer dan € 0,20 per ton laadvermogen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Patrick Naaraat)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook