Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Zware Kees: ‘Venus’ was her name

op zee

Nadat in Bahia de La Paz een aantal jachten zijn gelost en geladen maken we het schip gereed om te vertrekken. Ik heb het niet zo op jachten: ze kosten miljoenen maar zien eruit alsof elk contact met zeewater onherstelbare schade kan veroorzaken.

Wanneer je de uitgebreide apparatuur beschouwt waarmee ze zijn uitgerust, zou je denken dat ze bedoeld zijn de wereldzeeën te bevaren. Voorzien van diverse satellietverbindingen en talloze andere hightech snufjes zou het navigeren een waar feest moeten zijn. Maar er is kennelijk drastisch bezuinigd op stabiliteit en zeewaardigheid; op veel van deze jachten prijkt een torenhoog kraaiennestachtige mast van waaruit je, hoog en daardoor bijzonder wiebelig, het bootje kan besturen. Ik meen dat de Amerikanen dit een ‘flying bridge’ noemen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook