Koninklijk bezoek

Koning en minister bezoeken Scheepvaart en Transport College (STC)

Koning Willem Alexander brengt samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam op woensdagochtend 7 juni. Het werkbezoek heeft als hoofdthema het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Koning Willem-Alexander en minister Dijkgraaf krijgen een rondleiding op het emissieloze opleidingsschip Ab Initio.
Koning Willem-Alexander en minister Dijkgraaf krijgen een rondleiding op het emissieloze opleidingsschip Ab Initio. Foto Shutterstock

Tijdens het bezoek zullen de koning en de minister het emissieloze opleidingsschip Ab Initio bezoeken. Dit schip is ontworpen door leerlingen, studenten en medewerkers van STC, met financiële steun van zowel het bedrijfsleven als de overheid. Na een introductie over het onderwijs en de belangrijke aandachtspunten van het mbo, zullen koning Willem-Alexander en minister Dijkgraaf een rondleiding krijgen op het schip en demonstreren studenten hoe de lesstof op het schip in de praktijk wordt gebracht.

Ook gaan de koning en de minister in gesprek met vertegenwoordigers van het Maritiem Tech Platform over de samenwerking tussen de maritieme industrie en het onderwijs in de regio. In het Skillslab Maritiem zullen studenten laten zien hoe zij schepen ontwerpen, prototypes maken en testen.

Aansluiting arbeidsmarkt

Het werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek waarbij onder andere vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs aanwezig zullen zijn. Hierbij zal er dieper ingegaan worden op de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, de uitdagingen die daarbij komen kijken en de rol van het beroepsonderwijs bij maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie.

Lees ook:

Koning en minister Harbers aanwezig bij viering 225 jaar Rijkswaterstaat

STC werkt samen met École Nationale Supérieure Maritime (ENSM)