Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Spitsenvaart ondervindt moeilijkheden door verstopte waterwegen

CHAUMONT

Het Canal entre Champagne et Bourgogne zit verstopt met waterplanten. Na een stremming van 2,5 maand vanwege watergebrek, is de hoofdverbinding naar Zuid-Frankrijk sinds 12 oktober weer open. Inmiddels varen er 13 geladen spitsen op het kanaal en zijn er nog eens 10 op komst. Ze ondervinden grote moeilijkheden.

1 / 1
Met harken, en soms geassisteerd door een ingehuurd kraantje, scheppen VNF-medewerkers de waterplanten op de wal. (Foto Annemarie van Oers)

Met harken, en soms geassisteerd door een ingehuurd kraantje, scheppen VNF-medewerkers de waterplanten op de wal. (Foto Annemarie van Oers)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Annemarie van Oers)

Reacties (2)
 • Henri.Derksen

  We verliezen steeds meer onze onafhankelijkheid hierdoor. En alles moet perse groot, terwijl klein vaak zeker zo goed werkt, mits goed onderhouden.
  Zijn er geen natuurlijke vijanden voor deze waterplanten inzetbaar?
  Irritant is dat de speciale water reservoirs oorspronkelijk alleen bedoeld voor het vullen van de kanalen nu ook voor lokale recreatie gebruikt worden, zodat ze niet meer maximaal inzetbaar zijn voor de scheepvaart, want dan had de stremming korter kunnen duren, toch? Gezien de droogte wellicht vaker pompen inzetten bij elke kolk, of overwegen om dat met elk schip zelf te (gaan) doen?
  Wat opvalt is dat de VNF medewerkers een reddingsvest dragen, maar de schipper niet. Met een temperatuur onder de 15 graden geen veilig idee, toch?
  Sterkte ermee. Nautische groet van Henri.

 • elzinga

  Gewoon alles over de weg met oost europeanen, dat is toch wat men wil. Iedereen uitkopen incl alle vissers, alle boeren en dan gaan we allemaal de hele dag joggen, hond uitlaten en meer rotzooi uit china bestellen maar in ieder geval niet werken.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook