Paragon-personeel in opstand tegen dreigend ontslag

Het personeel van offshorebedrijf Paragon heeft maandag 25 juni onder aanvoering van vakbond Nautilus International in de haven van IJmuiden geprotesteerd tegen hun dreigende ontslag.

De nieuwe eigenaar van Paragon, Borr Drilling Limited, wil het voormalige Paragon Offshore-kantoor in Beverwijk sluiten en volgens Nautilus dreigt ontslag voor ruim 70 werknemers werkzaam op kantoor of de offshore platformen. ‘Borr Drilling weigert een goed sociaal plan af te sluiten’, zegt Nautilus-bestuurder Bert Klein. ‘De werknemers van Paragon wijzen het laatste werkgeversbod af en eisen een goed sociaal plan. ‘Wij zijn sinds mei in gesprek met Borr, waarbij de inspanningen erop zijn gericht om ontslagen te voorkomen of een net Sociaal Plan te realiseren. Dat wil zeggen duidelijk meer dan alleen de wettelijk geregelde transitievergoeding. Een bedrijf dat zich als wereldspeler wil presenteren, dient ons inziens ook bij afscheid van werknemers zich die houding aan te meten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Paragon-personeel in opstand tegen dreigend ontslag | Schuttevaer.nl

Paragon-personeel in opstand tegen dreigend ontslag

Het personeel van offshorebedrijf Paragon heeft maandag 25 juni onder aanvoering van vakbond Nautilus International in de haven van IJmuiden geprotesteerd tegen hun dreigende ontslag.

De nieuwe eigenaar van Paragon, Borr Drilling Limited, wil het voormalige Paragon Offshore-kantoor in Beverwijk sluiten en volgens Nautilus dreigt ontslag voor ruim 70 werknemers werkzaam op kantoor of de offshore platformen. ‘Borr Drilling weigert een goed sociaal plan af te sluiten’, zegt Nautilus-bestuurder Bert Klein. ‘De werknemers van Paragon wijzen het laatste werkgeversbod af en eisen een goed sociaal plan. ‘Wij zijn sinds mei in gesprek met Borr, waarbij de inspanningen erop zijn gericht om ontslagen te voorkomen of een net Sociaal Plan te realiseren. Dat wil zeggen duidelijk meer dan alleen de wettelijk geregelde transitievergoeding. Een bedrijf dat zich als wereldspeler wil presenteren, dient ons inziens ook bij afscheid van werknemers zich die houding aan te meten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer