Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Jachtbrand in drukbevolkte haven van Enkhuizen

ENKHUIZEN / DEN OEVER [update]

In de volle buitenhaven van Enkhuizen heeft donderdagavond een korte maar felle brand gewoed op een zeiljacht. Door kordaat optreden van omstanders kon erger worden voorkomen. De KNRM schoot op Hemelvaartsdag ook te hulp bij een jacht met een gebroken mast op de Waddenzee en een dag eerder bij een zeiljacht met stuurproblemen op het IJsselmeer.

1 / 2
Jachtbrand in drukbevolkte haven van Enkhuizen

Jachtbrand in drukbevolkte haven van Enkhuizen

De brand in de Enkhuizer haven ontstond door een vlam in de pan. De twee opvarenden wisten zich snel in veiligheid te brengen. Omstanders begonnen direct met blussen en het wegvaren van aangrenzende jachten, hierdoor wist men erger leed te voorkomen.

Bij aankomst van de brandweer en KNRM Enkhuizen was het ergste vuur gedoofd en de brand snel onder controle. Gasflessen bevonden zich niet aan boord. Een opvarende werd door de gealarmeerde ambulancedienst onderzocht op rookinhalatie, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Nadat de brandweer alles had gecontroleerd heeft de reddingboot Watersport het jacht versleept naar een ligplaats in de haven waar het beter bereikbaar is en minder overlast geeft voor de overige passanten.

Stuurproblemen

Het KNRM-station Den Oever werd woensdag om 14.11 uur gealarmeerd voor een zeiljacht met stuurproblemen op het IJsselmeer. Op de ochtend van Hemelvaartsdag gingen de piepers even voor negenen opnieuw voor een zeiljacht met gebroken mast.

Het zeiljacht Bootema lag woensdag 28 mei, met het grootzeil nog op, voor de kust van de Wieringermeer, nabij de haven van Oude Zeug. De wind was uit oostelijke richting met een kracht van 5 beaufort. Ondanks de regen was het zicht redelijk. Al voordat de KNRM met de Johanna Margareta ter plaatse was, had zich daar ook de Odin, een vaartuig van een lokale hulpverlener, gemeld en een bemanningslid overgezet op het jacht.

Er werd een sleepverbinding gemaakt en de KNRM heeft de Bootema de haven van Oude Zeug binnen gesleept. Daar was het water wat kalmer en werd het zeiljacht langszij genomen, om te worden afgemeerd. De bemanning zou de technische problemen zelf aanpakken.

Gebroken mast

Op de Waddenzee, ter hoogte van de boei VG12, brak donderdagochtend de mast van de Solution, een zeven meter lang zeiljacht met twee opvarenden.

De Solution was, bij aankomst van de Johanna Margareta, op eigen kracht onderweg naar de haven van Den Oever. De bemanning had de mast en alle toebehoren zelf aan dek genomen en haar weg met motorvoorstuwing vervolgd. Het zeiljacht Matrix was broedergetrouw blijven wachten tot de KNRM ter plaatse was. De Johanna Margareta vergezelde de Solution tot de schutsluis en meldde zich vervolgens af bij het Kustwachtcentrum.

Omdat ook elders jachten op Hemelvaartsdag in de problemen kwamen, verwijst de KNRM naar preventiemaatregelen op de eigen website. Op www.knrm.nl is ook het verslag terug te lezen van de dramatisch verlopen Hemelvaartsdag 1983.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook