Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Zwavelarme brandstof prijst kustvaart in 2015 uit markt

ANTWERPEN

Wanneer de shortsea-vloot in 2015 op de Noord- en Oostzee moet overschakelen van zware stookolie (HFO) op zwavelarme gasolie (0,1%), verliest de sector door de veel hogere brandstofkosten 14 tot 20% van het ladingvolume aan het wegvervoer. Dat blijkt uit een onderzoek dat logistieke specialisten van de Antwerpse en Leuvense Universiteit hebben gedaan in opdracht van de Europese redersvereniging ECSA.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (6)
 • Roerbakgroente

  De gasolie op de weg gaat dan ook veel duurder worden daar de grootverbruikers op zee hun gasolie bij dezelfde bron halen. Is er wel rekening gehouden met dit effect?

 • Dan Veen

  Ombouw op LNG is een grote investering, maar verdiend zichzelf vaak terug. Wärtsilä heeft hiervoor het LNGPac ontwikkeld, die reeds verkocht is aan Tarbit Shipping in Zweden.

  http://www.wartsila.com/,en,press,0,tradepressrelease,91DCBAF7-61C7-4165-8F16-AA4571F391DC,19BCABF9-D5C6-479A-910F-CD870BA78424,,.htm

 • blaazer

  vandaar , LNG te Harlingen:http://www.energiegids.nl/details.tiles?doc=/content/energie/nieuws/2010/06/15/OE-veerboten.xml
  en LNG te Oss: http://www.LNGEurope.eu

 • subaru rijder

  door meer op gasolie te varen, breng je wel de slijtage kosten van de motor naar beneden. Is dat ook meegenomen in het onderzoek?

 • Jan van Rijn

  Klopt dit onderzoek wel?
  Welke Short Sea vessel vaart er tegenwoordig nog op HFO ?

 • Bartelds

  Deze sector verzoekt dus om subsidie.
  En dat is niet mogelijk want het kapitaal wil voor alles de vrije marktwerking.
  Het word lastig als de vrije marktwerking tegen zijn eigen doelstelling gaat werken.
  Alles heeft voor en nadelen.
  Of zoals cruijf zei elk voordeel heeft zijn eigen nadeel.
  Zeer toepasselijk voor de heden daagse gang van zaken in de wereld.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook