Woede over het meer is niet verdwenen

Het is dit jaar veertig jaar geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten als gevolg van de Deltawet. Rond Zoutkamp waren deze zomer tal van festiviteiten opgetuigd met onder meer een expositie op de proefboerderij in de Kollumerwaard, een dag van de garnaal, een vaartocht van oude reddingboten en een open dag op de spuisluizen. De plaatselijke vissers hebben echter nog steeds gemengde gevoelens over de afsluiting, die er destijds diep inhakte. De afsluiting van de Fries-Groningse zeearm bracht hun vissersdorp Zoutkamp achter de dijk.

Woede over het meer is niet verdwenen 2

‘Het water kwam niet meer.’ Sjoerd Moes (51) kan het zich nog als de dag van gisteren herinneren toen op 25 mei 1969 de 150 kleppen van de 25 caissons, in totaal 900 meter lang, in de nieuwe dijk bij Lauwersoog werden gesloten. Daarmee kwam er een einde aan de getijdenbeweging van de Lauwerszee. De binnenzee werd een zoetwatermeer: het Lauwersmeer, gelegen op de grens van Groningen en Friesland. ‘Het was op die bewuste dag eb en er kwam geen vloed meer, een heel rare gewaarwording. Ik zal het nooit vergeten. Het was gebeurd met Zoutkamp als visserijhaven aan de Groninger Lauwerszeekust.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer