Figure 8

Als het werkt: Ankerketting

Het zal misschien zijn opgevallen dat veel ankerkettingen een afwijkende opbouw vertonen. Hebben gewone kettingen schakels die rondgemaakt rechthoekig zijn, bij ankerkettingen zit in het midden van de schakels nog een dwarsstokje, waardoor de schakels (ook wel schalmen genoemd) de vorm krijgen van een 8.

Een ketting met ronde schalmen is in de scheepvaart onbruikbaar, omdat zij gemakkelijk zijn uit te rekken en daarmee platter worden. Goede kettingen hebben al min of meer hun eindvorm. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: Ankerketting | Schuttevaer.nl
Figure 8

Als het werkt: Ankerketting

Het zal misschien zijn opgevallen dat veel ankerkettingen een afwijkende opbouw vertonen. Hebben gewone kettingen schakels die rondgemaakt rechthoekig zijn, bij ankerkettingen zit in het midden van de schakels nog een dwarsstokje, waardoor de schakels (ook wel schalmen genoemd) de vorm krijgen van een 8.

Een ketting met ronde schalmen is in de scheepvaart onbruikbaar, omdat zij gemakkelijk zijn uit te rekken en daarmee platter worden. Goede kettingen hebben al min of meer hun eindvorm. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer