Dan werkt het zo

Als het werkt: plooien

Een schip dat gaat plooien is een nachtmerrie voor elke gezagvoerder. Als oorzaak wordt veelal aangegeven dat het schip op de een of andere manier ongelijkmatig werd beladen. Dat hoeft niet juist te zijn. De theorie achter het plooien is zeer complex en zelfs nog niet eens helemaal begrepen. Bovendien bestaan er vele oorzaken en vormen van plooigedrag.

Plooien Als het werkt
Op Youtube is dit aangrijpende filmpje over de bulker Arvin te vinden, die eerst een plooi kreeg achter het voorschip en vervolgens dit hele voorschip verloor. Dankzij een noodsignaal kon de bemanning het navertellen. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer