Vastvaren

Geen schrikhoogtes meer bij bruggen: Rijkswaterstaat wil geen extra marge meerekenen

Rijkswaterstaat wil dat de aangegeven doorvaarthoogtes bij bruggen op peilschalen, voortaan geen ‘schrikhoogtes’ meer bevatten. De schrikhoogte is een veiligheidsmarge die soms wordt toegevoegd aan de aangegeven hoogte om te voorkomen dat schepen vast komen te zitten of de brug raken. Het verschilt echter per locatie of een peilhoogte deze extra ruimte bevat. Omdat sommige schippers er onterecht vanuit gaan dat er altijd nog een marge is, kunnen ze vast komen onder een brug. Rijkswaterstaat wil in de toekomst alle schrikhoogtes verwijderen, zodat er geen verwarring meer is.

Een Duits containerschip tegen de Willemsbrug in Rotterdam. Foto Frits Loomeijer

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Geen schrikhoogtes meer bij bruggen: Rijkswaterstaat wil geen extra marge meerekenen | Schuttevaer.nl
Vastvaren

Geen schrikhoogtes meer bij bruggen: Rijkswaterstaat wil geen extra marge meerekenen

Rijkswaterstaat wil dat de aangegeven doorvaarthoogtes bij bruggen op peilschalen, voortaan geen ‘schrikhoogtes’ meer bevatten. De schrikhoogte is een veiligheidsmarge die soms wordt toegevoegd aan de aangegeven hoogte om te voorkomen dat schepen vast komen te zitten of de brug raken. Het verschilt echter per locatie of een peilhoogte deze extra ruimte bevat. Omdat sommige schippers er onterecht vanuit gaan dat er altijd nog een marge is, kunnen ze vast komen onder een brug. Rijkswaterstaat wil in de toekomst alle schrikhoogtes verwijderen, zodat er geen verwarring meer is.

Een Duits containerschip tegen de Willemsbrug in Rotterdam. Foto Frits Loomeijer

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer