Grootste know how

Miljardair zoekt bouwer replica Titanic in Europa

De Australische miljardair Clive Palmer wil in 2027 een replica van de Titanic in de vaart nemen met zijn Blue Star Line. Palmer presenteerde het plan al twee keer eerder; in 2012 en 2018.

Archiefbeeld Titanic
Archiefbeeld van de ss Titanic. Foto Shutterstock / Anton_Ivanov

De eerste keer werd het project afgeblazen nadat een conflict was ontstaan met een Chinese partner. De tweede keer ging de zaak volgens Palmer niet door vanwege de coronapandemie. Volgens anderen vanwege financiële problemen.

Europese werf

Palmer zegt dat de offerte-aanvragen binnenkort de deur uitgaan naar verschillende werven. Hij wil voor het einde van het jaar een bouwcontract afsluiten. De eerste twee keer wilde Palmer het schip laten bouwen in China. Tijdens een persconferentie medio maart zei Palmer dat hij het schip dit keer in Europa wil laten bouwen, omdat zich daar de grootste know how op het gebied van cruiseschepen bevindt. Gevraagd naar de financiering zei hij dat hij nu veel meer geld heeft dan in 2018 en wel enkele Titanics kan laten bouwen.

Maidentrip

De streefdatum voor de maidentrip, van Southampton naar New York, is nu 2027, 115 jaar na het zinken van de originele Titanic. Palmer heeft zich verzekerd van de diensten van de Britse V.Line Group die de bouwbegeleiding en het management op zich zal nemen. Voor het interieur tekent de Zweedse Tillberg Group, die ook de interieurs ontwierp voor de Queen Elizabeth II en de Queen Mary II.

Het ontwerp voor het zoveel mogelijk originele, maar aan de moderne eisen aangepaste schip is van het Finse Deltamarin. Een aantal moderne aanpassingen zijn de boegschroef en moderne reddingsboten. En daar waar de brug van de eerste Titanic minutieus wordt nagebouwd, is dat alleen een optische kopie. Op het schip staan vier schoorstenen, waarvan er twee zijn aangesloten op de motoren. De aandrijving van het schip gebeurt door drie azipod roerpropellers, in de boeg zijn twee boegschroeven gepland.

Tekst gaat verder onder de illustratie.

Artist impression van de Titanic II. De Australische miljardair Clive Palmer zegt nu toch echt een replica van het schip te laten bouwen nadat twee eerdere pogingen mislukten. Illustratie Blue Star Line

Terug in de tijd

De Titanic ll zal ongeveer 56.000 ton meten en negen dekken tellen. Het schip krijgt een totale lengte van 269 meter en een breedte van 32,20 meter. Het zal beschikken over 835 hutten waarvan 383 in de eerste klasse, 201 in de tweede klasse en 251 derde klasse. Samen bieden ze plaats aan 2435 passagiers en 475 bemanningsleden.

‘De essentie van dit alles is dat we de passagiers in de 21e eeuw een reis terug in de tijd willen bieden’, zegt Palmer, die zijn werkzame leven begon als makelaar aan de Gold Coast, letterlijk de noordoostelijke goudkust van Australië en op 30-jarige leeftijd met zijn verdiende kapitaal drie mijnbouwbedrijven in dé mijnbouwstaat West-Australië oprichtte. In 2023 bezette hij op de Australische Quote 500, de Rich List, de 13e plaats met een vermogen van 4,2 miljard Australische dollar, 2,5 miljard euro.

Voldoende reddingsboten

Die reis in de tijd waar Palmer het over heeft wordt versterkt doordat de Titanic II in niets op de moderne cruise- en expeditieschepen lijkt. Geen buitenzwembaden met glijbanen, geen tennisbanen, klimwanden, laat staat autoscooters. De Spartaans ogende zwembaden en het Turks bad zijn binnen ingepast en net als het hele schip voorzien van veel hout. Er zijn bibliotheken en rookruimtes, liften met traliehekken ervoor en een sofa er in. Ook het beroemde trappenhuis wordt nagebouwd. Op het promenadedek staat aan de reling een aantal open reddingsboten, enkele dekken lager hangen 18 gesloten reddingsboten voor 250 personen elk.

Het schip krijgt een eerste, tweede en derde klasse. In de tweede klasse zijn stapelbedden, in de eetzaal voor de derde klasse wordt gegeten aan lange tafels.

Tekst gaat verder onder de foto.

Miljardair Clive Palmer Titanic
De Australische miljardair Clive Palmer presenteert zijn plannen. Foto EPA/Bianca De Marchi

Kandidaten

Werven in Europa die voor de opdracht in aanmerking komen zijn de Meyer Werft met werven in Papenburg in Duitsland en Turku in Finland, het Italiaanse Fincantieri en het Franse Chantiers de l’Atlantique. De werven willen nog niet reageren op het bericht. Woordvoerder Florian Feimann van de Meyer Werft zegt: ‘We speculeren niet over mogelijke opdrachten.’

Meyer heeft op dit moment nog ruimte in een van de bouwhallen.

De partijen die nu worden genoemd als deelnemers in het project werden ook in 2018 genoemd, getuige de website van Blue Star Lines.