Iowa-klasse

Als het werkt: Antenneproblemen

De Amerikaanse regering bestelde rond 1940 een nieuwe klasse oorlogsschepen, de Iowa-klasse. Deze schepen hebben lang dienst gedaan, namelijk tot aan het begin van de jaren 1990, dus ongeveer een halve eeuw. Gedurende die tijd nam de elektronica een grote vlucht, waardoor steeds meer antennes nodig waren. Behalve ruimtegebrek in de mast, traden daarbij nog andere problemen op.

De in 1939 bestelde en in 1942 in de vaart gekomen USS New Jersey uit de Iowa-klasse die rondom 1970 werd voorzien van de in het oog springende brug met zendantenne, juist boven het cijfer 62. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer