Dan werkt het zo

Als het werkt: valsluis/kantelsluis (deel 2)

De valsluis in Gent is vorige week behandeld. Vandaag is een Nederlands ontwerp aan de beurt dat ongeveer hetzelfde doel heeft, maar geheel anders van opzet is. Om met het doel te beginnen: diverse bruggen zijn zo laag, dat er nauwelijks een schip onderdoor kan. Andere bruggen kunnen open, maar elke opening vertraagt het spoor- en wegverkeer. De oplossing voor beide problemen is niet de bruggen hoger te maken, maar het vaarwater te verlagen.

Kantelsluis Als het werkt
In deze stand van de kantelsluis is de rechterkolk opgetild. Het water erin heeft de hoogte van het vaarwater en de sluisdeur is geopend voor het binnenvaren. Eenmaal binnen sluit de deur en de sluis kantelt. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: valsluis/kantelsluis (deel 2) | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: valsluis/kantelsluis (deel 2)

De valsluis in Gent is vorige week behandeld. Vandaag is een Nederlands ontwerp aan de beurt dat ongeveer hetzelfde doel heeft, maar geheel anders van opzet is. Om met het doel te beginnen: diverse bruggen zijn zo laag, dat er nauwelijks een schip onderdoor kan. Andere bruggen kunnen open, maar elke opening vertraagt het spoor- en wegverkeer. De oplossing voor beide problemen is niet de bruggen hoger te maken, maar het vaarwater te verlagen.

Kantelsluis Als het werkt
In deze stand van de kantelsluis is de rechterkolk opgetild. Het water erin heeft de hoogte van het vaarwater en de sluisdeur is geopend voor het binnenvaren. Eenmaal binnen sluit de deur en de sluis kantelt. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer