Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Nieuwe wachtplaatsen voor binnentankvaart in Afrikahaven

AMSTERDAM

Haven Amsterdam heeft nieuwe wachtplaatsen voor binnenvaarttankers (blauwe kegel) gerealiseerd in de monding van de Afrikahaven. Het verdwijnen van bestaande kegelwachtplaatsen, het vestigen van nieuwe- of het uitbreiden van bestaande terminals, maakte deze aanleg volgens het havenbedrijf noodzakelijk. Daarnaast was er al langer behoefte aan een tweede coasterwachtplaats in de omgeving van de Amerikahaven, naast de al bestaande in de Minervahaven.

1 / 1
Nieuwe wachtplaatsen voor binnentankvaart in Afrikahaven

Nieuwe wachtplaatsen voor binnentankvaart in Afrikahaven

Het werk, dat van november 2017 tot februari 2019 duurde, omvatte het ontgraven van vijf hectare grond en de verlegging van een waterkering (dijk) over een lengte van 200 meter. Hierdoor konden er 18 ligplaatsen worden gemaakt voor binnenvaartschepen tot 135 meter lengte. Met drie afmeersteigers en bijbehorende afmeerpalen, en de aanleg van een betonnen steiger die gaat fungeren als auto-afzetplaats en coasterwachtplaats. Ook komt er op de steiger een watertappunt zodat schepen drinkwater kunnen tanken en een afvalstraat zodat ze hun huisvuil voor verwerking kunnen aanbieden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(DvdM)

Reacties (2)
 • R. van den Boogaard

  Ik dacht dat het basis uitgangspunt van de Markerwardden juist een verdieping van het Markermeer moesten bewerkstelligen, om de waterkwaliteit c.q. visstand te kunnen verbeteren.
  Dus haal je als natuurorganisatie grond uit het in geding zijnde gebied !
  Blijkbaar wordt nu met dit artikel (verontreinigd ? ) grond/slib hiervoor gebruikt ter facilitering van een verbeterde binnenvaart kwaliteit in de haven van Amsterdam.
  Het kan natuurlijk toch niet zo zijn dat de belangen van het geprivatiseerde havenbedrijf Amsterdam, nu (als omdat het hun zo beter uitkomt) sponsor wordt van verontreinigde grond (?) voor de aanleg van natuurherstel van de Markerwadden.
  Ik vraag mij daardoor voor mijzelf toch wel iets af ?
  P.S. Beste binnenschippers ik heb met deze reactie toch nog jullie belang hoog in het vaandel staan, maar door dit soort reacties voel ik dat jullie door een kluif voor te houden zogezegd ” met de bomen het bos worden ingestuurd ”

 • P. Spronk

  Mooie plaats, daar naast die kolen hopen, hoe krijg je het verzonnen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook