Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Sterk herstel overslag verrast bijna iedereen

ROTTERDAM

Zou misschien dan toch kunnen gebeuren wat iedereen stilletjes hoopt, maar niet durft uit te spreken? Met een groei van 14% in het eerste kwartaal zit de overslag in de haven van Rotterdam met 107 miljoen ton dus alweer twee miljoen ton boven die van het eerste kwartaal van het absolute recordjaar 2008.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (20)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

 • Adri

  Wel heel simpel en egoistisch gedacht van Jan om alles wat ouder dan 25 jaar is maar in de sloop te doen,wat moet je daarna dan gaan doen,kunnen we bij jou onze portemonai komen vullen of moeten we ook maar gelijk een nieuwe bestellen.Zij die een schip van 25 jaar of ouder hebben zijn waarschijnlijk tevreden met wat ze bezitten en konden voorheen goed de kost verdienen,ondanks dat jij het oude zooi vind,terwijl die representatieve vloot zich zelf en daarmee ook de rest om zeep helpt!
  Wij willen ook graag varen,en dat zou jij ons willen ontnemen om er zelf beter van te worden,echt te gek voor woorden!
  Maar veel succes met je grootheidswaanzin.

 • Albert

  Terwijl er door de tijd heen alleen maar, en dan ook alleen maar, wordt gereageerd en geageerd op artikeltjes en op elkaar,gaat het even zuidelijker iets verder dan onze eigen portemonnee en eigen mast. Helaas slaat niemand er acht op. Werkelijk jammer en niet zo slim, lijkt me. Want daar hoeven we alleen maar aan te haken of steun te betuigen. Als die mensen, die, die verdraaide Nederlandse taal maar niet beheersen, de hakken in zand zetten..........

  Zie artikel: Franse schippers dreigen landsgrenzen te blokkeren

  De Franse schippersbond La Glissoire heeft dinsdag 20 april de doorvaart in Dorignies (Douai) geblokkeerd. Als er voor 26 april geen antwoord is van het ministerie van Transport gaan de grensovergangen met België en het kanaal naar Duinkerken voor onbeperkte tijd dicht.

  Lees artikeltje maar eens verder, en reageer daar eens op, beste mensen.

 • jan

  Wees er maar trots op Jaap 48jr oud, dan spreken we dus over een gevalletje slopen!
  Maar je stuurhut gaat nog op en neer,en met neer bedoel je dan dat het vanzelf in elkaar stort zeker.

 • schippersvrouw Maria

  Wie denkt dat we er met hoger vrachtprijzen er zijn, die moet even verder denken
  STEL: de aanloop naar betere tijden zetten door Wat denkt U wat er dan gaat gebeuren ..... Nou dan komen de casco's die nog niet afgebouwd zijn alsnog uit de hoek en in de vaart en dan... wat gebeurd er dan Gaat alles denk ik weer van voren af aan weer opnieuw beginnen Dus denk niet dat we er zijn of zullen komen... Daar heb je meer voor nodig
  Ik ben nl een erg pessimistisch mens

 • Jaap

  Bij veel jonge schepen lees ik dat de stuurhut eraf gaat, het kan zijn door niet functionerende hersens (waar ik mij het meeste bij voor kan stellen) of de instalatie functioneerd niet. mij spul is 48jr oud en functioneerd naar behoren!

  Mijn idee van oplossen is alles jonger dan 10jr wat niet instaat is om rente en aflossing te betalen SLOPEN!! Schpen ouder dan 65 jr niet meer in investeren.

  Wens een ieder succes in zijn of haar omstandigheden.

  Jaap.

  P.s. Vaar nog maar 15jr en weet dat het vaste bruggen zijn op het WDK.

 • johan

  Nou dat lijkt mij ook goed plan,want iedereen loopt die nieuwe schepen wel af te zeiken,maar ze zouden o wat graag met goed functionerende spul willen rondvaren

 • Jan

  Lijkt me een goed idee om schepen ouder dan 25jr te laten slopen,zijn we van de overcapaciteit af en de oude zooi is ook weer eens opgeruimd.
  Er blijft een mooie representatieve vloot over.
  Kleine partijen in containers en paar terminals bij bouwen waar de distributie wordt gedaan naar kleine bestemmingen.
  succes

 • johan

  Gaat t nou om hjet perse hebben van een nieuwbouw?geloof ik niet echt hoor.Maar overcapaciteit?Zal inderdaad wel iets overcapaciteit zijn,maar kijk s om je heen,en zie zelf,alles vaart,je komt de 1 na de ander tegen,alleen tegen absurde prijzen,maar die prijzen zijnt niet alleen onstaan omdat mensen perse een nieuwe willen hebben,het is gewoon dat iedereen ff iets goedkoper denkt te kunnen als de buren.
  Kijk en ik wil nu alleen maar zeggen,als we met zijn allen nu niks gaan doen,word het de errste paar jaar ook helemaal niks meer met die priujzen,ik ben het nu wel is zat dat gelul van die of die hebben het gedaan.Echt een schuldige aanwijzen is onmogelijk namelijk,want er zijn veel meer factoren die mee hebben gespeeld dan alleen nieuwbouwers....

 • ag

  Johan,
  als er nu 30% minder nieuwbouw was geweest , dan was er minder druk op de vrachtprijzen geweest,vrachtprijzen naar beneden krijgen is niet zo moeilijk , maar ze weer terug omhoog te krijgen is dat wel.crisis in de wereld is niet onstaan dor de nieuwbouw schepen , dat klopt.
  maar de overcapaciteit wel.en als jij dat niet wil inzien dan ben jij kortzichtig , het geldt heus niet voor alle nieuwbouw , maar iedereen weet dat er heel veel zijn die persé ook een nieuwbouw moest hebben met hulp van makelaars , zie hier het resultaat .

 • johan

  En jullie nemen zelf die belachelijkie reizen aan voor dat geld,want jullie varen nog steeds op die bestemmingen,dan doe je zelf dus ook iets fout lijkt mij!
  En we hebben even een overcapaciteit gehad vorig jaar,omdat we een ladingsaanbod te kort hadden,wat door de crisis was veroorzaakt,en daarmee de prijzen ook zijn gezakt,nu is er langzaam maar beetje weer meer te vervoeren,alleen gaan de prijzen niet omhoog,dus lijk t mij als je met zn allen een vuist maakt,groot klein,jong en oud,om voor normale prijzen te gaan varen.En niet alleen lopen zeiken op nieuwbouw dit,nieuwbouw dat,zo kinderachtig gelul,en vooral kortzichtig!

 • ag

  hé mannetje johan,
  jij snapt het blijkbaar nog niet zeker?
  dat er teveel schepen zijn op dit moment heeft niks te maken met oude schepen, want die waren er al .
  en over dat de kleinere schepen ook lagere vrachten hebben komt wel degelijk doordat er zoveel grote nieuwbouw is , varen zelfs naar almelo met 500 ton 110meter en 11,40 breed terwijl ze daar niet mogen varen ,maarja geeft toch niet zeggen gewoon dat we naar delden varen , door dat soort grappenmakers is de markt naar de klote gegaan ,

 • Berend Bartelds

  Er is tig honderd miljard euro in de economie gepompt.
  Dat betaald zich nu uit, maar dat werkt maar een beperkte tijd.
  Elke werkloze leverd min.25% loon in en dat houd in als dat er vele zijn of worden dat die opleving maar kort duurt.
  Maar de banken zijn gered en dat is belangrijk

 • Pietje Weetalles

  Rare jongens die binnenschippers!

  De pot verwijt de ketel, zullen we maar zeggen.
  Is er een haven die lading weg gekaapt heeft bij de concurentie en iedereen denkt dat er weer net zoveel werk is als voor de crisis. Het consumentvertrouwen (wat dat ook mag zijn) spreken deze cijfers gewoon tegen. De groei heeft maar voor een klein deel met het herstel te maken. Daarbij komt dat de meeste vracht over de weg en het spoor aan en afgevoerd wordt. Deze handel is in handen van een paar hele grote jongens en de kruimels die over blijven mogen de \\\"vrije jongens van de vaart\\\" verdelen.
  Amerika kende zijn huizen bubble (de aanleiding voor de financiele crisis) Nederland heeft zijn binnenvaart bubble, echter de bank houdt liever de crisis in stand (door praktisch failliete schippers steeds van nieuwe financien te voorzien om het bedrijf draaiende te houden) dan toe te geven dat ze miljarden gaan verliezen aan scheepshypotheken die niet meer gedekt worden vanwege de grote waarde vermindering van het onderpand. Tja met hun huizen hypotheken zaten ze safe en dat hebben ze aan iedereen goed laten weten, dan kun je nu niet even gebruiken dat je wat grote afschrijvingen hebt op scheepshypotheken. Dan ga je als bank in alles tekenen van herstel zien en hopen dat je klanten snel weer kunnen betalen. Dat je hiermee de hele branche laat lijden is dan jammer, maar hun belang is veel groter dan die van een hele generatie schippers.

  een goede en behouden vaart,

 • GJ

  inderdaad,als de grote schepen reizen doen waar de kleineren hun neus voor optrekken wie probeerd er dan nog een prijs hoog te houden??
  Het antwoord lijkt me duidelijk.

 • Adri

  Dat is precies waar het is fout gegaan Johan,zonder eigen inbreng kun je geen schip kopen en het maakt dan ook helemaal niet uit hoe oud die dan is,als men minimaal 35% eigen vermogen mee had moeten brengen waren er nu niet zo veel nieuwe geweest,en als je zoals jij zegt teveel voor een schip betaald is het toch wel heel erg dom,dan ben je in mijn ogen hebzuchtig!
  En dat de prijzen voor de kleine schepen naar de klote zijn komt omdat er een categorie is die 500 ton van Amsterdam naar Genemuiden met een 110 meter schip hebben gedaan,en zo zijn er nog meer voorbeelden,en dan word de keuze voor de kleinere wel heel erg beperkt en word je ook tegen elkaar uitgespeelt,dus ook geen tarief meer!
  Roel heeft wel degelijk gelijk,maar veel willen dat niet toegeven!

 • MVG JR

  @Johan als je nu nog niet snapt waarom bij de kleine schepen de vrachtenprijzen kapot zijn.Zal ik het je proberen uit te leggen.De kleine schepen die zijn op dit moment verdreven naar de kleine vaarwegen.Waar op dit moment een overcapiciteit begint te onstaan.En hoe komt het nu dat die kleine schepen verdreven zijn.dat komt omdat die grote valsconcurerende nieuwe schepen partijen laden die veelste klein voor ze zijn.Met het gevolg dat je een sneeuwbaleffect naar beneden krijgt.En omdat kleine schepen niet meer kunnen bezuinigen op de kosten (personeel,geen aflossing,of zelfs geen rente)begint het daar ook spaak te lopen.Dus die mensen hebben alle recht om te zeiken.

 • johan

  Roel:

  Begin je nu weer?HGet wijzen naar de nieuwbouw?Word nou eens wakker mannetje,en denk nou s na man!
  Als je vorig jaar naar de bank ging zonder geld om een groot schip te kopen van laten we zeggen nu ondertussen een jaar of 15oud,betaalde je ook veel te veel voor het schip,plus geen eigen inbreng.
  En kijk eens naar de kleine tonnen,daar is de markt ook goed verziekt,waar geen nieuwe grote jongens kunnen komen zijn de prijzen ook naar de ....
  Loop niet te zeiken op elkaar,en zorg met zijn allen dat de markt weer rendabel is.
  maar met een handje vol schippers die geen reizen meer aaneemen voor een bepaalde prijs komen we er niet

 • Roel Eerkes

  Blijkt dus maar weer dat niet de economische crisis maar de massale nieuwbouw de grootste veroorzaker van de crisis in de binnenvaart is.

  Nu maar hopen dat deze groei in dit tempo doorzet, en er eindelijk eens paal en perk word gesteld aan het bouwen van nieuwe schepen. Dan is over 10 jaar de crisis in de binnenvaart ook voorbij. Dus nog even volhouden collega\'s!

  mvg.

 • ikke

  ieder voor zich he? ik ga niet voor max afgesproken prijzen varen. bv 7 euro naar thionville terwijl de markt er 8 moet betalen.... k ben ondernemer!!!! k sta niet in dienst.ik zet me broek riem wel tandje verder open ipv dichter hoor. nee lekker voor me eigen varen ajjuh

 • ex-binnenvaartschipper

  Bij deze vooruitzichten mag je toch verwachten dat de vrachten voor de binnenvaart ook weer aan gaan trekken. Ik sprak zaterdag mijn broer, die vaart het water dun maar de vrachtprijzen zijn nog hopeloos. Als er zoveel aanbod van lading komt moeten de schippers misschien maar eens gaan staken, lijkt mij nu een goede gelegenheid. Of gaan we weer zoals altijd, ieder voor zich!

Lees ook