Tweede Maasvlakte

Koning Willem-Alexander start aanleg van landelijk waterstofnetwerk

Koning Willem-Alexander was  aanwezig bij de start van de aanleg van het eerste deel van het landelijke waterstofnetwerk op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Dit netwerk moet vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar verbinden en met Duitsland en België. Het project wordt gerealiseerd door overheidsbedrijf Gasunie.

Demissionair minister Jetten en Koning Willem-Alexander starten de aanleg.
Demissionair minister Jetten en Koning Willem-Alexander starten de aanleg. Foto ANP / Koen van Weel

Het eerste deel van het waterstofnetwerk, een traject van meer dan 30 kilometer, loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis en zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn. Gasunie gaf eerder aan dat het project ongeveer 1,5 miljard euro gaat kosten.

Volgens het bedrijf draagt waterstof bij aan de verduurzaming van de energievoorziening en kan het een alternatief zijn voor fossiele brandstoffen. Waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit. Dit proces wordt elektrolyse genoemd.

Ook demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie,  CEO van de Gasunie Han Fennema, en burgmeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam waren aanwezig.

Koning Willem-Alexander start aanleg van landelijk waterstofnetwerk | Schuttevaer.nl
Tweede Maasvlakte

Koning Willem-Alexander start aanleg van landelijk waterstofnetwerk

Koning Willem-Alexander was  aanwezig bij de start van de aanleg van het eerste deel van het landelijke waterstofnetwerk op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Dit netwerk moet vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar verbinden en met Duitsland en België. Het project wordt gerealiseerd door overheidsbedrijf Gasunie.

Demissionair minister Jetten en Koning Willem-Alexander starten de aanleg.
Demissionair minister Jetten en Koning Willem-Alexander starten de aanleg. Foto ANP / Koen van Weel

Het eerste deel van het waterstofnetwerk, een traject van meer dan 30 kilometer, loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis en zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn. Gasunie gaf eerder aan dat het project ongeveer 1,5 miljard euro gaat kosten.

Volgens het bedrijf draagt waterstof bij aan de verduurzaming van de energievoorziening en kan het een alternatief zijn voor fossiele brandstoffen. Waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit. Dit proces wordt elektrolyse genoemd.

Ook demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie,  CEO van de Gasunie Han Fennema, en burgmeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam waren aanwezig.