Naar Turkije

Containerschip Joseph Schulte ontsnapt uit Odessa

Het containerschip Joseph Schulte, dat sinds februari vorig jaar gevangen lag in de door oorlog geteisterde haven van Odessa in Oekraïne, is woensdag 16 augustus onverwacht ontsnapt. (gratis te lezen)

Containerschip Joseph Schulte heeft toch Odessa verlaten. Foto ANP

Op de vraag of de humanitaire corridor die Oekraïne had uitgeroepen om koopvaardijschepen uit Odessa weg te krijgen iets kon betekenen voor de Joseph Schulte, kreeg Schuttevaer twee dagen eerder nog een ontwijkend antwoord van Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). Nu is het schip onderweg naar Turkije. Woensdagavond 16 augustus bereikte het Roemeense wateren. In de nacht van woensdag op donderdag passeerde het Constanta, 350 kilometer van Istanboel. Vesselfinder geeft als bestemming het Turkse Ambarli, ten westen van Istanboel.

De Joseph Schulte (300 x 43 meter, 9403 TEU) is eigendom van BSM en een Chinese bank. Aangenomen wordt dat dat laatste, gezien de verhouding tussen China en Rusland, heeft meegespeeld bij het besluit het schip te laten vertrekken. Het is geladen met 2114 containers met 30.000 ton vracht.

De afgelopen anderhalf jaar lag het met een minimale Oekraïense bemanning in Odessa. Voor de reis naar Turkije werd de bemanning uitgebreid met Oekraïners uit de pool die BSM in het land heeft.

Volgens BSM hebben gesprekken met vele partijen, waaronder de IMO, de vlaggenstaat Hongkong, de verzekeraars en Oekraïense autoriteiten geleid tot het besluit om te vertrekken. Oekraïne heeft weliswaar de humanitaire corridor ingesteld, maar daarbij gezegd dat schepen daar op eigen risico gebruik van kunnen maken.

Containerschip Joseph Schulte ontsnapt uit Odessa | Schuttevaer.nl
Naar Turkije

Containerschip Joseph Schulte ontsnapt uit Odessa

Het containerschip Joseph Schulte, dat sinds februari vorig jaar gevangen lag in de door oorlog geteisterde haven van Odessa in Oekraïne, is woensdag 16 augustus onverwacht ontsnapt. (gratis te lezen)

Containerschip Joseph Schulte heeft toch Odessa verlaten. Foto ANP

Op de vraag of de humanitaire corridor die Oekraïne had uitgeroepen om koopvaardijschepen uit Odessa weg te krijgen iets kon betekenen voor de Joseph Schulte, kreeg Schuttevaer twee dagen eerder nog een ontwijkend antwoord van Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). Nu is het schip onderweg naar Turkije. Woensdagavond 16 augustus bereikte het Roemeense wateren. In de nacht van woensdag op donderdag passeerde het Constanta, 350 kilometer van Istanboel. Vesselfinder geeft als bestemming het Turkse Ambarli, ten westen van Istanboel.

De Joseph Schulte (300 x 43 meter, 9403 TEU) is eigendom van BSM en een Chinese bank. Aangenomen wordt dat dat laatste, gezien de verhouding tussen China en Rusland, heeft meegespeeld bij het besluit het schip te laten vertrekken. Het is geladen met 2114 containers met 30.000 ton vracht.

De afgelopen anderhalf jaar lag het met een minimale Oekraïense bemanning in Odessa. Voor de reis naar Turkije werd de bemanning uitgebreid met Oekraïners uit de pool die BSM in het land heeft.

Volgens BSM hebben gesprekken met vele partijen, waaronder de IMO, de vlaggenstaat Hongkong, de verzekeraars en Oekraïense autoriteiten geleid tot het besluit om te vertrekken. Oekraïne heeft weliswaar de humanitaire corridor ingesteld, maar daarbij gezegd dat schepen daar op eigen risico gebruik van kunnen maken.