Dan werkt het zo

Als het werkt: cilinder finish

Veel eigenschappen van een verbrandingsmotor, zoals compressie, wrijvingsverlies en olieverbruik zijn afhankelijk van de gladheid van de cilinderwand van de motor. Zo’n motor bevat één of meer zuigers die op en neer gaan binnen evenveel cilinders. Hoe mooier de zuiger binnen de cilinder kan bewegen, hoe beter de eigenschappen van de motor. Dat is een voor de hand liggende redenering. Maar hier is wel wat op af te dingen.

cilinderfinish
Een apparaat waarmee wordt gehoond. De schuurblokjes zijn kantelbaar op verende uithouders bevestigd. Het apparaat kan in een boortol worden gezet en polijst dan de binnenzijde van de cilinder. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer