Dan werkt het zo

Als het werkt: flaproer

Met de term flaproer, een directe vertaling uit het Engelse ‘flapped rudder’, wordt een roer van een schip aangeduid waar aan de achterzijde nog een klein beweegbaar miniroertje is bevestigd. Het is dus een soort tweetrapsroer. In de loop der tijd is de firma Becker met deze flaproeren groot geworden, waardoor ze ook wel Becker-roeren worden genoemd. Bij de grotere schepen zijn ze stilaan de meest gebruikte roeren geworden vanwege hun positieve eigenschappen.

Van bovenaf is goed te zien dat het water rond het flaproer dankzij de flap extra wordt afgebogen. Daardoor wordt de roerwerking vergroot en kan het ook kleiner worden uitgevoerd. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: flaproer | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: flaproer

Met de term flaproer, een directe vertaling uit het Engelse ‘flapped rudder’, wordt een roer van een schip aangeduid waar aan de achterzijde nog een klein beweegbaar miniroertje is bevestigd. Het is dus een soort tweetrapsroer. In de loop der tijd is de firma Becker met deze flaproeren groot geworden, waardoor ze ook wel Becker-roeren worden genoemd. Bij de grotere schepen zijn ze stilaan de meest gebruikte roeren geworden vanwege hun positieve eigenschappen.

Van bovenaf is goed te zien dat het water rond het flaproer dankzij de flap extra wordt afgebogen. Daardoor wordt de roerwerking vergroot en kan het ook kleiner worden uitgevoerd. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer