Motie

Kamerleden eisen actie om ‘uitzetting schipperskinderen’ te stoppen

Een motie, ingediend door Kamerleden Koerhuis, Van der Plas, Stoffer, Van der Graaf en Van den Hil, roept de regering op om ‘onmiddellijk een einde te maken aan de uitzetting van schipperskinderen en de problematiek rondom hun opvang grondig in kaart te brengen’.

Daniel Koerhuis
Daniel Koerhuis foto ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

De motie is ingediend vanwege de constatering dat de opvang van schipperskinderen is vastgelopen in procedures van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), met als gevolg dat deze kinderen uit hun opvang in Noord-Nederland, Zeeland en Limburg worden gezet, aldus de Kamerleden. Ze dringen er bij de regering op aan om de uitzetting van schipperskinderen stop te zetten en de situatie volledig te analyseren, waarbij ook duidelijk wordt welke rol het zogenaamde claimrecht van VWS hierin speelt. Daarnaast wordt er gevraagd om oplossingen te vinden waarbij de belangen van de schipperskinderen voorop staan.

Vorige maand werden er al Kamervragen gesteld over de toekomst van schippersinternaten, nadat bekend werd dat Stichting Meander vier van zijn locaties zal sluiten en verder zal gaan met drie locaties. De Kamerleden wilden van de staatssecretaris weten of het klopt dat de huidige grote locaties van Stichting Meander worden belast met het economisch claimrecht van het ministerie van VWS, waardoor de organisatie niet kan verhuizen naar kleinere, meer geschikte opvanglocaties.

Claimrecht

In een reactie verklaarde staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Maarten van Ooijen, dat inderdaad de meeste locaties onder een overeenkomst uit 2001 tussen de Staat en Stichting Meander vallen, waarin een ‘economisch claimrecht’ is opgenomen. Dankzij financiële steun van de overheid heeft Stichting Meander de locaties kunnen verwerven. ‘Dit “economisch claimrecht” houdt in dat als het gebouw door Stichting Meander verkocht wordt, er door Stichting Meander een vergoeding aan de Staat terugbetaald moet worden’, legt Van Ooijen uit. ‘De hoogte van deze vergoeding wordt vastgesteld door onafhankelijke taxateurs. Dit betekent echter niet per definitie dat Meander niet kan verhuizen naar kleinere, passendere opvanglocaties. Het ministerie van VWS verstrekt namelijk subsidie voor eigendom of huur van gebouwen op basis van het aantal schipperskinderen.

Dalend aantal kinderen

De sluiting van de vier internaten is het gevolg van een afname van het aantal kinderen, hoge locatiekosten en de wens om de locaties over Nederland te spreiden. Meander heeft besloten om de internaten Prinsenvaart in Maasbracht en Prins Hendrik in Nieuwegein in de zomer van 2024 te sluiten. Daarnaast zullen de internaten Het Kompas in Lemmer en Koningin Juliana in Terneuzen geen nieuwe kinderen meer aannemen en zullen deze twee locaties in de zomer van 2027 sluiten. Vorig jaar is al besloten tot de sluiting van schippersinternaat De Singel in Dordrecht, dat in augustus van dit jaar plaatsvindt.

Lees ook:

Kamervragen over sluiting Meander Schippersinternaten: ‘Moet de binnenvaart niet toegankelijk blijven voor familiebedrijven?

Staatssecretaris Van Ooijen in gesprek met schippersinternaten over sluitingen door dalend aantal schipperskinderen

Kamerleden eisen actie om ‘uitzetting schipperskinderen’ te stoppen | Schuttevaer.nl
Motie

Kamerleden eisen actie om ‘uitzetting schipperskinderen’ te stoppen

Een motie, ingediend door Kamerleden Koerhuis, Van der Plas, Stoffer, Van der Graaf en Van den Hil, roept de regering op om ‘onmiddellijk een einde te maken aan de uitzetting van schipperskinderen en de problematiek rondom hun opvang grondig in kaart te brengen’.

Daniel Koerhuis
Daniel Koerhuis foto ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

De motie is ingediend vanwege de constatering dat de opvang van schipperskinderen is vastgelopen in procedures van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), met als gevolg dat deze kinderen uit hun opvang in Noord-Nederland, Zeeland en Limburg worden gezet, aldus de Kamerleden. Ze dringen er bij de regering op aan om de uitzetting van schipperskinderen stop te zetten en de situatie volledig te analyseren, waarbij ook duidelijk wordt welke rol het zogenaamde claimrecht van VWS hierin speelt. Daarnaast wordt er gevraagd om oplossingen te vinden waarbij de belangen van de schipperskinderen voorop staan.

Vorige maand werden er al Kamervragen gesteld over de toekomst van schippersinternaten, nadat bekend werd dat Stichting Meander vier van zijn locaties zal sluiten en verder zal gaan met drie locaties. De Kamerleden wilden van de staatssecretaris weten of het klopt dat de huidige grote locaties van Stichting Meander worden belast met het economisch claimrecht van het ministerie van VWS, waardoor de organisatie niet kan verhuizen naar kleinere, meer geschikte opvanglocaties.

Claimrecht

In een reactie verklaarde staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Maarten van Ooijen, dat inderdaad de meeste locaties onder een overeenkomst uit 2001 tussen de Staat en Stichting Meander vallen, waarin een ‘economisch claimrecht’ is opgenomen. Dankzij financiële steun van de overheid heeft Stichting Meander de locaties kunnen verwerven. ‘Dit “economisch claimrecht” houdt in dat als het gebouw door Stichting Meander verkocht wordt, er door Stichting Meander een vergoeding aan de Staat terugbetaald moet worden’, legt Van Ooijen uit. ‘De hoogte van deze vergoeding wordt vastgesteld door onafhankelijke taxateurs. Dit betekent echter niet per definitie dat Meander niet kan verhuizen naar kleinere, passendere opvanglocaties. Het ministerie van VWS verstrekt namelijk subsidie voor eigendom of huur van gebouwen op basis van het aantal schipperskinderen.

Dalend aantal kinderen

De sluiting van de vier internaten is het gevolg van een afname van het aantal kinderen, hoge locatiekosten en de wens om de locaties over Nederland te spreiden. Meander heeft besloten om de internaten Prinsenvaart in Maasbracht en Prins Hendrik in Nieuwegein in de zomer van 2024 te sluiten. Daarnaast zullen de internaten Het Kompas in Lemmer en Koningin Juliana in Terneuzen geen nieuwe kinderen meer aannemen en zullen deze twee locaties in de zomer van 2027 sluiten. Vorig jaar is al besloten tot de sluiting van schippersinternaat De Singel in Dordrecht, dat in augustus van dit jaar plaatsvindt.

Lees ook:

Kamervragen over sluiting Meander Schippersinternaten: ‘Moet de binnenvaart niet toegankelijk blijven voor familiebedrijven?

Staatssecretaris Van Ooijen in gesprek met schippersinternaten over sluitingen door dalend aantal schipperskinderen