Column

Zware Kees: laat een zeemansgraf met rust!

Op 27 februari 1942 werd in de Oost de (eerste) Slag in de Javazee uitgevochten. De kruisers De Ruyter en Java, alsmede de torpedobootjager Kortenaer werden tot zinken gebracht, ruim 900 opvarenden vonden de dood. Tegen het licht van de totale Tweede Wereldoorlog was dit een redelijk kleine zeeslag, maar voor de nabestaanden een ramp van ongekend formaat.

Hr.Ms. Kortenaer
Hr.Ms. Kortenaer in de haven van Tandjong-Priok in Tandjoengpriok te Djakarta in 1930 Foto WikiMedia

De wrakken lagen tientallen jaren ongemoeid op de zeebodem, uiteengereten door explosies. Eigenlijk wist niemand de precieze locatie waar de schepen ten onder waren gegaan. ‘Ergens nabij Pulau Bawean…’ beweerde men ietwat vaag. Dat veranderde toen amateurduikers in 2002 de zeemansgraven vaststelden

Toen in 2016 voorbereidingen werden getroffen voor de herdenking, het jaar daarop was het alweer 75 jaar geleden, bleken de wrakken verdwenen te zijn. Illegale bergers die het schroot hebben verkocht, neemt men aan. Nederland was te klein!
Dat er nu helemaal niemand sleepboten, bakken en wellicht drijvende kranen heeft gezien… Dat er geen berichten naar Nederland doorsijpelden over ongewone activiteit boven de wrakposities! Of dat er ineens tonnen schroot aan wal werd gebracht. Want dit soort wrakken berg je niet met de hulp van een sportvissersbootjje. Respecteer een oorlogsgraf met zoveel slachtoffers!

Bijna op de kop af dertig jaar voor deze zeeslag, in de nacht van 14 op 15 april 1912, vond er een andere tragedie op zee plaats. Deze ramp spreekt enorm tot de verbeelding; het betrof ditmaal een schip dat onzinkbaar werd geacht! De Titanic was een schip met waterdichte schotten, verdeeld in compartimenten; er kon gerust een deel vollopen, dan nóg zou het schip niet zinken. Daarom waren er ook niet zoveel reddingsboten nodig, vond Bruce Ismay, algemeen directeur van de White Star Line, de reder. In plaats van 64 sloepen werd slechts de helft geplaatst. ‘De passagiers zouden zich maar zorgen maken bij het zien van zoveel sloepen’ vond de directeur…

Tekst gaat verder onder de foto

De Titanic
De Titanic

De afloop is bekend: het schip raakte een ijsberg en bleek wel degelijk te kunnen zinken.
Ook de precieze positie van dit wrak was lange tijd ongewis. Tot in 1985 de juiste locatie werd vastgesteld. Ditmaal werd het wrak niet illegaal geruimd, daarvoor ligt het te diep, wel zagen sommigen er een lucratief verdienmodel in, om met de superrijken van deze wereld ramptoerisme te beoefenen. Dat mag overigens niet te veel kosten: er werd een duikbootje in elkaar geknutseld met bouwmarktmaterialen en een Logitech F710 pc-game pad voor de besturing. Dat móest wel een keer misgaan! Certificaten? Niet nodig want duur.

Toch gaan mijn gedachten uit naar de nabestaanden…en direct daarna: Wat heb je daar te zoeken? Laat een zeemansgraf met zoveel slachtoffers met rust!

Lees ook:

Zware Kees: vrijuit praten

Zware Kees: duimpje van de zeeman

Zware Kees: laat een zeemansgraf met rust! | Schuttevaer.nl
Column

Zware Kees: laat een zeemansgraf met rust!

Op 27 februari 1942 werd in de Oost de (eerste) Slag in de Javazee uitgevochten. De kruisers De Ruyter en Java, alsmede de torpedobootjager Kortenaer werden tot zinken gebracht, ruim 900 opvarenden vonden de dood. Tegen het licht van de totale Tweede Wereldoorlog was dit een redelijk kleine zeeslag, maar voor de nabestaanden een ramp van ongekend formaat.

Hr.Ms. Kortenaer
Hr.Ms. Kortenaer in de haven van Tandjong-Priok in Tandjoengpriok te Djakarta in 1930 Foto WikiMedia

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer