Dan werkt het zo

Als het werkt: Schutverlies

Nu schutten zo in de belangstelling staat, mede door de discussie over het al dan niet toestaan van de schroef tijdens het schutten, is het verstandig eens naar het gebruik van de sluis zelf te kijken. En dan met name naar het schutverlies. Van welke factoren is dat afhankelijk? En wat is eraan te doen om in tijden van droogte het schutverlies te beperken?

In dit schema is het duidelijk te zien dat het domweg niet uitmaakt wat voor schip wordt geschut. Het water dat verloren gaat (het schutverlies) is altijd breedte, maal lengte, maal verval van de sluis. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer