Uitgebreid programma

Nog een week tot het Smart Shipping Event

Het allereerste Smart Shipping Event staat nu echt voor de deur. Op 1 december laten meer dan 200 maritieme professionals zich helemaal bijpraten over wat er allemaal op de binnenvaart afkomt als het gaat om technologie die het varen veiliger en duurzamer moet maken.

Binnenvaartschip op de Maas. 2022, iStock, Meindert van der Haven

Het is weliswaar de eerste editie, maar dat is geen reden om de zaken klein aan te pakken. Smart shipping is immers een groot en actueel thema voor de binnenvaart. Het biedt tal van mogelijkheden om de uitvoering te verbeteren en vergemakkelijken, maar door het groeiende aanbod in oplossingen ligt ook het scenario op de loer waarbij door de bomen het zicht op het bos verloren dreigt te gaan. Het Smart Shipping Event helpt de binnenvaart vooruit door het kaf van het koren te scheiden.

Dat gebeurt die dag op verschillende manieren. Allereerst is er van 10.00 tot iets na 16.00 uur een uitgebreid programma waarin deskundige sprekers uit alle geledingen van de sector hun visie op het thema geven. Zo leidt Rudy Negenborn van de TU Delft een discussie over de link tussen smart shipping en smart logistics en doet Carmen Vennik uit de doeken hoe Dutch Cargo Purchase werkt maakt van smart shipping op oude schepen met jonge bemanningen. En dit zijn maar enkele voorbeelden van wat er op het zeer uitgebreide programma staat.

Netwerkplein en gratis download

Eveneens niet te missen is het netwerkplein. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Naval Inland Navigation, NOVIMOVE – Smart & sustainable waterways, Shipping Technology, Unibarge, Kooiman Marine Group en AVATAR presenteren daar hun producten, diensten en projecten. Het programma voorziet ook in diverse netwerkmomenten in de vorm van twee pauzes en een onderbreking voor de lunch.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom heeft Schuttevaer onlangs een gratis download uitgebracht met daarin vijf artikelen die de deelnemers op 1 december goed beslagen ten ijs laten komen, waardoor niets de aanmelding nog in de weg staat.

Lees ook:

Smart-Ship geeft eerste zetje in transitie naar stuurhut van de toekomst

Smart shipping op oude schepen met jonge mensen