Wielrennen

Op de visafslag van Hanstholm volgt iedereen Jonas Vingegaard en de Tour de France

De Deense wielrenner Jonas Vingegaard heeft woensdag 13 juli de macht gegrepen in de Tour de France. Hij won de etappe naar de loodzware Col du Granon en versloeg daar tweevoudig winnaar Tadej Pogacar. Enkele jaren geleden werkte Vingegaard nog op de visafslag in Hanstholm. Zijn oud-collega’s volgen de Tour de France daar nu op de voet.

De Deense wielrenner Jonas Vingegaard won de 11e etappe van de Tour de France. (Foto ANP)
De Deense wielrenner Jonas Vingegaard won de 11e etappe van de Tour de France. (Foto ANP)

‘Hij heeft het van mij geleerd’, zegt Karsten Mikkelsen gekscherend. Mikkelsen heeft een visexportbedrijf in Hanstholm en is zelf een groot wielerliefhebber. Vingegaard, renner voor het Nederlandse Jumbo-Visma, werkte op jonge leeftijd op de Deense visafslag, samen met Mikkelsen. ‘Een harde werker’, zegt Mikkelsen.

Karsten Mikkelsen op de visafslag. (Foto Willem den Heijer)

De oud-collega’s op de visafslag in het vissersdorp zijn trots op Vingegaard. ‘Alle inwoners volgen de Tour de France nu op de voet.’

Champs-Élysées

Vingegaard werkte in de visafslag van 5 uur ’s morgens tot een uur of 9. Vervolgens sprong hij op de fiets om kilometers te maken. Met het geld dat hij verdiende kocht hij een nieuwe fiets en bleef trainen. Het harde werken op de visafslag en op de fiets betaalde zich 13 juli uit. Hij zegevierde alleen op 2413 meter hoogte. Een belangrijke stap richting het podium op de Parijse Champs-Élysées, waar de wielerronde zondag 24 juli finisht.

Vingegaard zijn oude werkomgeving. (Foto Willem den Heijer)

Jongensboek

Toen de 25-jarige Vingegaard vorig jaar doorbrak als wielrenner van wereldklasse schoten de artikelen over zijn verleden als paddenstoelen uit de grond. ‘De route van Jonas Vingegaard gaat van de visafslag naar top van het Tourklassement‘, kopte de Volkskrant en ‘Jonas Vingegaard, van visafslag naar Tourpodium‘, schreef het AD.

Er dook een video op, waar de jonge Vingegaard te zien is terwijl hij de vis bewerkt en ijs op de vis schept.

Nu, een jaar later, daags nadat hij de macht grijpt in de grootste wielerronde van de wereld schrijft Wielerflits: ‘Jonas Vingegaard: van visafslag tot geletruidrager in de Tour de France‘. Het is een jongensboek in de maak.

Lees ook:

Hulp aan visserij verdeelt coalitiepartijen

Kleine WR-109 waagt kans in Denemarken

Op de visafslag van Hanstholm volgt iedereen Jonas Vingegaard en de Tour de France | Schuttevaer.nl
Wielrennen

Op de visafslag van Hanstholm volgt iedereen Jonas Vingegaard en de Tour de France

De Deense wielrenner Jonas Vingegaard heeft woensdag 13 juli de macht gegrepen in de Tour de France. Hij won de etappe naar de loodzware Col du Granon en versloeg daar tweevoudig winnaar Tadej Pogacar. Enkele jaren geleden werkte Vingegaard nog op de visafslag in Hanstholm. Zijn oud-collega’s volgen de Tour de France daar nu op de voet.

De Deense wielrenner Jonas Vingegaard won de 11e etappe van de Tour de France. (Foto ANP)
De Deense wielrenner Jonas Vingegaard won de 11e etappe van de Tour de France. (Foto ANP)

‘Hij heeft het van mij geleerd’, zegt Karsten Mikkelsen gekscherend. Mikkelsen heeft een visexportbedrijf in Hanstholm en is zelf een groot wielerliefhebber. Vingegaard, renner voor het Nederlandse Jumbo-Visma, werkte op jonge leeftijd op de Deense visafslag, samen met Mikkelsen. ‘Een harde werker’, zegt Mikkelsen.

Karsten Mikkelsen op de visafslag. (Foto Willem den Heijer)

De oud-collega’s op de visafslag in het vissersdorp zijn trots op Vingegaard. ‘Alle inwoners volgen de Tour de France nu op de voet.’

Champs-Élysées

Vingegaard werkte in de visafslag van 5 uur ’s morgens tot een uur of 9. Vervolgens sprong hij op de fiets om kilometers te maken. Met het geld dat hij verdiende kocht hij een nieuwe fiets en bleef trainen. Het harde werken op de visafslag en op de fiets betaalde zich 13 juli uit. Hij zegevierde alleen op 2413 meter hoogte. Een belangrijke stap richting het podium op de Parijse Champs-Élysées, waar de wielerronde zondag 24 juli finisht.

Vingegaard zijn oude werkomgeving. (Foto Willem den Heijer)

Jongensboek

Toen de 25-jarige Vingegaard vorig jaar doorbrak als wielrenner van wereldklasse schoten de artikelen over zijn verleden als paddenstoelen uit de grond. ‘De route van Jonas Vingegaard gaat van de visafslag naar top van het Tourklassement‘, kopte de Volkskrant en ‘Jonas Vingegaard, van visafslag naar Tourpodium‘, schreef het AD.

Er dook een video op, waar de jonge Vingegaard te zien is terwijl hij de vis bewerkt en ijs op de vis schept.

Nu, een jaar later, daags nadat hij de macht grijpt in de grootste wielerronde van de wereld schrijft Wielerflits: ‘Jonas Vingegaard: van visafslag tot geletruidrager in de Tour de France‘. Het is een jongensboek in de maak.

Lees ook:

Hulp aan visserij verdeelt coalitiepartijen

Kleine WR-109 waagt kans in Denemarken