‘Hij heeft het van mij geleerd’, zegt Karsten Mikkelsen gekscherend. Mikkelsen heeft een visexportbedrijf in Hanstholm en is zelf een groot wielerliefhebber. Vingegaard, renner voor het Nederlandse Jumbo-Visma, werkte op jonge leeftijd op de Deense visafslag, samen met Mikkelsen. ‘Een harde werker’, zegt Mikkelsen.

De oud-collega’s op de visafslag in het vissersdorp zijn trots op Vingegaard. ‘Alle inwoners volgen de Tour de France nu op de voet.’
Champs-Élysées
Vingegaard werkte in de visafslag van 5 uur ’s morgens tot een uur of 9. Vervolgens sprong hij op de fiets om kilometers te maken. Met het geld dat hij verdiende kocht hij een nieuwe fiets en bleef trainen. Het harde werken op de visafslag en op de fiets betaalde zich 13 juli uit. Hij zegevierde alleen op 2413 meter hoogte. Een belangrijke stap richting het podium op de Parijse Champs-Élysées, waar de wielerronde zondag 24 juli finisht.

Jongensboek
Toen de 25-jarige Vingegaard vorig jaar doorbrak als wielrenner van wereldklasse schoten de artikelen over zijn verleden als paddenstoelen uit de grond. ‘De route van Jonas Vingegaard gaat van de visafslag naar top van het Tourklassement‘, kopte de Volkskrant en ‘Jonas Vingegaard, van visafslag naar Tourpodium‘, schreef het AD.
Er dook een video op, waar de jonge Vingegaard te zien is terwijl hij de vis bewerkt en ijs op de vis schept.
Before turning pro Jonas Vingegaard used to work in a fish factory pic.twitter.com/W7JrdLr3wG
— the Inner Ring (@inrng) July 8, 2021
Nu, een jaar later, daags nadat hij de macht grijpt in de grootste wielerronde van de wereld schrijft Wielerflits: ‘Jonas Vingegaard: van visafslag tot geletruidrager in de Tour de France‘. Het is een jongensboek in de maak.
Lees ook: