Sloop bijna klaar

Bouw van nieuwe Antwerpse Royerssluis kan bijna beginnen

De sloopwerkzaamheden van de Royerssluis in Antwerpen naderen de afronding later dit jaar. Al tijdens de sloop kan in het tweede kwartaal van dit jaar begonnen worden met de bouw van de nieuwe sluis, vertelt directeur projecten bij Boskalis, Arno van Schaik.

De Antwerpse Royerssluis stond al jaren op de rol voor vernieuwing, in 2028 moet de nieuwe sluis er zijn. Foto Tomas Lueks

In 2028 moet de nieuwe Royerssluis in Antwerpen klaar zijn. Het nieuwe kunstwerk wordt 230 meter lang en 36 meter breed en is daarmee geschikt voor vierbaksduwvaart. De werkzaamheden worden verricht door een consortium bestaande uit Boskalis Nederland, CIT Blaton, Stadsbader, Mobilis TBI en Artes Group.

De sloopwerkzaamheden van de in 1907 geopende sluis zijn al geruime tijd onderweg en worden eind dit jaar afgerond. ‘We zijn begonnen in 2021. Eerst moest er een bouwkuip om de bestaande sluis worden gerealiseerd’, vertelt Van Schaik. Daarvoor is onder andere 40.000 m2 aan cement-bentoniet wand geplaatst. CB-wanden hebben een waterkerende functie en worden vaker gebruikt voor bouwkuipen. ‘Toen de bouwkuip stond hebben we de oude sluis leeggepompt en de waterstand in de bouwkuip verlaagd.’

Tekst gaat verder onder de foto

De bouw van de nieuwe sluis kan beginnen voordat de oude helemaal gesloopt is. Foto Sven Nobels

Sluiswachterswoning

Vervolgens kon de sloop beginnen. Van de oude sluis blijft niets meer over, op één ding na. ‘Ja, dat is ook nog een klus geweest. Het oude sluiswachterswoning blijft behouden. Die staat nu op een soort eilandje. Wanneer de nieuwe sluis er is, wordt de sluis vanuit dit huis bediend. Daarvoor moet het eerst nog wel gerenoveerd worden’, stelt Van Schaik.

De bouw van de nieuwe sluis begint in de tweede kwartaal van dit jaar. ‘Maar, zoals je ziet op de foto’s moeten we ook nog een deel slopen. Dat kan parallel aan elkaar.’

Sloop in cijfers

Het consortium heeft op LinkedIn cijfers van de sloop tot nu gedeeld. Tot nu toe aangelegd, gesloopt en gebaggerd is:

Tijdelijke wegen: 20.400m²
Werfwegen: 26.500m²
CB wand: 40.000m²
Diepwand: 5000m²
Damwand: 14.000m²
Combiwand: 3.000m²
Baggerwerkzaamheden: 50.000m³

Volop sloopwerkzaamheden in de Antwerpse Royerssluis. Foto Sven Nobels

Bouw van nieuwe Antwerpse Royerssluis kan bijna beginnen | Schuttevaer.nl
Sloop bijna klaar

Bouw van nieuwe Antwerpse Royerssluis kan bijna beginnen

De sloopwerkzaamheden van de Royerssluis in Antwerpen naderen de afronding later dit jaar. Al tijdens de sloop kan in het tweede kwartaal van dit jaar begonnen worden met de bouw van de nieuwe sluis, vertelt directeur projecten bij Boskalis, Arno van Schaik.

De Antwerpse Royerssluis stond al jaren op de rol voor vernieuwing, in 2028 moet de nieuwe sluis er zijn. Foto Tomas Lueks

In 2028 moet de nieuwe Royerssluis in Antwerpen klaar zijn. Het nieuwe kunstwerk wordt 230 meter lang en 36 meter breed en is daarmee geschikt voor vierbaksduwvaart. De werkzaamheden worden verricht door een consortium bestaande uit Boskalis Nederland, CIT Blaton, Stadsbader, Mobilis TBI en Artes Group.

De sloopwerkzaamheden van de in 1907 geopende sluis zijn al geruime tijd onderweg en worden eind dit jaar afgerond. ‘We zijn begonnen in 2021. Eerst moest er een bouwkuip om de bestaande sluis worden gerealiseerd’, vertelt Van Schaik. Daarvoor is onder andere 40.000 m2 aan cement-bentoniet wand geplaatst. CB-wanden hebben een waterkerende functie en worden vaker gebruikt voor bouwkuipen. ‘Toen de bouwkuip stond hebben we de oude sluis leeggepompt en de waterstand in de bouwkuip verlaagd.’

Tekst gaat verder onder de foto

De bouw van de nieuwe sluis kan beginnen voordat de oude helemaal gesloopt is. Foto Sven Nobels

Sluiswachterswoning

Vervolgens kon de sloop beginnen. Van de oude sluis blijft niets meer over, op één ding na. ‘Ja, dat is ook nog een klus geweest. Het oude sluiswachterswoning blijft behouden. Die staat nu op een soort eilandje. Wanneer de nieuwe sluis er is, wordt de sluis vanuit dit huis bediend. Daarvoor moet het eerst nog wel gerenoveerd worden’, stelt Van Schaik.

De bouw van de nieuwe sluis begint in de tweede kwartaal van dit jaar. ‘Maar, zoals je ziet op de foto’s moeten we ook nog een deel slopen. Dat kan parallel aan elkaar.’

Sloop in cijfers

Het consortium heeft op LinkedIn cijfers van de sloop tot nu gedeeld. Tot nu toe aangelegd, gesloopt en gebaggerd is:

Tijdelijke wegen: 20.400m²
Werfwegen: 26.500m²
CB wand: 40.000m²
Diepwand: 5000m²
Damwand: 14.000m²
Combiwand: 3.000m²
Baggerwerkzaamheden: 50.000m³

Volop sloopwerkzaamheden in de Antwerpse Royerssluis. Foto Sven Nobels