Scheepswerf

Brand bij superjachtbouwer Lürssen onder controle: gewonde door rookvergiftiging

De brandweer heeft de grote brand op de Lürssen Kröger Werft in Schacht Audorf aan het Kielerkanaal in de deelstaat Sleeswijk-Holstein onder controle. Een medewerkster van de werf moest vanwege een rookvergiftiging naar het ziekenhuis worden vervoerd. Het vuur legde een van de hallen op het terrein in de as, een in de hal in aanbouw zijnde superjacht werd onherstelbaar beschadigd.

De brand is inmiddels onder controle. Het nablussen gaat nog tot in de nacht duren, is de verwachting. Foto ANP

In de loop van dinsdagmiddag had de brandweer het vuur onder controle, het nablussen gaat naar verrwachting nog de hele nacht duren. De brandweer, op het hoogtepunt van de brand met 300 mensen aanwezig, aldus de omroep NDR, kon voorkomen dat het vuur oversloeg. Er werd zowel vanaf het land als ook door blusboten vanaf het kanaal geblust.

De scheepvaart op het Kielerkanaal werd kort na het uitbreken van de brand, op dinsdagmorgen om negen uur, heel kort stilgelegd. Maar omdat de werf aan de oostkant van het kanaal ligt en er een westenwind stond, werd het kanaal snel weer opengesteld. Een woonwijk aan de oostkant van de werf, tussen het werfterrein en autosnelweg A7 werd vanwege de overtrekkende dikke zwarte rookwolken geëvacueerd.

Eerdere brand

In 2018 brandde een hal van Lürssen in Bremen af. Het daarin liggende 146 meter lange jacht Sassi ging verloren. Het werd in het bouwdok naar de werf Blohm+Voss gesleept en daar gesloopt. De totale schade bedroeg ruim een half miljard euro. Lürssen heeft momenteel op haar verschillende locaties nog zes jachten in aanbouw. Dat meldt Boat International. Hiertoe behoren het 107 meter lange Project Icecap en het 142,1 meter lange Project Ali Baba, dat in december 2023 zijn eigen incident veroorzaakte toen het tijdens het uitdokken om naar een afbouwwerf te varen, door de deur van een dok ramde. Volgens Vesselfinder ligt het schip op dit moment in dok Elbe 17 bij Blohm+Voss in Hamburg.