Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Politie wil vaarbewijsplicht vanaf acht meter lengte en praktijkexamen

Rotterdam

De politie pleit voor een praktijkexamen voor het klein vaarbewijs en uitbreiding van de vaarbewijsplicht naar schepen vanaf acht meter lengte. Dat meldt RTL Nieuws.

1 / 1
Het behalen van het vaarbewijs kan nu nog op basis van een theorie-examen en dan wordt geen roer aangeraakt. (Foto Varen doe je samen!)

Het behalen van het vaarbewijs kan nu nog op basis van een theorie-examen en dan wordt geen roer aangeraakt. (Foto Varen doe je samen!)

Een vaarbewijs is momenteel verplicht voor recreatieschippers van schepen langer dan 15 meter of die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. De politie wil dat dit wordt verscherpt, omdat de recreatievaart bij de helft van de scheepsongelukken betrokken is.

Ook een praktijktoets moet bijdragen aan de vaardigheden van de recreatievaart. Het behalen van het vaarbewijs kan nu nog op basis van een theorie-examen. Daarvoor hoeft geen roer te worden aangeraakt.

In Studio Schuttevaer ging het onlangs ook over de aanvaringen en de rol van de recreatievaart hierin. Leny van Toorenburg (BLN-Schuttevaer) en Maurits van der Linde (Platform Zero Incidents) waren te gast:

Lees ook:

Studio Schuttevaer: Kunnen pleziervaart en beroepsvaart elkaar begrijpen?

Twee aanvaringen op een dag bij brug IJssel in Zutphen

(Jelmer Bastiaans)

Reacties (6)
 • Stunteltje

  “Het behalen van het vaarbewijs kan nu nog op basis van een theorie-examen. Daarvoor hoeft geen roer te worden aangeraakt.” geldt ook voor het behalen van het groot vaarbewijs. Theorie leren en dan vier jaar schilderen en koffiezetten.

 • Bisam

  Goed idee vaarbewijsplicht voor alles wat mechanisch wordt voortbewogen! Wat ik mis is echter een keuring,en met name een gaskeuring met certificaat! Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken met gas, flessen die buiten staan, leidingen die niet goed zijn,slangen die poreus zijn en over datum, bij deze keuring de brandblussers keuren en zwemvesten,etc. Daarnaast een praktijk proef, prima, maar welke instantie kan en wil dit doen. Op de eigen boot? Zo zijn er nogal wat vragen. Marifoon bij vaarbewijs opnemen en marifoonplicht? Men zal mij wel een nerd vinden, maar kom regelmatig toch boten tegen die rijp zijn voor de sloop!

 • woutrina

  mhr Dassen dat lost je op dezelfde manier op, als je een auto wilt huren dan is een rijbewijs ook een must.zo ingewikkeld is dat niet

 • elzinga

  is dit een verlate 1 april grap ? eerst maar eens de brug en sluiswachter terug. en terug naar havenmeesters die wel naar buiten komen en niet de hele dag als een kassiere in een hokje zitten en geen idee hebben wat er buiten gebeurt. verder zou ennig toezicht op de constructie ook helpen. immers varende tuinhuisjes zonder zicht, doe daar wat aan. de politie heeft geen middelen om te handhaven en dat moet je ook niet willen. meer regels, meer politie om te handhaven dat moet je niet willen. en uiteindelijk mag er toch zo nu en dan wel eens wat misgaan, als of er op de weg nooit wat gebeurt en daar heeft iedere peuter inmiddels een helm op en tig bewijsjes hoe zich te gedragen. m.i. een kansloze visie van een niet ter zake kundige politie ambtenaar.

 • G Dassen

  Het is nogal makkelijk van de politie omdat te stellen, door al de reorganisaties bij de politie is er weinig toezicht overgebleven op het water en heeft men een sfeer gecreƫerd dat alles kan en mag op het water. Uiteraard hoe meer kennis hoe beter, maar hoe ga je dat oplossen voor de huursector,waar jij een boot kunt huren van 15 meter op 5 meter zonder enige vorm van kennis,om ze tegen te komen in het midden van het Amsterdam rijnkanaal rond Utrecht.Of nog erger een blokhut zonder enige vorm van achteruit zicht.

 • R.F. Boom

  Misschien kunnen ze dan gelijk even het ongecertificeerd varen zonder grootvaarbewijs met betalende passagiers aanpakken.
  Daar waar de ene ondernemer z’n nek uitsteekt en investeert in schepen met CVO en personeel met GVB 1&2 en veel kosten maakt om alles in orde te houden komt de ander weg met een reddingsvest brandblusser en klein vaarbewijs. Te zot voor woorden.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook