[UPDATE] Spits verzwolgen door de Maas in Luik

Een spits die afgemeerd lag bij de jachthaven in het centrum van Luik is vrijdagmiddag gezonken. Het gaat om een woonspits die daar permanent ligt afgemeerd.

De 26 meter lange Dove wordt verzwolgen door het water. (Beeld uit video)
De 26 meter lange Dove wordt verzwolgen door het water. (Beeld uit video)

Een omwonende zegt tegen de Belgische kranten dat de schepen door het hoge water deels op het talud terecht zijn gekomen. Daardoor zou dit schip een makkelijke prooi zijn geworden voor het kolkende Maaswater dat dwars door de stad dendert.

De website van de regionale website Sudinfo meldt dat de bewoonster een 90-jarige Engelse vrouw is. Zij was volgens verschillende media al van boord gehaald. Overigens gaat het volgens mensen die het videofilmpje nauwkeurig bekeken hebben waarschijnlijk niet om een spits maar om een luxe motor.

Na het zinken van de Dove is vrijdagmiddag in Luik nog een tweede tot woonschip verbouwd voormalig binnenvaartschip  door de stroom gegrepen en gezonken. Het gaat om de Quintus Quarter die in de buurt van de Dove lag. Het schip diende als bed-and-breakfast. Op een video-opname die omstanders maakten is te zien dat ook dit schip nadat het van de kant is losgekomen binnen een minuut zinkt.

De wrakken van beide schepen schip kunnen een probleem vormen als het water is gedaald en de scheepvaart weer op gang komt. Mogelijk zijn de wrakken onder de brug direct benedenstrooms blijven steken. Woordvoerder Hélène Thiébaut van de haven in Luik zegt tegen de krant L’Avenir dat er over het voorval direct contact is opgenomen met de Waalse vaarwegbeheerder SPW zodat die de scheepvaart kan waarschuwen.

Meerdere teams van de Reddingsbrigade Noord-Holland zijn op weg naar Luik om daar te helpen. De autoriteiten hebben onmiddellijke evacuatie bevolen. De Maas treedt daar uit haar oevers en de dam van Monsin dreigt het te begeven. De dam is al een jaar in aanbouw, waardoor het niet de gebruikelijke hoeveelheid water kan verwerken. Een grote zorg is of een kraan dichtbij de dam niet op een hoogspanningslijn zal vallen.

Lees ook:

Dijkdoorbraak: Julianakanaal dreigt leeg te lopen

Hoog water op Maas en Rijn kwam onverwacht