Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Hennepplantage gevonden op binnenvaartschip Perla

Tjerkgaast

De politie heeft vrijdag 30 april een hennepkwekerij met meer dan 1000 planten aangetroffen op het  binnenvaartschip Perla in het Prinses Margrietkanaal ter hoogte van Spannenburg. De plantage op het schip is dezelfde dag – en opeenvolgende nacht – nog ontmanteld. De Perla droeg tot 2020 de naam Fox en kreeg bekendheid vanwege de fosfinevergiftiging van de bemanning.

1 / 1
De politie heeft vrijdag 30 april een hennepkwekerij van meer dan 1000 planten aangetroffen op een binnenvaartschip Perla in het Prinses Margrietkanaal. Foto de Vries Media

De politie heeft vrijdag 30 april een hennepkwekerij van meer dan 1000 planten aangetroffen op een binnenvaartschip Perla in het Prinses Margrietkanaal. Foto de Vries Media

Agenten van de Landelijke Eenheid Noord-Oost werden geattendeerd op een ongewone situatie bij een binnenvaartschip. Toen zij poolshoogte gingen nemen, troffen zij in het laadruim meerdere ruimtes met hennepplanten aan. De ontmanteling heeft tot in de vroege ochtend van zaterdag 1 mei geduurd, zo laat de politie weten.

Het binnenvaartschip Perla is door de politie in beslaggenomen en het onderzoek is in volle gang. De Perla is een drogeladingschip uit 1954. De laatst bekende eigenaar was A. De Waardt en toen heette het schip Fox. In 2020 werd het schip verkocht.

Schipper Andre de Waardt en zijn vrouw Vanessa kwamen bijna om het leven door fosfinegas.

Uit de AIS-gegevens blijkt dat de P59 van de politie naast de Perla ligt.

Het gebeurt vaker dat er een wietplantage wordt ontdekt aan boord van een binnenvaartschip. De politie heeft in oktober 2020 een grote hennepkwekerij ontdekt op een vrachtschip in Werkendam. Het schip lag aan de kade in een van de havens aan het Steurgat. (Rene Quist)

Reacties (4)
 • elzinga

  Klopt arjen, fosfine affaire was eind 2019.

 • René Quist

  Dank! Is inmiddels aangepast.

 • auroraspits

  In het artikel staat dat de fox in 2018 al werd verkocht. Volgens mij was het fosfine gebeuren eind 2019 ?

 • daisy

  Is de binnenvaart groen, weer niet goed.
  Toch is kijken hoe het zit met de green deal, deze collega was aardig op weg.

  G.M. Noldes

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook