Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Eerste containerschip door nieuwe kolk sluis Eefde

Eefde

Het eerste containerschip is deze week door de nieuwe kolk van de sluis bij Eefde gevaren. Met het schutten van het containerschip Mar-Grethe zijn alle onderdelen van de sluiskolk nogmaals getest, nadat een week eerder al een werkvaartuig geschut was. Het containerschip was onderweg met 32 lege containers vanuit Hengelo naar Delft.

1 / 3
Het containerschip Mar-Grethe vaart als eerste containerschip door de nieuwe sluis bij Eefde. (Foto Sander Wels)

Het containerschip Mar-Grethe vaart als eerste containerschip door de nieuwe sluis bij Eefde. (Foto Sander Wels)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (4)
 • Henri.Derksen

  De door de heer van Lent bedoelde deuren zijn zogenaamde verticale zakdeuren die zakken in de bovendrempel. Die komen veel voor op de meeste oude Moezel sluizen, en vrijwel alle sluizen in het Main-Donau-Kanal. De bovendeur in Eefde is een zogenaamde horizontaal draaiende cirkel segmentdeur van een kwart cirkel, zoals ook veel gebruikt in het bovenhoofd
  van alle nieuwe Saar en Moezel sluizen in de grote 2e kolken. Deze segmentdeuren draaien horizontaal 90 graden naar onderwater. Tijdens het openen en sluiten van deze deuren wordt in Duitsland vaak een geel knipperlicht getoont. Dat zouden ze hier in Eefde ook moeten doen naar mijn idee. Bij gelijk water en geopende bovendeur vaar je dan over de deur heen. Voor onderhoud kan de cirkelsegment bovendeur in Eefde volledig boven water gedraaid worden. Bij calamiteiten kan hij ook bij snelstromend water snel gesloten worden, net als een hefdeur of zakdeur. Er bestaan ook cirkel segment deuren die naar boven opendraaien, zoals b.v. in de kleine Parksluis in Rotterdam vlakbij de Euromast. Daar vaar je dan dus onder die geopende cirkelsegmentdeur door, wat dan uiteraard een hoogtebeperking geeft (max. 4,15 m.). Voor dekschuiten, fruitpramen, Westlanders en jachten meestal geen probleem bij buiten eb-standen lager dan het kanaalpeil binnen wat op N.A.P.-0,40 staat.
  Met een vriendelijke nautische groet van Henri Derksen.

 • m de graaf

  Ook op WD Kanaal bij de kleine sluizen

 • William de Wijs

  Mits ik het goed begrepen heb?!? (Deuren die naar beneden gaan, onder water verdwijnen zal ik maar zeggen.) Ook op de Seine, en daar zijn nogal eens problemen mee.

 • N.M.F.M. van Lent

  Deze deuren zijn er ook op de Neckar en op de Donau

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook