Ingezonden: ‘Is piraterij legaal?’

Misschien wordt het tijd dat zeevarenden zich eens uitspreken over hoe het voelt als er kranten aan boord komen met berichten waarin wordt vermeld hoe de internationale marine en de regeringen in deze wereld omgaan met piraten.

Piraten die zijn aangehouden, worden ontwapend en vervolgens vrijgelaten. Domme piraten die per ongeluk een Duitse marinetanker aanvallen worden wel aan de wal vastgezet in Kenia en vervolgens laat je die mensen een rechtszaak aanspannen vanwege het feit dat ze vast zitten. Te belachelijk voor woorden. Schijnbaar zijn we nu toch echt aangeland in de goeie ouwe VOC-tijd van Balkenende, waarin piraterij legaal was. Gaan we ook weer kapersbrieven afgeven, want dat is het statement wat hier gemaakt wordt aan ze. Het is dus toegestaan en juridisch kunnen we er niks mee als piraten schepen en zeelui gijzelen en zelfs vermoorden. Is iedereen vergeten dat deze piraten al miljoenen hebben verdiend aan losgeld? Denkt men nu echt dat het afpakken van wapens gaat helpen in de strijd tegen piraterij? Ze gaan terug naar de kust en via hun satelliettelefoon hebben ze al lang geregeld dat het nieuwe spul op de kant standby staat. Om met Louis van Gaal te spreken: zijn wij nou zo slim, of mijn regering zo dom. Ze komen net zo hard weer terug en vallen vervolgens een volgend (Nederlands?) schip aan. Het ergste dat je kan gebeuren is dat je je wapens kwijt bent.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (5)

  • @Ernst
    ik keur hun gedrag zeker niet goed, maar wat ik met artikel wil laten zien is dat het westen eerst de boel verziekt en dan moord en brand schreeuwt dat het mis gaat
    zeker worden de ex vissers nu geexploiteert, maar we lopen achter de feiten aan van een door het westen zelf gecreerd probleem

    Geplaatst door: S.de Bie op
  • Ik ben het helemaal met de Kapitein Nab eens!

    Niks mag een reden zijn om dit soort acties te rechtvaardigen.

    Geplaatst door: Jeroen op
  • @s.de Bie……Ik vind dat u de plank toch een beetje mis slaat.. Dus deze nobele ridders staan in hun recht? Pardon? Het zijn ordinaire misdadigers..Ze gijzelen en vermoorden soms mensen..O ja, en willen ook nog een beetje geld, en dat stoppen ze natuurlijk samen in een potje, zodat de plaatselijke Rova de rommel gaat opruimen.. Kom nou. Ik denk persoonlijk dat het meer voor eigen verreiking gebruikt word,niet waar? Als deze piraten nou goede bedoelingen hebben.dan kapen zij bijvoorbeeld een tanker en dan eisen ze geen losgeld maar vragen ze aandacht voor hun problematiek, alleen al om een statement te maken. Maar zolang deze mensen door gaan met deze praktijken, mogen ze van mij deze mensen opknopen aan een boom.. Al zul je die niet veel vinden daar, maar dat terzijde..En wat vindt u ervan als uzelf gegijzeld word door deze “vriendelijke heren”? U gaat zeker een kopje thee drinken met deze zee rovers, en een verhaal ophangen dat u het allemaal wel begrijpt dat zij u in deze nare situatie hebben gebracht .. En het advies geven om geen 5 miljoen dollar maar 10 tien miljoen dollar losgeld te eisen.. Het spijt mij, maar met mensen als u word er geen oorlog gewonnen…en vergis u niet, ook ik keur het dumpen van afval in zee waar dan ook ter wereld ten stelligste af. Maar wat deze piraten doen is niet de oplossing. Zolang zij doorgaan zal het Westen zeker niet over de brug komen om hulp te verlenen waar nodig… Goedenavond

    Geplaatst door: Ernst Klein op
  • Piraterij zal onuitroeibaar blijven zolang er armoede en onrecht heerst. Maar ik heb ook wel eens gelezen dat er een par grote bazen in bv Singapore, Manilla of Shanghai zitten die het organiseren en het merendeel van de losgelden opstrijken. Wanneer gaan we daar achteraan?

    Geplaatst door: F. Noom op
  • Deze kaptein snap ik heel goed, maar het is goed ook de andere kant te weten

    Somalië en de rol van het Westen
    In 1991 stortte het kabinet van Somalië ineen. Sinds die tijd lijdt de bevolking van 9 miljoen inwoners honger en kennen ze niks anders dan ellende. Westerse landen zagen dit als een grote kans en stalen de voedselvoorraden van dit land en dumpten tonnen nucleair afval in de wateren voor hun kust.

    Ja, je leest het goed. Zodra de overheid gevallen was verschenen er mysterieuze Europese schepen voor hun kusten die grote hoeveelheden vaten met nucleair afval dumpten. De bevolking aan hun kust werd zieker en zieker. In het begin kregen ze last van vreemde uitslag, overgeven en kwamen hun kinderen mismaakt ter wereld. Na de tsunami van 2005 spoelden honderden zwaar giftige en nucleaire illegaal gedumpte vaten aan op de kusten van Somalië. Mensen begonnen ziekteverschijnselen te krijgen die passen bij stralingssymptomen en meer dan 300 mensen kwamen om het leven.

    Ahmedou Ould-Abdallah, de gezant van de VN voor Somalië vertelt; ‘Iemand dumpt nucleair afval hier en ook zware metalen zoals cadmium en kwik, noem maar op, vanalles en nog wat wat giftig is kun je er vinden. Het meeste van deze troep is afkomstig ( traceerbaar ) van Europese ziekenhuizen en fabrieken die het via de Italiaanse maffia goedkoop afvoeren. Bij de vraag aan Ahmedou Ould-Abdallah wat Europese overheden hieraan doen zegt hij. ‘Niks, helemaal niks, geen schoonmaakacties, geen compensatie zodat wij hetzelf kunnen opruimen op een verantwoorde wijze en geen preventieve maatregelen, niks dus, helemaal niks’.

    Tegelijkertijd zijn Europese vissersboten bezig de kusten voor Somalië compleet leeg te vissen. Nu de eigen wateren haast geen vis meer bevat door overbevissing wijken ze gewoon uit naar landen die zich niet kunnen verweren. Meer dan 300 miljoen dollar aan vis wordt en per jaar weggevist uit de onbeschermde wateren voor de Somalische kust. Grote vissersboten vissen er op tonijn, garnalen, kreeft en ander zeeleven.

    De lokale bevolking is daarmee één van hun belangrijkste inkomstenbronnen kwijt. Een plaatselijke visser in het dorpje Marka, zo’n 100 km ten zuiden van Mogadishu vertelde aan Reuters; ‘Als er niks gedaan wordt zal er spoedig geen vis meer over zijn in onze wateren’.

    Vanuit dit perspectief zijn dus de Nieuwe Somalische piraten ontstaan. Iedereen weet dat het gewoon de plaatselijke kustbevolking is die in eerste instantie met speedbootjes het dumpen van afval tegen wilden gaan en het vissen in hun wateren, ze noemen zichzelf de Vrijwillige Kustwacht van Somalië. Dit alles wetende is het goed te begrijpen waarom ze dit doen.

    In een telefonisch interview zei één van de piratenleiders, Sugule Ali, dat hun motief is om het illegaal dumpen van afval en het illegaal wegvissen van hun zeeleven tegen te gaan. Wij zien onszelf niet als boeven. Het zijn net zij die illegaal vissen en afval dumpen die de boeven zijn, bovendien zijn ze vrijwel allemaal zwaar bewapend en dat in onze territoriale wateren!

    Natuurlijk zitten er ook hier weer figuren tussen die wel degelijk verkeerd bezig zijn, dat zul je altijd zien. Het overgrote deel van de piraten echter heeft de volledige steun van de bevolking. Een onafhankelijk Somalisch Nieuwsblad heeft een grondig onderzoek gedaan onder de bevolking naar de steun voor de piraten. 70% steunt de piraten onvoorwaardelijk in hun strijd tegen het illegaal dumpen en vissen en het beschermen van hun territoriale wateren.

    Gedurende de revolutie in de VS was het George Washington die piraten inhuurde om de territoriale wateren van de VS te beschermen, zij hadden toen nog geen marine of kustwacht. De meeste Amerikanen stonden ook achter die piraten. Is dit dan zoveel anders?

    Laten wij het Westen hun gang gaan?
    Wat verwachten wij dan van de Somaliërs? Dat ze passief toekijken hoe wij hun kusten verzieken, hun wateren leegvissen en hun kinderen vermoorden met gif dat wij via de Italiaanse maffia dumpen? Het Westen onderneemt helemaal niks hiertegen. Nu de piraten zelf actie ondernemen en zo’n 20% van de olietransporten langs hun kusten verstoren schreeuwen wij moord en brand. Als wij echt iets willen doen tegen piraterij dan kijk je naar de oorzaak en los je die problemen op, het probleem ligt bij ons, zij beschermen zich enkel met de weinige middelen die zij hebben.

    Lessen uit het verleden?
    Misschien wordt dit hele verhaal uit 2009 het beste samengevat door een andere piraat die in de vierde eeuw voor Christus leefde. Hij werd opgepakt door soldaten van Alexander de Grote die van hem verlangde dat hij duidelijk maakte wat hij bedoelde met het in bezit houden van de zee. De piraat glimlachte en gaf het volgende antwoord; ‘’ Wat bedoel jij dan met het veroveren van de hele Aarde? Omdat ik het doe met een gammel schip wordt ik piraat genoemd, jij doet het met een gigantische vloot en wordt keizer genoemd.’

    Contradictie
    Er zit ook nog een contradictie in dit verhaal. Wij vervuilen de wateren van Somalië met nucleair afval en ander zwaar gif en tegelijkertijd vissen wij daar voor restaurants in heel Europa. Die vis is dus zwaar giftig en waarschijnlijk bommetjevol zeer gevaarlijk nucleaire straling. Zo wordt ook nog een groot deel van de Westerse bevolking meegesleept in deze vreselijke toestanden en is het wachten op de eerste berichten van mensen die ernstig ziek worden of misschien zelfs overlijden na het eten van gestolen vis uit Somalië.

    bron Argusoog

    S.de Bie

    Geplaatst door: S.de Bie op

Reageer

Ingezonden: ‘Is piraterij legaal?’ | Schuttevaer.nl

Ingezonden: ‘Is piraterij legaal?’

Misschien wordt het tijd dat zeevarenden zich eens uitspreken over hoe het voelt als er kranten aan boord komen met berichten waarin wordt vermeld hoe de internationale marine en de regeringen in deze wereld omgaan met piraten.

Piraten die zijn aangehouden, worden ontwapend en vervolgens vrijgelaten. Domme piraten die per ongeluk een Duitse marinetanker aanvallen worden wel aan de wal vastgezet in Kenia en vervolgens laat je die mensen een rechtszaak aanspannen vanwege het feit dat ze vast zitten. Te belachelijk voor woorden. Schijnbaar zijn we nu toch echt aangeland in de goeie ouwe VOC-tijd van Balkenende, waarin piraterij legaal was. Gaan we ook weer kapersbrieven afgeven, want dat is het statement wat hier gemaakt wordt aan ze. Het is dus toegestaan en juridisch kunnen we er niks mee als piraten schepen en zeelui gijzelen en zelfs vermoorden. Is iedereen vergeten dat deze piraten al miljoenen hebben verdiend aan losgeld? Denkt men nu echt dat het afpakken van wapens gaat helpen in de strijd tegen piraterij? Ze gaan terug naar de kust en via hun satelliettelefoon hebben ze al lang geregeld dat het nieuwe spul op de kant standby staat. Om met Louis van Gaal te spreken: zijn wij nou zo slim, of mijn regering zo dom. Ze komen net zo hard weer terug en vallen vervolgens een volgend (Nederlands?) schip aan. Het ergste dat je kan gebeuren is dat je je wapens kwijt bent.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (5)

  • @Ernst
    ik keur hun gedrag zeker niet goed, maar wat ik met artikel wil laten zien is dat het westen eerst de boel verziekt en dan moord en brand schreeuwt dat het mis gaat
    zeker worden de ex vissers nu geexploiteert, maar we lopen achter de feiten aan van een door het westen zelf gecreerd probleem

    Geplaatst door: S.de Bie op
  • Ik ben het helemaal met de Kapitein Nab eens!

    Niks mag een reden zijn om dit soort acties te rechtvaardigen.

    Geplaatst door: Jeroen op
  • @s.de Bie……Ik vind dat u de plank toch een beetje mis slaat.. Dus deze nobele ridders staan in hun recht? Pardon? Het zijn ordinaire misdadigers..Ze gijzelen en vermoorden soms mensen..O ja, en willen ook nog een beetje geld, en dat stoppen ze natuurlijk samen in een potje, zodat de plaatselijke Rova de rommel gaat opruimen.. Kom nou. Ik denk persoonlijk dat het meer voor eigen verreiking gebruikt word,niet waar? Als deze piraten nou goede bedoelingen hebben.dan kapen zij bijvoorbeeld een tanker en dan eisen ze geen losgeld maar vragen ze aandacht voor hun problematiek, alleen al om een statement te maken. Maar zolang deze mensen door gaan met deze praktijken, mogen ze van mij deze mensen opknopen aan een boom.. Al zul je die niet veel vinden daar, maar dat terzijde..En wat vindt u ervan als uzelf gegijzeld word door deze “vriendelijke heren”? U gaat zeker een kopje thee drinken met deze zee rovers, en een verhaal ophangen dat u het allemaal wel begrijpt dat zij u in deze nare situatie hebben gebracht .. En het advies geven om geen 5 miljoen dollar maar 10 tien miljoen dollar losgeld te eisen.. Het spijt mij, maar met mensen als u word er geen oorlog gewonnen…en vergis u niet, ook ik keur het dumpen van afval in zee waar dan ook ter wereld ten stelligste af. Maar wat deze piraten doen is niet de oplossing. Zolang zij doorgaan zal het Westen zeker niet over de brug komen om hulp te verlenen waar nodig… Goedenavond

    Geplaatst door: Ernst Klein op
  • Piraterij zal onuitroeibaar blijven zolang er armoede en onrecht heerst. Maar ik heb ook wel eens gelezen dat er een par grote bazen in bv Singapore, Manilla of Shanghai zitten die het organiseren en het merendeel van de losgelden opstrijken. Wanneer gaan we daar achteraan?

    Geplaatst door: F. Noom op
  • Deze kaptein snap ik heel goed, maar het is goed ook de andere kant te weten

    Somalië en de rol van het Westen
    In 1991 stortte het kabinet van Somalië ineen. Sinds die tijd lijdt de bevolking van 9 miljoen inwoners honger en kennen ze niks anders dan ellende. Westerse landen zagen dit als een grote kans en stalen de voedselvoorraden van dit land en dumpten tonnen nucleair afval in de wateren voor hun kust.

    Ja, je leest het goed. Zodra de overheid gevallen was verschenen er mysterieuze Europese schepen voor hun kusten die grote hoeveelheden vaten met nucleair afval dumpten. De bevolking aan hun kust werd zieker en zieker. In het begin kregen ze last van vreemde uitslag, overgeven en kwamen hun kinderen mismaakt ter wereld. Na de tsunami van 2005 spoelden honderden zwaar giftige en nucleaire illegaal gedumpte vaten aan op de kusten van Somalië. Mensen begonnen ziekteverschijnselen te krijgen die passen bij stralingssymptomen en meer dan 300 mensen kwamen om het leven.

    Ahmedou Ould-Abdallah, de gezant van de VN voor Somalië vertelt; ‘Iemand dumpt nucleair afval hier en ook zware metalen zoals cadmium en kwik, noem maar op, vanalles en nog wat wat giftig is kun je er vinden. Het meeste van deze troep is afkomstig ( traceerbaar ) van Europese ziekenhuizen en fabrieken die het via de Italiaanse maffia goedkoop afvoeren. Bij de vraag aan Ahmedou Ould-Abdallah wat Europese overheden hieraan doen zegt hij. ‘Niks, helemaal niks, geen schoonmaakacties, geen compensatie zodat wij hetzelf kunnen opruimen op een verantwoorde wijze en geen preventieve maatregelen, niks dus, helemaal niks’.

    Tegelijkertijd zijn Europese vissersboten bezig de kusten voor Somalië compleet leeg te vissen. Nu de eigen wateren haast geen vis meer bevat door overbevissing wijken ze gewoon uit naar landen die zich niet kunnen verweren. Meer dan 300 miljoen dollar aan vis wordt en per jaar weggevist uit de onbeschermde wateren voor de Somalische kust. Grote vissersboten vissen er op tonijn, garnalen, kreeft en ander zeeleven.

    De lokale bevolking is daarmee één van hun belangrijkste inkomstenbronnen kwijt. Een plaatselijke visser in het dorpje Marka, zo’n 100 km ten zuiden van Mogadishu vertelde aan Reuters; ‘Als er niks gedaan wordt zal er spoedig geen vis meer over zijn in onze wateren’.

    Vanuit dit perspectief zijn dus de Nieuwe Somalische piraten ontstaan. Iedereen weet dat het gewoon de plaatselijke kustbevolking is die in eerste instantie met speedbootjes het dumpen van afval tegen wilden gaan en het vissen in hun wateren, ze noemen zichzelf de Vrijwillige Kustwacht van Somalië. Dit alles wetende is het goed te begrijpen waarom ze dit doen.

    In een telefonisch interview zei één van de piratenleiders, Sugule Ali, dat hun motief is om het illegaal dumpen van afval en het illegaal wegvissen van hun zeeleven tegen te gaan. Wij zien onszelf niet als boeven. Het zijn net zij die illegaal vissen en afval dumpen die de boeven zijn, bovendien zijn ze vrijwel allemaal zwaar bewapend en dat in onze territoriale wateren!

    Natuurlijk zitten er ook hier weer figuren tussen die wel degelijk verkeerd bezig zijn, dat zul je altijd zien. Het overgrote deel van de piraten echter heeft de volledige steun van de bevolking. Een onafhankelijk Somalisch Nieuwsblad heeft een grondig onderzoek gedaan onder de bevolking naar de steun voor de piraten. 70% steunt de piraten onvoorwaardelijk in hun strijd tegen het illegaal dumpen en vissen en het beschermen van hun territoriale wateren.

    Gedurende de revolutie in de VS was het George Washington die piraten inhuurde om de territoriale wateren van de VS te beschermen, zij hadden toen nog geen marine of kustwacht. De meeste Amerikanen stonden ook achter die piraten. Is dit dan zoveel anders?

    Laten wij het Westen hun gang gaan?
    Wat verwachten wij dan van de Somaliërs? Dat ze passief toekijken hoe wij hun kusten verzieken, hun wateren leegvissen en hun kinderen vermoorden met gif dat wij via de Italiaanse maffia dumpen? Het Westen onderneemt helemaal niks hiertegen. Nu de piraten zelf actie ondernemen en zo’n 20% van de olietransporten langs hun kusten verstoren schreeuwen wij moord en brand. Als wij echt iets willen doen tegen piraterij dan kijk je naar de oorzaak en los je die problemen op, het probleem ligt bij ons, zij beschermen zich enkel met de weinige middelen die zij hebben.

    Lessen uit het verleden?
    Misschien wordt dit hele verhaal uit 2009 het beste samengevat door een andere piraat die in de vierde eeuw voor Christus leefde. Hij werd opgepakt door soldaten van Alexander de Grote die van hem verlangde dat hij duidelijk maakte wat hij bedoelde met het in bezit houden van de zee. De piraat glimlachte en gaf het volgende antwoord; ‘’ Wat bedoel jij dan met het veroveren van de hele Aarde? Omdat ik het doe met een gammel schip wordt ik piraat genoemd, jij doet het met een gigantische vloot en wordt keizer genoemd.’

    Contradictie
    Er zit ook nog een contradictie in dit verhaal. Wij vervuilen de wateren van Somalië met nucleair afval en ander zwaar gif en tegelijkertijd vissen wij daar voor restaurants in heel Europa. Die vis is dus zwaar giftig en waarschijnlijk bommetjevol zeer gevaarlijk nucleaire straling. Zo wordt ook nog een groot deel van de Westerse bevolking meegesleept in deze vreselijke toestanden en is het wachten op de eerste berichten van mensen die ernstig ziek worden of misschien zelfs overlijden na het eten van gestolen vis uit Somalië.

    bron Argusoog

    S.de Bie

    Geplaatst door: S.de Bie op

Reageer